Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Поняття про владу та вплив. Баланс Влади.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.07.2019
Размер:
38.07 Кб
Скачать

2.5. Влада експерта. Вплив через розумну віру.

Вплив через розумну віру здійснюється в такий спосіб.

Виконавець представляє, що впливає володіє особливим експертним знанням вщодо даного проекту чи проблем. Виконавець приймає на віруцінність знань керівника. У цьому випадку вплив вважається розумнимтому, що рішення виконавця підкоритися є свідомим ілогічним.

Переконливим прикладом впливу через розумну віру є відносини,які складаються в більшості людей зі своїм лікарем. Докторачас від часу використовують такий інструмент, як страх, але вони не можутьпримусити пацієнта прийняти лікування. Ми слідуємо вказівкам нашого лікарятому, що віримо, що лікарі володіють знаннями і здатністю виліковувати ізапобігати хвороби. Оскільки у нас самих немає медичних знань, ми незнаємо напевно, чи здатен наш лікар задовольнити цю нашу потребу.

Отже, ми приймаємо його або її вплив, тому що віримо в компетенціюмедика.

Розумна віра набагато менш стійка, ніж сліпа віра,за допомогою якої впливають на інших харизматичні лідери. Вона йдіє повільніше. Якщо фахівець неправий, тоді керівник більше небуде слідувати його порадою - отже, його або її вплив зменшиться.

Фахівці іноді роками намагаються завоювати авторитет у лінійнихкерівників, щоб їх думку приймалося тими беззастережно. Однак, цене означає, що розумна віра слабша, ніж інші форми впливу.

Глава 3. Практичне використання влади і впливу в управлінні підприємством.

3.1. Лінійно-Функціональна структура управління Шпаковського дрсу.

Плановий НАЧАЛЬНИК

відділ дорожньо - Заступник начальника будівельного управління

Бухгалтерія

Відділ постачання

Відділ кадрів Головний

інженер

Адміністративно-

Виробничо-господарський відділ

Технічна частина

Старший < p> Диспетчер Старші

Відділ праці та виробники зарплати Головний робіт механік

Виробники робіт

Майстра

Бригадири

Робочі рис. 1.

Дана лінійна багаторівнева структура характеризується якфункціональна, тому що складається з безлічі відділів, що виконують свої завданняі підпорядковані начальнику ДРСУ за лінійним принципом через Заступникадиректора і Головного інженера. Головна перевага даної організаційноїструктури полягає в дотриманні принципу єдиноначальності з високим ступенемспеціалізації відділів, виробничих служб.

Всю роботу ДРСУ організовує начальник ДРСУ через своїх заступників і

Головного інженера. Він же несе відповідальність за діяльність управління.

Опції Головного інженера: забезпечує технічну івиробничу діяльність, організовує виробництво, відповідає запроведення правильної технічної політики, за якість виконання робітта виконання правил техніки безпеки та охорони праці. ДРСУ складається зділянок або МДО, на чолі яких стоять начальники ділянок.

Начальник ділянки несе відповідальність за організацію робіт наділянці, за виконання планів будівництва об'єктів в задані терміни,високі техніко-економічні показники будівництва, виконання правилтехніки безпеки та охорони праці. Начальник ділянки є матеріально -відповідальною особою.

Безпосередніми керівниками та організаторами робіт євиконроби. Вони - єдиноначальник на своєму об'єкті або дільниці і відповідають захід будівництва та його результати. Прораб повинен застосовувати прогресивніметоди робіт, забезпечувати високу якість робіт, застосовувати заходи дляекономного витрачання матеріалів. Він відповідає також за своєчасністьвидачі нарядів - виробничих завдань робітникам і за розрахунки з робітниками.

Майстер є повноправним керівником і безпосередніморганізатором виробництва і праці на своїй ділянці і несе відповідальністьза виконання планів, якість продукції, трудову дисципліну. Всі вказівкина місці проведення робіт даються майстром. Призначення, переміщення ізвільнення о?? роботи майстра провадиться начальником управління.

Бригадир є безпосереднім керівником низовавиробничої одиниці - бригади. Він працює нарівні з іншими робітниками,поєднуючи виконання трудових процесів з керівництвом бригади.