Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КП 1 семестр с Давидович.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
04.08.2019
Размер:
88.39 Кб
Скачать
  1. Виготовлення підроблених предметів – їх створення будь-яким способом (повна підробка) або спотворення реквізитів справжніх предметів.

Що стосується виготовлення підроблених грошей, то фактично воно може бути вчинене лише шляхом повної підробки, оскільки при частковій зміні не буде істотності їх класифікації, що вимагає п. 5 Постанови. Зокрема підроблення лише цифрового номіналу купюри з метою її збуту має кваліфікуватись як готування до шахрайства . Див. п. 8 Постанови

Неповна імітація грошового знаку можлива, якщо злочин вчиняється у співучасті або якщо особа, яка одержала підроблену купюру, зрозумівши це вносить до неї покращення з метою наступного збуту.Пр виготовленні цінних паперів, які існують у без документарній формі, особа може відкривати фіктивні рахунки. У депозитарії державних цінних паперів або вносити будь-які зміни до рахунку, які спотворюють зміст зафіксованої інформації. Наприклад, можлива зміна власників. . Злочин у цій формі вважається закінченим з моменту виготовлення хоча б одного грошового знаку чи іншого предмету (п. 13 Постанови. Зберігання – дії, пов’язані з фактичним володінням підробленими предметами незалежно від місця їх знаходження, в тому числі тримання при собіПридбання – набуття та володіння будь-яким способом (купівля, одержання в прибуток. Перевезення – переміщення предметів транспортними засобами з одного місця в інше на території України або поза її межами. Немає значення чи є суб’єкт власником транспортзас чи пасажиром). Пересилання- переміщення в просторі шляхом відправлення поштою, кур’єром чи іншими засобами. При цьому злочин є закінченим з моменту відправлення посилки, незалежно від того чи дійшла вона до адресата..

Ввезення в Україну через державний кордон за допомогою державного способу. Ця дія не існує без дії перевезення

Збут підроблених предметів – це умисне відчуження цих предметів будь-яким способом, як оплатне так і безоплатне. Умисне відчужен.

Відповідно до п. 11 Постанови дії особи, яка на момент одержання підроблених предметів не усвідомлювала цього факту , а виявивши підробку, збула їх як справжні, також треба кваліфікувати за статтею 199 як збут.

Враховуючи конструкцію ЮСЗ вчинення декількох дій відносно одного і того ж предмету навіть у різний час множинності злочинів не утворює

Також, вчинення однієї чи декількох дій, але не всіх запланованих суб’єктом має кваліфікуватись як закінчений злочин (наприклад, суб’єкт вчинив виготовлення і зберігання підроблених грошей з метою їх збуту, а при збуті був затриманий. ФК ч. 1 ст 199 і лише!!

Додатково писати замах (що збути не зміг) робити не потрібно.)

Специфіка об’єктивної сторони обумовлює специфіку співучасті у цьому злочині. Розглядається дія осіб, які вчинили різні за змістом. Підроблення і збут. Див. п. 14 Постанови.

Вина у формі прямого умислу для перших 6 дій обов’язково є мета збуту предметів..

Зміст умислу є додатковою розмежувальною ознакою фальшивомонетництва і шахрайства: Якщо предмет виготовлений лише з метою обману певного потерпілого і суб’єкт усвідомлює неможливість цього предмету брати участь в обігу, кваліфікація відбувається за ч. 2 ст 190. Суб’єкт –фізична особа 16 років.

Контрабанда

За змістом дій за незаконне переміщення товарів через кордон може становити і злочин і адміністративне правопорушення. Контрабанда є злочином, якщо її предметом є історичні та культурні цінності: Для визначення – ЗУ про вивезення/ввезення та повернення культурних цінностей (21 вересня 1999)

2 – зброя та боєприпаси, крім гладко ствольної (мисливської). Постанова ППВУ – 26 квітня 2002 рік №3

3 – радіоактивні матеріали – ком до статті 265

4 – стратегічно важливі сировинні товари (дорогоцінні метали, матеріали для створення зброї, частини військової техніки)

5 – отруйні сильнодіючі речовини – подив коментар до ст. 321

6 – вибухові речовини

Контрабанда наркотичних засобів утворює самостійний склад злочину, передбачений ст. 305.

В окремих ст. кримінального закону передбачена відповідальність за дії, які можуть розглядатись як прояви контрабанди. – ввезення в Україну (фальшивомонетництво)

За чинною редакцією ст. 201 предметом контрабанди є також звичайні товари «вартість яких в 1000 і більше разів нмдг»

Відповідно до проекту ЗУ щодо гуманізації господарської діяльності – 6. 10. 2011 у першому читанні перелік контрабанди (предметів) змінений. З нього виключені звичайні товари; внесені спеціальні технічні засоби неласного отримання інформації; змінено замість історичних та культурних цінностей лише культурні.

Об’єктивна сторона контрабанди – включає діяння – переміщення предмету через митний кордон України. Способи переміщення:

1 – поза митним контролем - поза місцем розташування митниці або поза асом роботи з використаням незаконного звільнення від митного контролю шляхом зловживання службовим становищем – див п. 4 Постанови. 3. 06. 05 – 2008 р.

2 – з приховуванням від митного контролю (див п. 5, 6 Постанови). Приховування передбачає : використання тайників (абз 3 п 5 Постанови); надання одним предметам вигляду інших; використання як підстави для переміщення предмету підроблених документів (абз 2 п. 6 Постанови) незаконно одержаних документів (а. 3 п. 6); документів, які містять неправдиві дані

Злочин вважається закінченим з моменту перетинання предметами контрабанди митного контролю України (кордон), тому дії осіб при затриманні при проходженні митного контролю України, при вивезенні товарів слід розглядати як замах на контрабанду а при ввезені як закінчений злочин.

Абз 1 п 2 Постанови. На практиці проблемним є питання визначення етапу, на якому можлива добровільна відмова від контрабанди.

Відповідно до абз 3 п 8 добровільна відмова … … до прийняття митним органом митної декларації. На практиці як добровільну відмову оцінюють дії осіб (особи), яка у відповідь на запитання про повноту заповнення декларації за власною волею додає інформацію. Якщо ж товари переміщаються не разом із суб’єктом, то добровільна відмова не виключається і після видання документів, але до переміщення товарів .

Суб’єктивна сторона передбачає вину у формі прямого умислу з обов’язковим усвідомленням ознак предмету контрабанди.

На практиці питання про кримінальну відповідальність сліпі перєвожчики вирішуються неоднозначно. Якщо такі особи, як правило, отримавши винагороду, принаймні допускають , що перевозять заборонені предмети, навіть точно незнаючи їх характеру, вчинене можна кваліфікувати контрабанду.

Фізична осудна особа – 16 років.

Кваліфіковані види опрацювати самостійно з урахуванням п. 9, 10, 11. Особливості кваліфікації контрабанди за сукупністю з іншими злочинами:

1 – вчинена службовими особами з використанням становища кваліфікується за сукупністю злочинів, передбачених ст. 201 і 364. Якщо йдеться про працівників митниці винних у сприянні контрабанди, вчинене кваліфікується як службовий злочин (ст. 364, 365, 366) та частино 5 ст. 27, ст. 201.

2 – якщо вчинення контрабанди пєднується з використанням підроблених документів кваліфікація здійснється за сукупністю злочинів – ст. 201 і ч. 3 ст. 358, а за умови підроблених – ч. 3 ст. 358 ще й ч 1 ст 358 та ст. 366.

Якщо метою контрабанди є ухилення від сплати … дії суб’єкта можуть кваліфікуватись за сукупністю злочинів ст. 201 і ст. 212, якщо сума несплачених платежів досягає або підвищує 1000 НМДГ.

Контрабанда наркотичних засобів завжди кваліфікується лише за ст. 305, хоча тут є певні проблеми.

Ст. 300, 301.

Ст. 202 і 203 – у законопроекті декриміналізовано буде адміністративні правопорушення на семінари. Ст. 204.

Декілька – якщо у першій частині придбання, зберігання, збут.

  • У статті передбачено декілька відносно самостних ЮСЗ – у ч. 1 встановлена відповідальність за зберігання збут, незаконно виготовлених підакцизних товарів. У ч. 2 – незаконне виготовлення цих товарів, але у певний спосіб. У ч. також є незаконнеє виготовленнє товарів, але з недоброякісної сировини або якщо це призвело до отруєння людей… і незаконний збут за умови таких наслідків. Безпосереднім об’єктом є виготовлення, збут і підакцизних товарів.

Предметом злочину є алкогольні напої, тютюнові вироби та інші підакцизні товари, до ціни яких згідно з чинним законодавством складається збір. Перелік актів, які … див. абз. 1 25 квітня №3.

Чи є самогонка підакцизним товаром????????????

Об’єктивна сторона злочину за ч. 1 ст. 204 полягає у чотирьох альтернативних діях: придбання, зберігання, транспортування, збут. За цією нормою порушення порядку поводження поводження, а вчинення дій лише відносно незаконно виготовлених підакцизних товарів. Такими вважаються товари, виготовлені

А – особою, незареєстрованою як суб’єкт підприємництва

Б - - суб’єктом підприємництва без одержання ліцензії, якщо діяльність по виготовленню відповідного товару вимагає ліцензуванню. Вчинення таких же дій із законно виготовленими підакцизними товарами за чинним кримінальним кодексом може кваліфікуватися за ст. 202 і ст. 203, а за проектом Закону декриміналізована

Виготовлення…

Як місце пристосоване або обладнане для нелеального виготовлення підакцизних товарів, у якому відтворений повний технологічний цикл – переробка сировини у продукцію, готову для реалізації. Злочин у цій формі є закінченим з моменту виготовлення у відкритому підпільному цеху будь-якої кількості підакцизних товарів. (п. 14 ППСУ). ІІ спосіб – виготовлення товарів з використанням обладнання, що забезпечує їх масове виробництво - передбачає застосування приладів, устаткування (в тому числі кустарного, яке використовується при промисловому виробництві відповідних товарів.

Виготовлення з використанням обладнання як правило поєднується з відкриттям підпільних цехів, тобто наявні обидві форми вчинення злочину

Злочин у цій формі – виготовлення будь-якої кількості підакцизних товарів. Крім способу обов’язковою умовою відповідальності за ч. 2 може бути характеристика суб’єкта злочину – особа, яка раніше «була засуджена за цією статтею». (будь-яке з 240 ст.)

Об’єктивна сторона злочину за ч. 3 ст. 204 включає:

  1. Незаконне виготовлення підакцизних товарів недоброякісної сировини, якщо такі товари становлять загрозу для життя і здоров’я людей; Поняття недоброякісної сировини див. абз. 1 п. 15, а товарів, які становлять загрозу – абз. 2 п. 15;

Відповідальнсть за цей злочин пов’язана з наявністю 2 умов і недоброякісної сировини і кінцевого продукту, який створює реальну загрозу для життя і здоров’я споживачів. Якщо сировина доброякісна, а кінцевий продукт є небезпечниим – відповідальність може настати: за виготовлення – за ч. 2 ст 204 або ст. 203; збут такої продукції – за ст. 227 або у разі настання шкідливих наслідків як засіб про настання для здоров’я людини.

Якщо продукт недоброякісний, а сировина була … то виготовлення може каратись за ч. 2 ст 204 чи статтею 203;

  1. Незаконний збут підакцизних товарів, що становлять загрозу: незаконно виготовлених із недоброякісної сировини, який призвів до отруєння людей чи інших тяжких наслідків;

Якщо хоча б однієї з вказаних ознак немає - збут незаконно виготовлених підакцизних товарів кваліфікується за ч. 1 ст. 204. Поняття тяжких наслідків див. п. 15.

Ч. 3 – формально-матеріальний склад. По першій формі – злочин закінчений з моменту виготовлення будь-якої кількості товарів, що становлять реальну загрозу для життя і здоров’я, а по другій формі – з моменту збуту і отруєння чи інших тяжких наслідків

Із суб’єктивної сторони злочини із частини 1 – 3 є умисними. Вид умислу прямий. Для дій у формі придбання, зберігання, транспортування за частиною 1 обов’язковою ознакою є мета збуту незаконно виготовлених товарів.

У ч. 3 ст. 204 – ставлення до наслідків у виді – загрози може бути або необережним або характеризуватись непрямим умислом. А до отруєння чи інших тяжких наслідків – лише необережним.

За наявності умислу щодо таких наслідків відповідальність може наставати лише за злочин проти життя і здоров’я, власності, довкілля. Суб’єкт загальний.