Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Stratigrafia_ekzamen.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
613.38 Кб
Скачать

5. Поняття наукового принципу і принципи стратиграфії

Стратиграфічні дослідження ґрунтуються на принципах стратиграфії. Перший принцип стратиграфії, за яким визначають часові співвідношення “раніше/пізніше, одночасно”, називають принципом Стенона. Первинне формулювання автора таке: “...у разі непорушеного залягання кожна верства, яка залягає нижче, давніша від тої, яка її перекриває”. З цим принципом у стратиграфію входить поняття часу; він забезпечує проведення першої операції стратиграфічних досліджень – розчленування розрізів.

Другий фундаментальний принцип стратиграфії – принцип гомотаксальності (принцип Гекслі). Під гомотаксисом Г. Гекслі розумів ідентичну однопорядкову послідовність комплексів фауни і флори в різних розрізах, які в цьому випадку називають гомотаксальними. Тоді принцип Гекслі можна сформулювати так: стратиграфічну кореляцію виконують, порівнюючи гомотаксальні (ідентичні) послідовності ознак. Цей принцип забезпечує другу операцію стратиграфічних досліджень – зіставлення розрізів чи стратиграфічних підрозділів.

Третій фундаментальний принцип стратиграфії запропонований С. Мейєном. Його названо принципом хронологічної взаємозаміни ознак. Він узагальнює процедуру зіставлення різнофаціальних товщ. Цей принцип сформульовано так: “Різне латеральне поширення, що частково перекривається, і комплексування стратиграфічних ознак забезпечує їхню хронологічну взаємозаміну, яка є основою внутрішньо- і міжрегіональної, аж до планетарної, кореляції за серією ознак найбільшого значення”. Універсальність загальної шкали і можливість зіставлення з нею регіональних схем ґрунтуються саме на цьому принципі.

До названих трьох принципів варто приєднати принцип об’єктивної реальності і неповторності стратиграфічних підрозділів, що дає змогу розчленовувати та корелювати геологічні утворення і відображає перерив-часто-безперервний процес поступового розвитку земної кори. Цей принцип запропонований Д.Л. Степановим і М.С. Мєсєжніковим. У їхньому формулюванні він звучить так: “Стратиграфічні підрозділи є реальним результатом геологічних подій, відображають суть цих подій і не повторюються ні у часі, ні у просторі”.

6. Характеристика стратиграфічного підрозділу

Предметом вивчення стратиграфії є стратиграфічний підрозділ (або стратон) – сукупність гірських порід, що відокремлені за ознаками, які дають змогу визначити їхнє положення в розрізі. Характер стратиграфічного підрозділу, його ранг і категорія залежать від провідного методу чи критерію, за якими його виділяють. Стратони, визначені за однією ознакою, не обов’язково збігаються з підрозділами, що виділені за іншими показниками. Тому важливо для кожного з них використовувати різну термінологію, щоб за назвами відрізнити один вид стратону від іншого (наприклад, для літостратиграфічних підрозділів застосовують терміни світа, серія, для біостратиграфічних – зони тощо).

У розрізі всі стратони відокремлені від суміжних стратиграфічними межами – поверхнями, що обмежують конкретний стратиграфічний підрозділ по підошві (нижня межа) і покрівлі (верхня межа). Стратиграфічні підрозділи мають латеральні (фаціальні) межі, що найчастіше збігаються з виклинюванням товщі і є поверхнями складної конфігурації, що розділяють різні фації. Про наявність двох типів меж – стратиграфічних і фаціальних – уперше зазначив видатний український вчений А.М. Криштофович (1945) .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]