Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
податковий менеджмент 2011 (2).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
983.55 Кб
Скачать

14. Недоліки фінансової відповідальності та напрями удосконалення

Головним недоліком фінансової відповідальності є те, що штраф є невеликим навіть для малих підприємств.Наприклад, 170 грн за 1 порушення або 340 грн – при повторному(для само зайнятих осіб) – це стосується фінансових порушень щодо обілку в контролюючих органах; щодо надання інформації, яка стосується податків, а саме- неподання чи несвоєчасне подання інформації в ДПІ крім інформації про відкриття рахунків.

Щодо подання та збереження звітності, а саме неподання чи несвоєчасне подання декларації в податкову – 170 грн, а при повторному порушенні – 1020 грн. Неподання чи порушення подання інформації, їх порядку до ДРПО- 85 грн або при повторному порушенні 170 грн. Як бачимо, сума штрафу досить незначна, що не спонукатиме порушників-платників податків до повної та вчасної їх сплати, адже сплатити вищезазначені фінансові штрафи для будь-якого підприємства не буде накладним і затратним, отже, розмір штрафу не стимулюватиме платників податків для того, щоб не здійснювати порушення в подальшому.

15. Адміністративна відповідальність платників податків.

Адміністративна відповідальність передбачає сплату штрафів посадовими особами і громадянами.

Суб’єкти, на яких накладаються адміністративні штрафи

Види порушень

Розміри адміністративних штрафів

1.Керівник і посадові особи підприємства

1.неподання/несвоєчасне подання декларацій в податкові органи і платіжних доручень до банків. Відсутність бухгалтерського податкового обліку або ведення його з порушеннями;

2.ті ж дії, вчинені повторно;

3.протидії податковим органом в проведенні перевірок

1)5-10 неоподатковуваних мінімумів

2)10-15 н.м.

2.Посадові особи підприємств і громадяни підприємств

1.Неутримання і неперерахування в бюджет прибуткового податку з громадян або перерахування цього податку за рахунок коштів підприємства. 2.Неподання/несвоєчасне подання податковому органу відомостей про виплачені суми доходів і утримані податки.

3.За ті ж дії, вчинені повторно

1)2-3 н.м.

2)3-5 н.м.

3.Громадяни

1.Неподання/несвоєчасне подання декларації про доходи в податкові органи.

Включення до декларації недостовірних даних.

Відсутність обліку доходів і витрат.2.повторно.

3.Здійснення підприємницької діяльності патенту, дозволу. Повторно 30-60 н.м.

1)3-8 н.м.

2) 5-8 н.м.

16. Недоліки адміністративної відповідальності платників податків, напрями удосконалення

Якщо платник податків в адміністративному порядку оскаржує рішення податкового органу, тягар доведення помилковості такого рішення чомусь покладається на платника. Іншими словами, в даному випадку кодекс виходив із того, що податковий орган у відносинах із платником податків апріорі правий, а принципу презумпції невинуватості в державі не існує.

Кодекс невиправдано посилює адміністративний тиск на платників податків та нечітко визначає процедури здійснення податкового контролю, що може призвести до зловживань з боку контролюючих органів. Крім того, кодекс запровадив нові, в тому числі необґрунтовані, підстави для проведення контролюючими органами перевірок.