Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
билеты_tzh.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
215.32 Кб
Скачать

78. Функції журналістики.

Загальні та спеціальні функції.

Загальні: інформаційна функція та функція формування громадської думки.Спеціальні функції: організаційна функція, функція«сторожового собаки» (соціальної критики), ідеологічнафункція журналiстики, культурна функція,розважальна функція журналiстики,рекламна функція.

За Москаленком:

Організаторська – становить один із основних напрямів діяльності органів інформації. Газета, ТБ, Радіо стали основними організаторами соціальних перетворень, розбудови незалежної держави, утвердження соціальної справедливості.

Виховна – її стрижневим елементом дедалі більше стає формування у людей високої політичної культури і суч. Екнономічного мислення. Необхідність – поліпшення інформування громадськості, висвітлення діяльності господарських органів, гром.організацій і рухів.

Пропагандистська – зумовлена необхідністю роз’яснення практичних і теоретичних проблем, становлення правової, демократичної держави, важливості глибокого розуміня загальнолюдських цінностей, ідей нац.. відродження…

Контрпропагандистська – викликана зовнішніми факторами, інформаційною експансією. ЗМІ має орієнтувати на пропаганду досвіду у розбудові правової держави, широке висвітлення проблем нац.. відродження, викриття різноманітних вигадів інформаційної експансії.

Соціологічна – виявилась особливо після проголошення незалежності України, коли скрізь у ЗМІ розгорнулось масове обговорення питань громадських свобод, соц..справедливості, впровадж.ринкових відносин, входж. В Європейський дім, налагодження міжнародних зв’язків. Тут постає завдання досконало володіти прийомами, методами і формами соціологічного аналізу.

За нім. Теоретиками – інформаційна, критики і контролю, розважальна, освітня, інтеграційна.

За Роджером Блюмом:

Інформування – ЗМІ продукують гласність у передачі інформ.

Артикуляції

Соціалізації

Критикиі контролю

Кореляції

Обсловування

Розважання

Реклами.

79. Функції кореляції і реклами.

Ф. кореляції – кореляцією вважається взаємодія між редакцією будь-якого ЗМІ та його аудиторією у процесі погодження певних думок та точок зору. Зрештою, це стосується тих, хто формує певний світогляд. Це відбувається під час коментування працівниками ЗМІ подій та ситуацій у світі. Дуже важливо, що люди в цих складних подіях, непередбачених випадках або небезпечних ситуаціях шукають координати для орієнтування, підтримку у ЗМІ. Залежно від характеру ЗМІ ця функція використовується для створення громадської думки: одна партійна газета може видати полум’яні заклики до боротьби. Громадсько-правове радіо або телебачення, навпаки, повинні в більшій мірі передавати думки громадян, тим самим виконуючи свій громадянський обов’язок.

Ф. реклами – у капіталістичній системі економіки ЗМІ є найважливішими носіями реклами. У Швейцарії, наприклад, 55% загальної суми,яку витрачають на рекламу, інвестується в періодичні ЗМІ, тод як 45% припадає на такі види реклами, як пряма поштова розсилка, кіно та плакати. Та й взагалі частина преси, що періодично виходить, переважає в багатьох країнах інші види ЗМІ, крім таких,як Греція, Португалія, Італія, де телебачення домінує. Реклама – це, без сумніву, також певний вид інформації, саме тому ф.реклами також є функцією ЗМІ.