Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
билеты_tzh.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
215.32 Кб
Скачать

29. Законодавча база преси.

Друкованими засобами інформації є періодичні друковані видання (преса) - газети, журнали, 6юлетені, альманахи, тощо та разові видання з визначеними тиражами, книжкові видання. Друковані засоби масової інформації є вільними, що гарантується Конституцією України . Існує також ряд спеціальних законів для регулювання інформаційних відносин, серед яких базовим законом в сфері друкованих ЗМІ є Закон України "Про друковані ЗМІ в Україні" .Цей Закон створює правові основи діяльності друкованих засобів масової інформації (преси) в Україні, встановлює державні гарантії їх свободи відповідно до Конституції України , Закону України "Про інформацію” та інших актів чинного законодавства і визнаних Україною міжнародно-правових документів.Закон України „Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні” створює засади організації та діяльності друкованих ЗМІ.Друкованими ЗМІ є періодичні або продовжувані видання, які виходять під постійною назвою, з періодичністю один і більше номерів протягом року на підставі свідоцтва про державну реєстрацію.Друкований ЗМІ вважається виданим, якщо він підписаний до виходу і видрукуваний будь-яким тиражем. Сфера розповсюдження друкованих ЗМІ не обмежується.Оскільки головним досягненням наших українських інформаційних законів можна вважати законодавче скасування цензури (Ч. 3 ст. 15 Конституції так і говорить "Цензура заборонена"), тому в законі „Про друковані ЗМІ (пресу) в Україні” вказано, що на території України заборонено створювати або фінансувати будь-які установи, організації або посади для цензури масової інформації. Не є законною вимога попереднього погодження матеріалів, що поширюються друкованими ЗМІ, а також заборона поширення будь-якої інформації з боку органів державної влади та інших установ. Але в той же час варто знати, що законодавством забороняється використання друкованих ЗМІ для втручання в особисте життя людей, намагання знищити їх імідж, принизити гідність.

30. Зміст поняття «журналістика».

За Москаленком:

Поняття журналістика – це синтез ряду термінів, зокрема «засоби маосової інформації», «засоби масової комунікації», «засоби масового спілкування». При цьому центральне місце у структурі системи основних категорій науки про журналістику посідає поняття «масова інформація».

Журналістика – вид громадської діяльності щодо періодичного поширення соціальної інформації через канали масової комунікації (пресу, рідо, тб, кіно та ін..)

Це інформування, виробництво і поширення інформації. Журналістика знаходиться на перехресті інформування й громадської діяльності. Власне сучасна журналістика базується не тільки на процесі написання, це складний творчо-виробничий механізм, у який не так просто вписатися.

Сучасна журналістика як система — це сукупність усіх наявних у даний історичний момент органів масової інформації, функціонування яких спричинене суспільними потребами в інформації і попитом аудиторії. Органи масової інформації взаємодіють між собою і в цілому як єдиний соціальний інститут, якнайтісніше пов'язані з конкретно-історичним станом суспільства, що створило дану систему журналістики.

Основне призначення системи журналістики — безперервне відображення суспільного життя в усіх його розмаїтих взаємозв'язках, суперечностях і конфліктах. А відтак журналістика входить як елемент (складова частина) до системи вищого рівня, а саме: до системи соціальних інститутів, за допомогою яких здійснюється суспільне самоуправління, а саме суспільство існує як саморегулівна єдність.