Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
билеты_tzh.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
215.32 Кб
Скачать

32. Конкуренція в межах сучасної системи змі.

Конкуренція між засобами масової інформації завжди існувала, але й вон набуває сьогодні особливого характеру в зв " язку із невідповідністю, Яка існувала між постійним розширенням комунікативного простору й тім фактом, що більша частина інформації надходила від одних й тихий ж телеграфних агентств дальнього й ближнього закордоння. Тому журналісти опинилися в умовах нерівності, що змушує їхні докладати ще більших зусиль у тому, щоб хоч якось відрізнятися один від одного.Самі ж журналісти, причому більше, ніж будь-коли, присвячують чимало години прискіпливому вивченню творчости своїх колег, прагнучи зрозуміти, як тих чи інші із них при більш-менш однаковому стартовому матеріалі примудряються виділитися своєю кінцевою продукцією.Усе це зовсім не відповідає законам будь-якої раціональної логіки й найчастіше нічого спільного не має з завданням інформування, що стоїть перед всією системою журналістики.

33. Конституційні засади діяльності змі.

Перший розділ – загальні положення.

10 стаття – статус державної мови і розвиток мов національних меншин

15 стаття – суспільне життя в Україні ґрунтується на засадах політичної, ідеологічної багатоманітності. Цензура скасована як ідеологічний інститут. Жодна ідеологія не може бути офіційною. Стаття проголошує головний принцип демократії – багатоманітність, яка в свою чергу заснована на безперечному визнанні демократії і свободи як фундаментальних цінностей нашого суспільства. Ця стаття сформована відповідно до подібних норм у європейській конвенції та Загальній Декларації прав людини. Цензура як форма втручання і перешкоджання журналістській діяльності заборонена. Але все одно цензура існує і перший цензорний закон – це Конституція, адже вона забороняє деструктивні заклики (проте така цензура є вмотивованою).

2й розділ Конституції – «Права та свободи громадянина».

22 стаття: права і свободи громадян не є вичерпними і обмеженими тим, що вказано в Конституції. При прийнятті нових законів чи внесенні змін не допускається звучання існуючих прав і свобод.

26 стаття – іноземці та особи без громадянства мають ті сам іправа і обов’язки, що й громадяни У., за винятком тих, які вказані в інших законах і договорах.

29 стаття: кожна людина має право на свободу і особисту недоторканність. Ніхто не може бути заарештованим безпідставно, без рішення суду. Ніхто не може втручатись у життя іншої людини(особисте і сімейне), крім випадків, передбачених Конституцією.

Не допускається збирання, зберігання, використання, поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди крім випадків, передбачених законом і в інтересах суспільства, економічних інтересів та інтересів дотримання прав людини. Інформація за рівнем доступу може належати до конфіденційної. Також кожен має право знайомитись з інформацією про себе в будь-ких структурах,якщо ця інформація не належить до державної таємниці.

34стаття – кожному гарантується право на свободу вираження думки. Законодавство може обмежити це право в національних інтересах, для запобігання злочинів, заворушень, для зберігання громадського порядку.

35 стаття – свобода поглядів, світогляду і віросповідання.

41 стаття – кожен має право володіти, користуватись, розпоряджатись результатами своєї інтелектуальної творчої діяльності.

54 стаття – свобода художньої, наукової, технічної творчості, захист інтелектуальної власності, авторських правю.

55 стаття – захист прав і свобод у суді.

56 стаття – кожен має право відшкодування за рахунок держави збитків, завданих державними органами влади через свою діяльність або бездіяльність.

64 стаття – права і свободи людини можуть бути обмеженими крім випадків у статтях:24,25,27,28,29,40,47,58,59,61,62,63.