Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕК криміналістика.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
261.63 Кб
Скачать

13. Загальні правила виявлення, фіксації і вилучення слідів злочину та їх процес. Значення.

Всі виявлені сліди підлягають фотографічної фіксації. Спочатку відображають положення сліду на об'єкті, потім сам слід за правилами масштабної зйомки. Якщо колір слідів має важливе криміналістичне значення, рекомендується зйомка на кольорові фотоматеріали. Можлива і замальовка слідів з виділенням індивідуалізують ознак їх. Розташування слідів відзначають також на плані, який додається до протоколу огляду місця події.

Обов'язковий спосіб фіксації виявлених слідів їх докладний опис в протокол слідчої дії. Треба відобразити характеристики і стан следовоспринимающей поверхонь, оскільки вони здатні впливати на відображення следообразующего об'єктів, виявлення та збереження слідів. Потім описується локалізація слідів на об'єкті, їхнє взаємне розташування і ознаки: форма, розміри, особливості кожного сліду. Тут не обійтися без точних вимірювань.

Якщо об'єкт зі слідами неможливо вилучити в натурі через його громіздкість чи цінності, то з слідів потрібно виготовити копії (у першу чергу фотографічні). Поверхневі сліди рук (босих ніг) для візуалізації обробляють порошками або хімічними реагентами, а потім переносять на дактилоскопічну плівку. З об'ємних слідів взуття, знарядь злому, транспортних засобів виготовляються зліпки: гіпсові, пластилінові, полімерні, максимально точно відтворюють форму, розміри та особливості мікрорельєфу поверхні.

Предмети зі слідами та їхні копії (зліпки) повинні бути упаковані так, щоб виключити їх пошкодження при транспортуванні. Для цього використовуються коробки (ящики), пакети, конверти. З особливою ретельністю потрібно упакувати крихкі предмети із слідами рук (електролампочки, пляшки, склянки, колби і т.п.). Упаковані об'єкти опечатують і постачають написами пояснень: хто, в якій справі, в чиєму присутності справив вилучення (див. ст. 82 КПК України).

Об'єкти зі слідами або їх копії підлягають експертному дослідженню, яке в першу чергу дозволяє встановити родову групу следообразующего предмета і використовувати отримані відомості для його розшуку. Після представлення експерту шуканих об'єктів здійснюється ідентифікаційне трасологічної дослідження.

14. Криміналістичне дослідження слідів пальців рук.

Сучасний стан криміналістики дає можливість з високою достовірністю встановити особу за слідами її долонь чи пальців рук. Сліди рук, що виявлені на місці події, є незаперечним доказом того, що певна особа знаходилась на цьому місці. Дактилоскопія — розділ трасології, що вивчає властивості й будову папілярних візерунків з метою використання їх відбитків для ототожнення особи і розкриття злочинів.

Шкіра на долонній поверхні рук людини складається з двох основних шарів: верхнього шару — епідермісу та нижнього, що розташований під епідермісом, — дерми. Дерма має будову у вигляді сосочків, розміщених рядами, кожен з яких займає певне місце протягом усього життя людини. Епідерміс копіює рельєф сосочків і утворює папілярні лінії — лінійні пагорби, розділені борозенками. Папілярні лінії становлять основу рельєфу шкіри долонної поверхні руки і підошви стопи.

Основними властивостями папілярних ліній є їхня індивідуальність, стійкість та відновлюваність. Індивідуальність папілярних візерунків полягає в тому, що у кожної людини свої малюнки папілярних ліній, а будова їх ліній має таку сукупність ознак, яка дозволяє відрізнити один візерунок від іншого. На різних ділянках долонної поверхні папілярні лінії утворюють різні за складністю візерунки.

Папілярні візерунки поділяються на три основних типи: дугові, петльові та завиткові. Якщо візерунки за своєю будовою не можуть бути віднесені ні до одного з основних типів, то це атипові (аномальні) візерунки.