Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_po_BO_pit-1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
224.26 Кб
Скачать

30 Поняття про форми бухгалтерського обліку, що використовуються в Україні: спрощена, меморіально-ордерна, журнально-ордерна, автоматизована.

Форма бухгалтерського обліку - це система взаємопов'язаних облікових реєстрів (хронологічних і систематичних) із певною методикою відображення у них господарських операцій у певній послідовності.

Спрощена форма обліку для малих підприємств складається з таких документів: регістри аналітичного обліку, книга обліку господарських процесів К-1, Головної книги, Бухгалтерського балансу, бухгалтерської звітності, Допоміжних і групувальних відомостей (книг), Відомостей обліку заробітної плати.

Меморіальна ордерна форма обліку складається з наступних документів: Групувальні й накопичувально-групувальні відомості (книги), Меморіальні, Реєстраційний, Головна книга, Оборотна відомість за синтетичними рахунками, Баланс, Бухгалтерська звітність, Регістри аналітичного обліку, Оборотна відомість за аналітичними рахунками.

Журнально-ордерна форма обліку складається з наступних документів: Допоміжні й групувальні відомості, Регістри аналітичного обліку, Первинні документи, Журнали-ордери, Головна книга, Баланс, Бухгалтерська звітність.

Автоматизована чи комп’ютерна форма обліку складається з : первинних документів, Обладнання для запису на машинних носіях, Машинні або електронні носії інформації, автоматизована обробка інформації, обладнання, яке автоматично друкує (принтер), Облікових регістрів документів, бухгалтерської звітності. В Україні використовують значну кількість програмних продуктів для автоматизації бухгалтерського обліку, найпопулярнішими з яких є „ПАРУС", „1С - Бухгалтерія-Проф. для Windows, „БЭСТ", „Fin Ехреrt", „Фінанси без проблем", „Lady Fin" тощо.

Автоматизація облікового процесу дає можливість підвищити оперативність і точність облікових даних, необхідних для управління підприємством.

31 Методологічне, інформаційне та технічне забезпечення ведення обліку на підприємствах України згідно Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні".

Методологічне, інформаційне та технічне забезпечення ведення обліку на підприємствах України визначено законом України “Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні”.Державне регулювання бухгалтерського об­ліку та фінансової звітності в Україні здійснюєть­ся з метою: створення єдиних правил ведення бухгалтерсь­кого обліку та складання фінансової звітності, удосконалення бухгалтерського обліку та фі­нансової звітності.

Регулювання питань методології бухгалтер­ського обліку та фінансової звітності здійснюється Міністерством фінансів України, яке затверджує національні положення (стандарти) бухгалтерсь­кого обліку, інші нормативно-правові акти щодо ведення бухгалтерського обліку та складання фі­нансової звітності.

Порядок ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності про виконання бюд­жетів та госпрозрахункових операцій бюджетних установ установлюється Державним казначейством України відповідно до законодавства.

Міністерства, інші центральні органи вико­навчої влади у межах своєї компетенції, відповід­но до галузевих особливостей розробляють на базі національних положень (стандартів) бухгалтерсь­кого обліку методичні рекомендації щодо їх засто­сування.

Методологічна рада з бухгалтерського облі­ку діє як дорадчий орган при Міністерстві фінан­сів України.

Бухгалтерський облік на підприємстві веде­ться безперервно з дня реєстрації підприємства до його ліквідації.

Питання організації бухгалтерського обліку на підприємстві належить до компетенції його власника (власників) або уповноваженого органу (посадової особи) відповідно до законодавства та установчих документів.

Відповідальність за організацію бухгалтер­ського обліку та забезпечення фіксування фак­тів здійснення всіх господарських операцій у пер­винних документах, збереження оброблених доку­ментів, регістрів і звітності протягом встановлено­го терміну, але не менше трьох років, несе влас­ник (власники) або уповноважений орган (поса­дова особа), який здійснює керівництво підприєм­ством відповідно до законодавства та установчих документів.

Підприємство самостійно: визначає облікову політику підприємства; обирає форму бухгалтерського обліку, розробляє систему і форми внутрішньогосподар­ського (управлінського) обліку, звітності і контролю господарських операцій, визначає права працівників на підписання бухгалтерських документів; затверджує правила документообороту. Головний бухгалтер або особа, на яку по­кладено ведення бухгалтерського обліку підприєм­ства

Відповідальність за бухгалтерський облік го­сподарських операцій, пов'язаних з ліквідацією підприємства, включаючи оцінку майна і зобов'я­зань підприємства та складання ліквідаційного ба­лансу і фінансової звітності, покладається на лік­відаційну комісію, яка утворюється відповідно до законодавства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]