Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
податковий менеджмент 2011 (2).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
983.55 Кб
Скачать

28.Обов’язки і відповідальність посадових осіб контролюючих органів

21.1. Посадові особи контролюючих органів зобов'язані:

21.1.1. дотримуватися Конституції України та діяти виключно у відповідності з цим Кодексом та іншими законами України, іншими нормативними актами;

21.1.2. забезпечувати сумлінне виконання покладених на контролюючі органи функцій; 21.1.3. забезпечувати ефективну роботу та виконання завдань контролюючих органів відповідно до їх повноважень;

21.1.4. не допускати порушень прав та охоронюваних законом інтересів громадян, підприємств, установ, організацій;

21.1.5. коректно та уважно ставитися до платників податків, їх представників та інших учасників відносин, що виникають під час реалізації норм цього Кодексу та інших законів, не принижувати їх честі та гідності;

21.1.6. не допускати розголошення інформації з обмеженим доступом, що одержується, використовується, зберігається під час реалізації функцій, покладених на контролюючі органи;

21.1.7. надавати органам державної влади та органам місцевого самоврядування на їх письмовий запит відкриту податкову інформацію в порядку, встановленому законом.

21.2. За невиконання або неналежне виконання своїх обов'язків посадові особи контролюючих органів несуть відповідальність згідно із законом.

21.3. Шкода, завдана неправомірними діями посадових осіб контролюючих органів, підлягає відшкодуванню за рахунок коштів державного бюджету, передбачених таким контролюючим органам.

29.Засади обліку платників податків

Облік платників ведеться з метою створення умов для здійснення податківцями контролю за дотриманням податкового законодавства.

Взяттю на облік підлягають усі платники податків незалежно від наявності обов’язку щодо сплати податку чи збору.

Платник зобов’язаний стати на облік у відповідних інспекціях за основним та неосновним місцем обліку.

Основне місце обліку – місцезнаходження юр особи, її відокремленого підрозділу, місце проживання само зайнятої особи.

Неосновне – місцерозташування підрозділу юр особи, рухомого та не- майна, об’єктів оподаткування або об’єктів, через які проводиться діяльність.

Взяття на облік може відбуватися за двома принципами:

1. Принцип організаційної автономності (застосовується за неосновним місцем обліку). Суть: держ реєстрація суб’єкта госп діяльності і взяття його на облік як платника податків відбувається відокремлено через певний проміжок часу.

2. Принцип організаційної єдності (за основним місцем обліку). Держ реєстрація і взяття на облік одночасно.

Облік охоплює етапи:

1. Взяття платника на облік.

2. Вживання заходів щодо встановлення повноти обліку.

3. Внесення змін до облікових даних платників.

4. Зняття з обліку.

30. Етапи обліку платників податків. Послідовність дій на одному (на вибір студента) з етапів обліку.

Облік охоплює етапи:

1. Взяття платника на облік.

2. Вживання заходів щодо встановлення повноти обліку.

3. Внесення змін до облікових даних платників.

4. Зняття з обліку.

Фізична особа - суб'єкт підприємницької діяльності після одержання свідоцтва про державну реєстрацію повинна в 5-денний термін звернутися до органу державної податкової служби за своїм місцем проживання для взяття на податковий облік з такими документами: 1) заява ; 2) копія свідоцтва про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності - фізичної особи; 3) документ, що посвідчує особу (паспорт). Працівники підрозділів з обліку платників податків до взяття суб'єкта підприємницької діяльності на облік як платника податків перевіряють подані документи, дані із заяви заносяться до Реєстру фізичних осіб. Фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, що підпадають під визначення платників податку на додану вартість згідно зі ПКУ, зобов'язані зареєструватися як платники такого податку в органі державної податкової служби за їх місцем проживання (обліку) відповідно до Положення про Реєстр платників податку на додану вартість. Після взяття платника податків на облік органи державної податкової служби видають йому довідку, яка підтверджує взяття його на податковий облік. Для пред'явлення в установи банків, де він вирішив відкрити поточні рахунки, та інші органи державної влади видаються копії довідки, про що робиться запис у журналі реєстрації копій довідок про взяття платника податків на облік. Платник податків зобов'язаний протягом трьох робочих днів з дня відкриття/закриття рахунку (включаючи день відкриття/закриття) подати особисто або надіслати поштою, з повідомленням про вручення, на адресу органу державної податкової служби, в якому він взятий на облік, повідомлення про відкриття/закриття поточних рахунків в установах банків. Підрозділ з питань оподаткування фізичних осіб вносить інформацію про відкриті/закриті рахунки платників податків до Реєстру фізичних осіб. Підрозділ обліку платників податків після взяття платника податків на облік формує його облікову справу з переліком тих документів, які були подані. Облік фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності ведеться в журналі обліку платників податків і зборів (обов'язкових платежів) фізичних осіб (далі - журнал). Інформація про взятих на облік платників податків або зміни щодо них щотижня вносяться в зазначений журнал, підписуються керівником органу державної податкової служби, завіряються печаткою і підшиваються.