Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_po_BO_pit-1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
224.26 Кб
Скачать

5.Характеристика складових частин предмету та методу з урахуванням вимог національних Положень (стандартів) бухгалтерського обліку.

Предметом БО є надання повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансове становище, результати діяльності та рух грошових коштів п-ва. Предметом БО діяльн під-ва є його активи, власний капітал, зобовязання.

Згідно закону Укр активи – це ресурси, контрольовані під-м в результаті минулих подій, викор яких приведе до ек вигод в майб.Власний капітал – частина в активах під-ва, що залиш після вирахування його зобовязань.Зобовязання – це заборгованність під-ва, що виникла внаслідок минул подій і погаш якої в майб приведе до зменш ресурсів підва.

Активи за терміном використ поділ на необоротні(більше 1 року) і оборотні (до 1 р). необоротні: основні засоби, немат активи, довгостр фін інвест, довгостр дебітор заборг. Оборотні : вир запаси, нзв, товари, гот прод, поточна дебітор забор, поточ фін інвест, грошові кошти.

Власний капітал має різні види.

Статутний капітал – зафіксована в установчих документах загальна вартість активів, які є внеском власників до капіталу підприємства

Додатковий вкладений капітал – акціонерні товариства показують суму, на яку вартість реалізації випущених акцій перевищує їхню номінальну вартість.

Інший додатковий капітал – сума дооцінки необоротних активів, вартість активів, безкоштовно отриманих підприємством від інших юридичних або фізичних осіб, та інші види додаткового капіталу.

Резервний капітал – сума резервів, створених відповідно до чинного законодавства або установчих документів за рахунок нерозподіленого прибутку підприємства.

Прибуток звітного року це, як правило, прибуток від реалізації продукції Друга частина прибутку – від іншої реалізації Третя складова частина прибутку – це прибутки від часткової участі в діяльності інших підприємств, дивіденди по акціях, облігаціях та інших цінних паперах, що належать підприємству, одержані штрафи, відшкодування збитків тощо.

Неоплачений капітал – сума заборгованості власників по внесках до статутного капіталу.

Вилучений капітал – у господарських товариствах фактична собівартість акцій власної емісії або часток, викуплених товариством у його учасників.

До довгострокових та поточних зобов'язань відносяться:

Довгострокові кредити банків – сума заборгованості підприємства банкам за отриманими від них позиками.

Короткострокові кредити банків – сума поточних зобов'язань підприємства перед банками за отриманими від них позиками.

Кредиторська заборгованість за товари, роботи і послуги – сума заборгованості постачальникам і підрядчикам за матеріальні цінності, виконані роботи та отримані послуги

Метод бухгалтерського обліку складається з окремих специфічних методичних прийомів:

Документування – спосіб первинного відображення об’єктів бухгалтерського обліку ) у первинних бухгалтерських документах (рахунках, накладних, чеках, ордерах тощо).

Інвентаризація – це спосіб перевірки фактичної наявності і стану засобів, коштів підприємства та зобов'язань на певну дату, оскільки у процесі господарської діяльності можливі природна усушка, часткове псування та розкрадання майна підприємства.

Оцінка – спосіб грошового вимірювання об’єктів бухгалтерського обліку.

Калькулювання - це метод обчислення собівартості виготовлення одиниці продукції або одиниці виконаних робіт.

Рахунки – спосіб групування за певною системою фінансово - економічної інформації для її поточного відображення у бухгалтерському обліку і для здійснення контролю за господарськими процесами, станом активів, зобов'язань, власного капіталу.

Подвійний запис – це подвійне відображення у бухгалтерському обліку кожної господарської операції : у дебеті одного чи декількох рахунків та одночасно у кредиті одного чи декількох рахунків на одну і ту ж саму суму.

Бухгалтерський баланс – спосіб групування і відображення наявності і стану активів, зобов'язань, власного капіталу на певну дату в узагальненому вартісному вимірнику.

Бухгалтерська звітність – сукупність способів і прийомів узагальнення даних поточного обліку і система взаємопов’язаних економічних показників діяльності підприємства за звітний період.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]