Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Факультативне заняття на його аналіз.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
172.98 Кб
Скачать

Ема: „Сучасний урок літератури. Аналіз діючих програм, підручників”.

Концептуальні засади вивчення літератури в школі та завдання, що випливають. Дидактичні принципи навчання як основа сучасного уроку. Єдність логічного і емоційного початків на уроці літератури. Гуманізація вкладання. Особистісно-орієнтований підхід на уроці літератури. Типи і структура уроку літератури. Основні компоненти уроку. Роль домашніх завдань в системі уроків та в його організаційній структурі. Наукові дослідження, досвід вчителів області, країни, близького зарубіжжя. Місце на уроці теорії літератури.

Тема: „Сучасний уроку літератури. Діючі програми, підручники”.

1. Спроби вироблення сучасної концепції курсу зарубіжної літератури. Точка зору провідних вчених-методистів. Погляд Ю.І. Султанова (принципи країнознавчого та етнокультурного підходу у вивченні курсу зарубіжної літератури як мистецтва слова, історизму; пріоритету загальнолюдських цінностей; цілісного розуміння художньо-естетичного змісту твору). Мета навчання – розвиток творчих здібностей учня до самостійної читацької співтворчості. 2. Основні типи та види уроків літератури: 1) Уроки аналізу художнього твору (уроки художнього сприйняття; уроки поглибленої роботи з текстом; узагальнюючі). 2) Уроки вивчення історії та теорії літератури (уроки формування теоретико-літературних понять; засвоєння наукових та літературно-критичних статей; біографії письменника; узагальнюючі). 3) Уроки розвитку мовлення (уроки навчання творчим роботам; усним відповідям; доповідям; навчання творам; аналізу творів). 3. Структура уроку літератури (загально-дидактична та специфічна), пошуки нової структури уроку у досвіді передових вчителів, роботах провідних методистів (М.І. Кудряшов, Л.С. Айзерман, І.І. Аркін, Г.І. Бєлєнькій та ін.). Роль домашнього завдання в структурі уроку літератури (попереджуючі домашні завдання, відсутність опросу в загальноприйнятому змісті). Домашні завдання як зв’язуюча частина між уроками вивчення великого за обсягом твору. Домашні завдання при вивченні творів малих жанрів. 4. Організація попереднього читання художнього твору у середній та старшій ланках. Попереджуючі домашні завдання, їх перевірка, ведення зошитів для контролю попереднього читання творів. 5. Теорія літератури та її місце на уроці. Важливість проблеми, різні точки зору на питання. Вивчення творчого наробку з цього питання (Гуковський, Рибнікова, Голубков, Стоюнін, Водовозов, Острогорський). Літератури:

  1. Вахрушев В.С. Уроки мировой литературы в школе. 5 – 11 кл.: Книга для учителя (За ред. В.Б. Журавлев. – М.: Просвещение, 1995).

  2. Вивчення зарубіжної літератури у 5 – 6 класах: Метод. Посібник для вчителів (А.М. Лісовський, С.І. Сафарян; За ред. А.М. Лісовського. – К.: Вежа, 1997.

  3. Ісаєва О.О. Організація та розвиток читацької діяльності школярів. Київ, Ленвіт, 2000 р.

  4. Мірошниченко Л.Ф. Методика викладання світової літератури в середніх навчальних закладах – К., Ленвіт, 2000.

  5. Рыбникова М.А. Очерки по методике литературного чтения. – М.: Просвещение, 1985.

  6. Султанов Ю.І. „Всесвітня література” №1, 2000.

Контрольні запитання:

  1. Типологія уроків літератури.

  2. Структура уроку літератури. Пошуки нової структури у досвіди передових вчителів.

  3. Домашні завдання та їх роль в організації уроку.

  4. Роль та місце теорії літератури в сучасному уроці.