Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
355951_8ABAA_shpory_po_fizike.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
05.08.2019
Размер:
693.32 Кб
Скачать

48.Магнетизм. Взаємодія елементів струму.

Магнетизм - форма взаємодії рухомих електричних зарядів, здійснювана на відстані за допомогою магнітного поля. Поряд з електрикою, магнетизм - один із проявів електромагнітної взаємодії. З точки зору квантової теорії поля електромагнітна взаємодія переноситься безмасовим бозоном - фотоном (часткою, яку можна представити як квантове збудження електромагнітного поля).

49.Індукція магнітного поля. Закон Біо-Савара-Лапласа.

Закон Био́—Савара—Лапла́са — физический закон для определения модуля вектора магнитной индукции в любой точке магнитного поля, порождаемого постоянным электрическим током на некотором рассматриваемом участке. Был установлен экспериментально в 1820 году Био и Саваром. Лаплас проанализировал данное выражение и показал, что с его помощью путём интегрирования, в частности, можно вычислить магнитное поле движущегося точечного заряда, если считать движение одной заряженной частицы током.

Закон Био́—Савара—Лапла́са играет в магнитостатике ту же роль, что и закон Кулона в электростатике, и глубоко аналогичен ему.

Формулировка

Пусть постоянный ток течёт по контуру γ, находящемуся в вакууме,  — точка, в которой ищется поле, тогда индукция магнитного поля в этой точке выражается интегралом (в системе СИ)

Направление перпендикулярно и , то есть перпендикулярно плоскости, в которой они лежат, и совпадает с касательной к линии магнитной индукции. Это направление может быть найдено по правилу нахождения линий магнитной индукции (правилу правого винта): направление вращения головки винта дает направление , если поступательное движение буравчика соответствует направлению тока в элементе. Модуль вектора определяется выражением (в системе СИ)

Векторный потенциал даётся интегралом (в системе СИ)

Дифференциальная форма закона Био-Савара может быть представлена в виде . Её вывод основан непосредственно на использовании интегральной формы.

50.Теорема про циркуляцію. Магнітне поле прямого провідника, соленоїда.

51.Рух зарядженої частинки в однорідному магнітному полі.

52.Електромагнітна індукція. Закон Фарадея-Максвелла.

Електромагнітна індукція - виникнення електрорушійної сили у провідніку, Що перебуває у змінному магнітному Полі .

Явище електромагнітої індукції відкрив у 1831 році Майкл Фарадей . Явищем електромагнітої індукції відкрів у 1831 році Майкл Фарадей . До того було відомо, що електричний струм у провіднику створює магнітне поле. До того Було відомо, Що Електричний струм у провідніку створює магнітне поле. Однак оберненого явища не спостерігалося. Однак оберненості явища НЕ спостерігалося. Постійне магнітне поле не створює електричного струму. Постійне магнітне поле не створює електричного Струма. Фарадей встановив, що струм виникає при зміні магнітного поля. Фарадей встановів, Що струм вінікає при зміні магнітного поля. Якщо підносити й віддаляти до рамки з провідного матеріалу постійний магніт , то стрілка підключеного до рамки вольтметра відхилятиметься, детектуючи електричний струм. ЯКЩО підносіті ї віддаляті до рамки з провідного матеріалу Постійний магніт , то стрілка підключеного до рамки вольтметра відхілятіметься, детектуючі Електричний струм. Ще краще це явище проявляється, якщо вставляти (виймати) магнітне осердя в котушку з намотаним провідником. Ще Краще Це явища проявляється, ЯКЩО вставляті (війматі) магнітне осердям в котушку з намотанім провідником.

Фарадей становив кількісний закон електромагнітної індукції, описавши його рівнянням: Фарадей становит кількісній закон електромагнітної індукції, який окреслив Його рівнянням:

де де

— електрорушійна сила (ЕРС), яка виникає в котушці, що перебуває у змінному магнтіному полі, у вольтах - електрорушійна сила (ЕРС), яка вінікає в котушці, Що перебуває у змінному магнтіному Полі, у вольтах

N — кількість витків у котушці N - кількість вітків у котушці

Φ — магнітний потік у веберах Φ - магнітній Потік у веберах

Якщо в провіднику виникає електрорушійна сила, то відповідно, індукований в ньому струм буде визначатися за законом Ома формулою ЯКЩО у провідніку вінікає електрорушійна сила, то Відповідно, індукованій В ньому струм буде визначатися за законом Ома формулою

, ,

де R - опір провідника. де R - Опір провідника. Такий струм називається індукційним струмом . Такий струм назівається індукційнім струм .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]