Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_po_BO_pit-1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
224.26 Кб
Скачать

8.Зміни в балансі, зумовлені господарськими операціями.

Пiд впливом господарських операцiй, якi вiдбуваються на пiдприємствi, змiнюються наявнiсть i стан активів п-ва, його капіталу та зобов’язань. Господарська операція – дія або подія, яка викликає зміни в структурі активів забов`язань підприємства капітала.

Протягом звітного періода на підприємстві відбувається значна кількість господарських операцій та всі вони впливають на баланс по чотирьох видів змін.

1 типу спричин змiни тiльки в активi балансу, одна стаття активу збiльш, а iнша зменш на одну й ту саму величину. Валюта балансу після здiйсн такої операц залиш без змiн. Наприклад : видано з каси Іванову на відрядження 100 грн (дебітор заборг +; каса -)

2 типу виклик змiни тiльки в пасивi балансу, одна стаття пасиву збiльш, а iнша зменш на одну й ту саму величину. Валюта балансу пiсля здiйсн такої операцiї також не змінюється. Наприклад : за рахунок прибутку створено резервний капітал підприємства (резерв кап +; нерозп приб -)

3 типу спричиняють змiни i в активi, i в пасивi балансу,одна стаття активу й одна стаття пасиву збiльш на одну й ту саму величину. Валюта балансу зростає на суму здiйсн операцiї. Наприклад: нарах зп робітникам за вир-во прод-ї (розрах по зп +; НЗВ +)

4 типу також спричин зміни і в активі, і в пасиві балансу, одна стаття активу й одна стаття пасиву зменш на одну й ту саму величину. Наприклад: перерах з поточ рах податок до бюджету (поточ рах -; розрах з бюдж -)

розглянуті типи балансових змін мають важл знач для розуміння ек суті господ опер, правельного відображ їх у балансі.

9. Поняття про рахунки бухгалтерського обліку, їх будова, взаємозв'язок між рахунками і балансом.

Рахунки – це один з елементів методу БО. Вони призначені для поточного реєструв змін у наявності та стані активів, капіт та зобов’яз і виникають у процесі вир–господ діял п-в.

За побудовою рахунки – це таблиці ліву частину таблиці називають Д-т (лат. Debet – він винен), а праву – К-т (лат. Credit – він вірить).

По кожному відкритому рах.неодмінно показують розмір об’єктів обліку станом на початок звітного періоду (місяця, року). Цей залишок називають початковим сальдо(італ. Saldo – розрахунок, залишок).

Періодично на рахунках підсумовують обсяги здійснених протягом місяця операцій. Ці підсумки називають оборотами. Розрізн Д-т оборот і К-т оборот. У кінці місяця визнач новий залишок з урахуван здійсн за місяць операцій. Цей залишок назив кінцевим сальдо.

Активні рахунки відображ ресурси п-ва за їх складом і розміщ. Їх сальдо записують в активі бух балансу. Початкове і кінцеве сальдо на активних рахунках записують у Д-ті.

Пасивні рахунки характериз ВК та зобов’яз. Їх сальдо відображ у пасиві бух балансу. Початкове і кінцеве сальдо на пасивних рахунках записують у К-ті.

На активно – пасивних рахунках сальдо відображають розгорнуто, тобто окремими сумами по Д-ту і по К-ту рахунку.

На активно – пасивних рахунках збільшення (зменшення) об’єкта обліку можна відображати або в Д-ті, або у К-ті рахунку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]