Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
505.34 Кб
Скачать
  1. Загальні процесуальні умови проведення слідчих дій.

Загальні правила провадження слідчих дій — це обумовлені принципами кримінального процесу і сформульовані в нормах, які регулюють інститут слідчих дій, положення, що впливають на порядок провадження кожної з дій, яка належить до їх системи, і є обов'язковими для виконання посадовими особами державних органів, які здійснюють провадження у кримінальній справі. До загальних правил провадження слідчих дій належать:

  1. Всі слідчі дії у кримінальній справі, що перебуває в провадженні слідчого, він зобов'язаний провадити особисто, за винятком випадків, передбачених кримінально-процесуальним законом (див.вище).

  2. Слідчі дії можуть провадити тільки належні суб'єкти, тобто ті, до компетенції яких належить досудове розслідування кримінальних справ.

  3. Слідчі дії проводять за ініціативою слідчого, а в необхідних випадках — з ініціативи прокурора або начальника слідчого відділу,а також і за клопотанням суб'єктів, заінтересованих у результатах вирішення кримінальної справи.

  4. Слідчу дію проводять лише за наявності передбачених законом відповідних підстав.

  5. Слідчу дію може бути проведено тільки у порушеній кримінальній справі (за винятком випадків, коли закон дозволяє провадження слідчої дії до порушення — див. вище).

  6. Під час провадження слідчих дій заборонено застосовувати до їх учасників фізичне або психічне насильство та інші незаконні методи.

  1. Під час провадження слідчих дій заборонено принижувати гідність осіб, які беруть у них участь.

  2. Під час провадження слідчих дій заборонено дії, небезпечні для життя і здоров'я їх учасників.

  3. Заборонено провадження слідчих дій уночі, за винятком випадків, передбачених кримінально-процесуальним законодавством.

  1. Слідчі дії, пов'язані з одержанням показань від підозрюваного, обвинуваченого, потерпілого, не повинні тривати стільки,щоб перетворюватися на знущання над допитуваним. Українським законодавством таке правило не передбачено.

  2. Хід, зміст і результати проведеної слідчої дії має бути належним чином зафіксовано.

Слідчі дії самі по собі не можуть конкурувати між собою.

  1. Фіксація ходу та результатів проведення слідчих дій.

Кримінально-процесуальний закон передбачає застосування при проведенні слідчих дій фотозйомки, кінозйомки, звукозапису, а також інших науково-технічних засобів для виявлення і фіксування доказів.

Фотозйомка застосовується при проведенні огляду місця події, відтворенні обстановки й обставин події, пред'явленні для впізнання тощо. Результати фотозйомки можуть бути отримані у вигляді негативів, фотознімків, діапозитивів. Вони суттєво доповнюють протокол слідчої дії, хід і результати проведення слідчих дій.

Кінозйомка, порівняно з фотозйомкою, має певну перевагу, оскільки фіксує проведення слідчих дій у динаміці. При використанні кінозйомки необхідно додержувати ряду процесуальних умов. Про її проведення слід повідомити всіх учасників слідчої дії. У протоколі слідчої дії треба вказати, якою кінокамерою проводилася кінозйомка, витрати плівки в метрах тощо. По закінченні розслідування кіноплівка опечатується і передасться в суд. Аналогічним є застосування і відеозапису.

Звукозапис застосовується для фіксування показань підозрюваного, обвинуваченого, свідка і потерпілого. Звукозапис застосовується за ініціативою слідчого або на прохання допитуваної особи. Згода допитуваної особи для застосування звукозапису не потрібна.

Фонограма зберігається у справі і по закінченні розслідування опечатується і разом з кримінальною справою направляється в суд.

Інші науково-технічні засоби використовуються для виявлення, фіксації і вилучення речових доказів. До них можна віднести різного роду прилади: металошукачі, прилади для виявлення трупа, матеріали, що придатні фіксувати сліди: - гіпс, полімери тощо.

Науково-технічні засоби при проведенні слідчих дій застосовуються як слідчим самостійно, так і за допомогою спеціаліста.