Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_po_BO_pit-1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
224.26 Кб
Скачать

22 Господарські факти та їх ділення на явища та процеси. Види діяльності підприємств.

Згідно чинного законодавства та П(С)БО 3 діяльність підприємства поділяється на :

Звичайну – характеризується процесами , що відбуваються в результаті виконання мети і завдання , заради яких створене підприємство. Звичайна діяльність поділяється на операційну: основну та іншу; фінансову та інвестиційну.

Надзвичайна - діяльність підпр-ва, що виникає в результаті надзвичайних подій (землетрусу, пожеж, технічних аварій та інше).

В результаті основної діяльності підпр-ва відбуваються господарські операції з придбання запасів, необхідних для діяльності підпр-ва, виробництва продукції, надання послуг або виконання робіт, а також реалізація продукції, робіт, послуг та визначення фін. результатів діяльності.

В результаті цих оперцій здійснюється БО трьох господарських процесів на підставі первинних документів, які засвідчують факт здійснення господарських операцій або надають розпорядження для її здійснення.

23 Бухгалтерський облік процесів діяльності: придбання ресурсів діяльності.

Методологічні засади відображення у бух. Обл.. і фін. звітності операцій із запасами підпр-ва визначені у П(С)БО-9 «запаси».

Виробничі запаси підпр-во придбає у постачальників і при цьому нараховує податковий кредит з ПДВ і обліковує затрати на доставку запасів на свій склад.

На підставі договору про поставку продукції постачальник виписує покупцю такі документи: товарон-транспортну накладну, рахунок-фактуру, накладну.

Товарно-транспортна накладна виписується, якщо згідно договору постачальник сам доставляє запаси покупцю.

Рахунок-фактура або накладна – мають дані про кількість та вартість відвантаженої продукції і суму нарахованогоПДВ.

Оприбуткування виробничих запасів на склад покупця оформлюється прибутковим ордером або актом на приймання матеріалів.

Прибутковий ордер виписується, якщо фактичне надходження товару збігається з супровідними документами. Якщо є розбіжності оформлюється акт, на підставі якого висувається претензія постачальнику.

Придбаючи запаси у постачальників, підприємство сплачує їх вартість і має затрати по їх доставці на свій склад. Всі ці затрати складають фактичну собівартість придбаних запасів, за якою вони і відображаються у балансі в розділі 2:

Фактична собівартість придбаних запасів = вартість записів + затрати на їх придбання (ТЗВ)

ТЗВ (транспортно–заготівельні витрати): доставка до міста; доставка по місту; розваження – завантаження.

У бухгалтерському обліку операції процесу постачання протягом місяця відображаються за дебетом матеріальних рахунків, у залежності від того, які запаси придбає підприємство, і за кредитом різних рахунків, у залежності від витрат на їх придбання, тобто:

Д 201, 202, 203 ...

К 31, 63 – вартість, доставка запасів

К 66, 65 – зарплата вантажників, відрахування на соціальні заходи;

К 372 – витрати підзвітних сум на придбання запасів.

Виробничі запаси, придбані підзвітною особою оприбутковуються на склад на підставі авансового звіту та копії чека про витрачання грошей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]