Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Поняття про владу та вплив. Баланс Влади.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.07.2019
Размер:
38.07 Кб
Скачать

3.2. Соціально-психологічний портрет керівника.

Стилі керівництва підприємством діляться на автократичний,демократичний і ліберальний. Для керівника-демократа характерновикористання методу переконання. При демократичних взаємини вколективі спостерігається більш висока ініціативність, більш спокійнаобстановка, всі люди більш уважними один до одного, прагнуть працювати неза страх, а за совість, високо цінують своїх керівників.

Керівник - автократ користується методом голого адмініструванняпостійно, у тому числі і тоді, коли це шкодить справі. Автократичнийкерівник прагнути вирішувати всі питання одноосібно, не довіряєколективу, передає всі свої розпорядження в категоричній формі наказів,не вважаючи за потрібне обгрунтувати необхідність прийнятого рішення.

Ліберальний стиль припускає пасивна поведінка керівника, йогомінімальне втручання в діяльність підлеглих. У реальному життівідсутні «чисті» автократичних або демократичних керівників. Напрактиці всі керівники змушені бути і демократами, і автократами взалежності не тільки від власних особистих якостей, а й якостей людей, зякими доводиться працювати.

Керівником підприємства є Огризко Ігор Євгенович. Стильйого управління підприємством можна охарактеризувати як демократичний.

Ігор Євгенович є керівником, зосередженим на людині і йогоперший турботою є люди. Він зосереджує увагу на підвищенніпродуктивності праці шляхом вдосконалення людських відносин.

Так як працівники ДРСУ працюють у важких умовах (на вулиці, зі шкідливимидля здоров'я матеріалами), то керівнику велику увагу доводитьсяприділяти безпеки організації праці. Крім того, орієнтований налюдини підхід, що забезпечує максимальну продуктивність тому, щолюди, що безпосередньо виконують роботу, яка є здатні перебудувати їїтаким чином, щоб домогтися найбільшої ефективності. Ефективність,штучно нав'язана зверху експертам, часто зустрічає такеопір, що зводяться нанівець вигоди від неї. Крім того, орієнтованийна людину стиль збільшує задоволеність співробітників.

Але в той же час, Ігор Євгенович здійснює своєчасний ісуворий контроль за виконанням поставлених завдань, тобто людськівідносини не ставляться вище поставлених цілей організації.

Існує п'ять стилів вирішення конфліктів: ухилення, згладжування,примус, компроміс. Керівнику даного підприємства властивий стиль --компроміс. Цей стиль характеризується прийняттям точки зору іншоїсторони, але лише до певного ступеня. Це зводить до мінімумунедоброзичливість і дає можливість