Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Stratigrafia_ekzamen.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
613.38 Кб
Скачать

77.Метод уранових треків визначення абсолютного віку.

Радіоактивний розпад навіть мізерної кількості радіоактивних елементів залишає в мін. мікроскопічні сліди у вигляді ліній руйнувань кристалічної градки мінералу – нейтронами, які при радіоактивному розпаді викидаються материнськими хім. елементами. Кількість цих треків навколо мін. прямо залежить від віку породи.

На одиницю площі навколо мін. спочатку підраховуємо кількість природних треків, а потім ця пластинка піддається штучному бомбардуванню нейтронами у спец. приладах, тобто природній процес штучно прискорюється.

При повторному підрахуванні треків порівнюють природну швидкість радіоактивного розпаду із штучною, і за спец. методиками і таблицями визначають час, який необхідно у природі для отримання початкової кількості треків в природних умовах за рахунок розпаду радіоактивних елементів. Цей метод дуже дешевий.

Розвиток названих і деяких інших методів визначення абсолютного віку гірських порід дав змогу створити геохронометричну шкалу абсолют¬ного літочислення. Це сукупність геохронологічних еквівалентів загальних стратиграфічних підрозділів у їхній таксономічній підлеглості, що визначені в одиницях астрономічного часу (мільйонах років) (табл. 6).

Основою геохронологічної (геохронометричної) шкали стали так звані реперні (опорні) точки - породи і мінерали, які мають чітко визначене стратиграфічне положення і чітко визначений час утворення за біострати-графічними даними. Поки що таких точок мало, оскільки радіологічні мето-ди застосовують лише для вивчення деяких типів осадових порід, що утри¬мують рештки фауни і флори (переважно вулканогенних відкладів і порід з глауконітом). Є декілька варіантів геохронологічних шкал, запропонованих різними авторами. Найновішою є шкала, затверджена 31 сесією Міжнародного геологічного конгресу 2000 р.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]