Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Поняття про владу та вплив. Баланс Влади.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.07.2019
Размер:
38.07 Кб
Скачать

1.2. Баланс влади.

Концепція залежності також підтверджує неспроможність ще одногопоширеної думки про владу.

Багатьом людям здається, що володіння владою на увазі нав'язуватисвою волю, незалежно від почуттів, бажань і здібностей іншої особи. Якщоб це було так, то призначені керівники організацій завжди мали бвладу для впливу, принаймні, на своїх власнихпідлеглих. Однак зараз повсюдно визнається, що вплив і влада врівною мірою залежать від особистості, на яку виявляється цей вплив, атакож від ситуації і здатності керівника. Не існує реальноїабсолютної влади, тому що ніхто не може впливати на всіх людей у всіхситуаціях.

В умовах організації, наприклад, влада тільки частково визначаєтьсяієрархією. Скільки влади має та чи інша людина, у даній ситуаціївизначається не рівнем його формальних повноважень, а ступенем залежностівід іншої особи. Чим більше залежність від іншої особи, тим більше влададаної особи. Це можна виразити наступною формулою: рівень впливуодягненого владою особи А на особу Б дорівнює ступеню залежності особи Б відособи А.

Влада підлеглих.

Зазвичай керівник має владу над підлеглими тому, щоостанні залежать від нього в таких питаннях, як підвищення зарплати, робочізавдання, просування по службі, розширення повноважень і т.п. Однак удеяких випадках підлеглі мають владу над керівником, тому щоостанній залежить від них в таких питаннях, як необхідна для прийняттярішень інформація, неформальні контакти з людьми в інших підрозділах,чиє сприяння необхідне для керівника, вплив, який підлегліможуть чинити на своїх колег і здатність підлеглих виконуватизавдання. Яскравим прикладом влади підлеглих над керівником євинятково сприятливі контракти, які можуть отримати відоміартисти і спортсмени. Їх начальство, звичайно, воліли б не виплачуватинікому великі гроші, тобто суму, що набагато перевищує їх власнийзаробіток. Однак у них майже немає вибору, тому що їх організація і,отже, вони самі в більшій мірі залежать від цих осіб у досягненнісвоїх цілей, а конкуренція популярних видів спорту дуже велика.

Керівник повинен усвідомлювати, що оскільки підлеглі часто тежволодіють владою, використання ним або нею в односторонньому порядку своєївладою в повному обсязі може викликати у підлеглих таку реакцію, приякою вони захочуть продемонструвати свою власну владу. А це, всвою чергу, може привести до марної трати зусиль і знизити рівеньдосягнення цілей. Тому ефективний керівник прагне підтримуватирозумний баланс влади: достатній для забезпечення досягнення цілей, але нещо викликає у підлеглих почуття знедоленості і, звідси, непокора.

Крім підлеглих, над керівником можуть мати владу його колеги.

Наприклад, якщо керівник з фінансових або виробничих питаньзалежить від послуг відділу з обробки даних, начальник цього відділу будемати над ним певну владу. Зростання значення комп'ютерів уорганізаціях призвело до того, що зросла влада персоналу відділівобробки даних. Чим більше необхідної інформації, ресурсів або послугодин керівник дає іншому, тим більше його або її владу над циміншим керівником. Оскільки секретарі начальника, як правило, знають, зким потрібно спілкуватися, щоб отримати конкретну інформацію, то вони такожтримають в руках значну частку влади.

Керівник може збільшити свою владу, давши можливість іншимпобачити, що вони залежать від нього в питаннях ресурсів, необхідних для їхроботи. Ці ресурси можуть означати доступ до даних персонам, інформації,послуг, грошей, за потрібне зборам і т.д.

Дейвід Мак Клеланд, чиї дослідження показують, що ефективнийкерівник має велику потребу у владі, також відзначає, щоефективний керівник ніколи не буде виявляти свою владу внаказовий, яка чекає на підлеглих манері. Навпаки, позитивне чисоціалізованої особа, яка здійснює влада, швидше за піклується прореалізації групових цілей, допомоги групі в їх визначенні, забезпечуючигрупу засобами їх досягнення, надаючи членам групи підтримку,стверджуючи для кожного обсяг його компетенції.

Розділ 2. ФОРМИ ВЛАДИ І ВПЛИВУ

Для того, щоб керувати, необхідно впливати, а щоб впливати --необхідно мати основу влади.

Здоровий глузд підказує, що, для того, щоб мати владу,ви повинні мати можливість тримати під своїм контролем що-небудь, що маєзначення для виконавця. Те, що створить його залежність від вас і змуситьйого або її діяти так, як бажаєте ви. Це «щось» є у нас всіх.

За визначенням Маслоу основні потреби наступні: фізіологічніпотреби, потреба в захищеності. Соціальні потреби,потреби в повазі і самовираження.

Всі форми впливу спонукають людей виконувати бажання іншої людини,задовольняючи незадоволені потреби або перешкоджаючи їхзадоволенню або вони спонукають виконавця очікувати, що потреба будеабо не буде задоволена в залежності від поведінки виконавця. Будуютьприпущення щодо того, що може статися, якщо вони будуть себечином. Бачачи саме така поведінка, людина починає представляти в розумівплив його або її поведінки на стан його або її потреб. Акерівник також представляє ефект свого впливу на поведінку майбутньоговиконавця. У результаті керівник і виконавець засвоюють схожу абонесхожих манеру поведінки на майбутнє.

Влада може приймати різноманітні форми. Френч і Рейвен,дослідники в області влади і лідерства, розробили зручнукласифікацію основ влади.