Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Поняття про владу та вплив. Баланс Влади.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.07.2019
Размер:
38.07 Кб
Скачать

2.1.Власть, заснована на примусі. Вплив через страх.

Влада за допомогою примусу, вплив через страх - такуявляють собі владу люди, що критикують її. Страх, як правило, створюєобрази насильства: заряджений пістолет, загроза тортури, піднесений до лицякулак. Але якщо б фізична біль була б єдиним механізмом страху іпримусу, влада, заснована на примусі, назавжди зникла б зорганізацій після того, як емансипація скасувала батіг Соймона Легрі.

Жорстокість часто служить посередником страху. Але ніколи не єметою. Коли в людини завмирає серце від страху, це відбувається тому,що безпосередньо загрожує його фундаментальної потреби - виживанню абозахищеності.

Методика примусу, як правило, супроводжується влади в усіхвипадках, коли людині дійсно щось потрібно, і він упевнений, що іншийздатний відібрати це у нього. Яскравий приклад цього «щось» - своявласне життя чи життя коханої людини. Але є безліч прикладів,що мають менш екстремальні властивості. Багато людей відчувають найгострішезанепокоєння з приводу того, що вони можуть втратити захищеності, любові абоповаги. Тому навіть у тих ситуаціях, де насильство не присутній, страхє поширеною причиною того, чому люди - свідомо чинесвідомо - дозволяють впливати на себе. В кн.: «Брокери влади» Дейвід

Кіпніе говорить: «Окремі особи здійснюють владу шляхом примусу,спираючись на силу, риторичні здібності, а також можливість надати абоне надати емоційної підтримки іншим людям. Це дає так?? м людямкошти наносити фізичні каліцтва, залякувати, принижувати або відмовляти влюбові іншим ».

Страх на робочому місці.

Робоче місце дає багаті можливості розвивати владу, використовуючистрах і примус, тому що безліч наших потребзадовольняється саме там. Наприклад, страх втратити роботу властивий,здається, всім. У певних обставин можна так легко і ефективновикористовувати страх, що деякі керівники часто вдаються до нього: навітьнатяк на звільнення, позбавлення будь-яких повноважень або пониження впосади зазвичай приносять негайні результати. Коли підлеглі надійнозахищені від такого роду погроз, грубих і прямих, керівник можевикористовувати більш тонкі способи вселення страху.

Компанія «Охайо Белл», наприклад, придумала оригінальний спосіб,який наочно демонструє, як далеко можна піти від насильства та все жефективно вселяти страх у своїх підлеглих. Все, що зробила компанія

«Охайо Белл» - це показала своїм співробітникам фільм. Цей фільм як бимоделював прогноз майбутнього - коли Конгрес збирався націоналізуватителефонну систему, тому що вона поступово розорялися і втрачала здатністьнадавати відповідні послуги. В результаті величезна кількістьспівробітників лишалось би роботи. Диктор закінчив свій текст закликом:

«Повноцінна денна робота за повноцінну денну оплату!» Цей закликдопоміг би врятувати компанію, якби багато років тому (тобто в даний момент)робітники пішли йому. Компанія вичислила, що підвищенняпродуктивності праці після перегляду цього фільму дозволила їй наПротягом 3-х років збільшити свої доходи на 23 млн. доларів.

Дослідження показують, що звернення до страху може статиефективним методом впливу, якщо пропонуються конкретні заходи.

Таке звернення до страху можна зустріти в телевізійних комерційнихрекламах, які показують, як люди підносяться на небеса і там їмг7оворят, що їм варто було б застрахувати своє життя, щоб забезпечитиматеріально своїх близьких.

При великому попиті на компетентних, досвідчених керівників грубіпогрози звільнення зазвичай не мають належного ефекту. Замість бажаногодії такі погрози іноді призводять ні до чого іншого, як додатковимвитрат на виплату комісійних агентству по найму і довгого болісногопошуку підходящої заміни. Набагато частіше страх, наганяє на керівника,спрямований не на його матеріальні інтереси, а на його самолюбство. Оскількиавторитет керівників тримається на повазі до їхньої особистості, вони, якправило, болісно реагують на будь-які приниження. Щоб уникнутинадмірного впливу, приниження видається керівникам в малих дозах:мимохідь кинуте зауваження, що інший керівник уже впорався зсвоїм завданням; натяк, що кандидата у віце-президенти краще знайти настороні; призначення на не престижну посаду, від якої всівідмовляються; виділення менш зручного кабінету.

Це лише мала частка наявних способів вселити в керівника страх,що він або вона не користується належною повагою і їм, можливо, слідпрацювати більш напружено.