Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Факультативне заняття на його аналіз.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
172.98 Кб
Скачать

Тема: „Райнер Марія Рільке: шлях і творчість (2 години)”.

Своєрідність творчого шляху Рільке. Основні мотиви поезії Рільке. „Сонати до Орфея” та внесок Рільке у творіння європейського сонету ХХ століття. Творчі принципи та естетичні шукання Рільке у контексті європейської та світової літератури ХХ століття.

Тема: „р.-м. Рільке. Шлях і творчість. (1875 – 1926)”.

В лекції розглядається складний і далеко неоднозначний шлях поета в літературу. Аналізуються витоки його унікального і неповторного ліричного обдарування, його життєвий і творчий шлях. Особливе місце приділяється листуванню Райнера Рільке з Борисом Пастернаком і Мариною Цвєтаєвою; листуванню, в якому з особливою силою виявився духовий союз трьох неповторних майстрів карбованого слова у ХХ столітті. Акцентується увага на тому, що в ліриці Лайнера Рільке є все: холод філософської містики; „дуже тонкий, дуже чуйний, дуже емоційний зміст” (М. Бажан); пошуки Бога – і богоборство; самостійність, зневіра, розчарування – і віра в життя. Зазначається також внесок Райнера Рільке в освоєння культурної спадщини України, звернення у його творчості до українських мотивів („Як старший Тимофій умирав співаючи”, „Пісня про правду”). Аналізуються перші збірки Райнера Рільке „Життя і пісні” (1894), „Вінчаний снами”, „Перед різдвом” (1895 – 1897). Виявляється своєрідність поетичного кредо Рільке, його погляду на світ і місце поезії у цьому світі. Йдеться про своєрідність поетичного доробку Рільке у „Часослові” (1905), у „Нових віршах” 91908), у „Дуїнянських елегіях” та „Сонетах до Орфея” (1923). Особливої уваги заслуговують погляди Рільке на поезію у останні роки життя. Аналізуються особливості особистісного сприйняття оточуючого світу з боку Райнера Рільке, які визначили своєрідність його позиції людини і митця. Зазначається, що поезія Рільке наповнена музикою слів і ліризмом. Вона глибинно філософічна і інтелектуальна. Вона поєднує, здавалося б, непоєднуване: емоційно пристрасне слово з раціональною думкою поета. На завершення аналізується художня своєрідність сонетів Райнера Рільке, розкривається значення міфологічних образів і мотивів для творення незвичайного сонетного світу Рільке. Література:

  1. Марченко Н. Рільке й Україна: До вивчення творчості поета у зіставленні з українським культурним світом // Вікно у світ. – 1998. – №3.

  2. Орлова О. Повернути „забуті обличчя речей”: Урок аналізу поетичного тексту з використанням паралельних перекладів на матеріалі творчості Р.М. Рільке // Вікно у світ. – 1998. – №3.

  3. Плачинда С. Словник давньоукраїнської міфології. – К., 1993.

  4. Вивчення зарубіжної літератури в 11 класі: Методичний посібник для вчителів. (За ред. проф.. О.С. Чиркова). – Житомир, 2003.

Контрольні питання:

  1. В чому полягає самобутність світовідчуття Р.М. Рільке?

  2. Як відтворена в його творчості тема слов’янська?

  3. В чому оригінальність сюжетів Рільке?

  4. Які творчі принципи сповідував Рільке?

 

Тема: „Бертольд Брехт: шлях і творчість (2 години)”.

Роль і місце Бертольда Брехта в становленні театру і драматургії ХХ століття. Своєрідність естетичних пошуків Б. Брехта. Основні принципи епічної драматургії Б. Брехта. Питання реалізму і модернізму у теоретичній спадщині Б.Брехта. Шлях Б. Брехта від „повчальних драм” до епічної драми „Матінка Кураж та її діти” у шкільному вивченні.