Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
505.34 Кб
Скачать
  1. Відновлення слідства в закритій справі.

Відновлення слідства у закритій кримінальній справі може мати місце тільки:

  • у межах строків давності притягнення до кримінальної відповідальності;

  • за постановою прокурора, начальника слідчого відділу, судді.

Підставою для скасування постанови слідчого про закриття кримінальної справи і відновлення слідства можуть бути отримані прокурором або начальником слідчого відділу нові дані про обставини справи, а також допущені слідчим порушення закону.

У постанові прокурора, начальника слідчого відділу, судді про скасування постанови про закриття кримінальної справи і відновлення досудового слідства, зокрема, зазначаються, підстави для скасування і обставини, які треба з'ясувати при проведенні розслідування. Останнє може бути доручено прокурором або начальником слідчого відділу іншому слідчому; вони можуть прийняти справу й до свого провадження.

Відновлення справи полягає в скасуванні прокурором чи начальником слідчого відділу постанови слідчого про закриття справи і продовженні розслідування і подальшого провадження в справі в загальному порядку або ж у скасуванні вищестоящим судом в порядку нагляду постанови судді чи ухвали суду про закриття справи і повернення її до суду для розгляду зі стадії, в якій вона була закрита.

  1. Поняття і підстави для направлення кримінальної справи до суду для звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Звільнення від кримінальної відповідальності – це акт, що свідчить про припинення кримінально-правових відносин між особою, яка вчинила злочин, і державою. Це означає також, що з цього моменту дана особа вже не несе обов'язку відповідати перед державою за вчинене, не може нести тягар кримінальної відповідальності. Разом з тим звільнення від кримінальної відповідальності не свідчить про виправдання особи, оскільки кримінальна справа припиняється з нереабілітуючих для неї підстав.

Звільнення від кримінальної відповідальності особи, яку обвинувачують у вчиненні злочину, здійснюється виключно судом. Тому кримінальна справа, в якій у ході розслідування встановлено підстави до звільнення особи від кримінальної відповідальності, підлягає направленню до суду.

Умовою звільнення особи від кримінальної відповідальності є вчинення нею певного умисного злочину, незалежно від того, закінчено його чи ні, вчинений він одноособово чи у співучасті.

Підстави прийняття такого рішення визначено кримінальним і продубльовано кримінально-процесуальним законом, це:

  1. зміна обстановки

  2. дійове каяття особи

  3. примирення обвинуваченого з потерпілим

  4. передання особи на поруки колективу підприємства, установи чи організації

  5. закінчення строків давності притягнення до кримінальної відповідальності

  6. застосування до неповнолітнього примусових заходів виховного характеру

  1. Порядок направлення кримінальної справи до суду для звільнення особи від кримінальної відповідальності.

При вирішенні питання про звільнення особи від кримінальної відповідальності суд (суддя) під час попереднього, судового, апеляційного або касаційного розгляду справи повинен переконатися , що діяння, яке поставлено особі за провину, дійсно мало місце, що воно містить склад злочину і особа винна в його вчиненні, а також що умови та підстави її звільнення від кримінальної відповідальності передбачені КК. Тільки після цього можна постановити (ухвалити) у визначеному КПК порядку відповідне судове рішення.

Якщо органи дізнання або досудового слідства зазначені обставини не встановили, а суд при попередньому чи судовому розгляді справи не може усунути допущену ними неповноту або неправильність, справу необхідно направити на додаткове розслідування.

Процесуальний порядок прийняття рішення про направлення кримінальної справи до суду для вирішення питання про звільнення особи від кримінальної відповідальності є такий.

Встановивши наявність підстави до прийняття відповідного рішення, слідчий:

1) до закриття кримінальної справи роз'яснює обвинуваченому:

  • сутність обвинувачення;

  • підставу звільнення від кримінальної відповідальності;

  • право заперечувати проти закриття справи судом за цією підставою. Якщо обвинувачений заперечує проти прийняття такого рішення, то провадження у справі продовжується у звичайному порядку (з направленням справи до суду із обвинувальним висновком).

  1. складає мотивовану постанову. Мотивом прийняття рішення є визнання прокурором того, що виправлення обвинуваченого можливе без застосування кримінального покарання;

  2. ознайомлює з постановою обвинуваченого, його захисника,потерпілого або його представника;

  3. якщо після ознайомлення із постановою учасники заявили вимогу про ознайомлення з усіма матеріалами справи, то виконує її. Ознайомлення з постановою і матеріалами кримінальної справи оформлюється протоколом;

  4. направляє справу до прокурора.

Ухвалити рішення про звільнення особи від кримінальної відповідальності можна лише за наявності її згоди на закриття справи з відповідної підстави.

ЗАКІНЧЕННЯ ДОСУДОВОГО СЛІДСТВА СКЛАДАННЯМ ОБВИНУВАЛЬНОГО ВИСНОВКУ