Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Поняття про владу та вплив. Баланс Влади.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.07.2019
Размер:
38.07 Кб
Скачать

1.1.Необходімость влади в управлінні.

На додаток до формальних повноважень, керівнику потрібна влада ,тому що він залежить від людей як в межах своєї ланцюга команд, так і поза нею.

Джон П. Коттер підкреслює це, коли стверджує, що керівниковінеобхідно розвивати владу, «тому що керівники завжди залежать віддеяких людей, які їм підпорядковані, і, по-друге, тому що практичноніхто в сучасних організаціях не прийме і не буде повністю підкорятисябезперервному потоку його або її наказів лише тому, що він або вона --начальник ».

У всіх організаціях для досягнення ефективного функціонуваннянеобхідно належне застосування влади.

У різних підрозділах організації керівник залежить від свогобезпосереднього начальства, підлеглих і колег. Фактично ці групиявляють собою частину навколишнього середовища керівника. Без сприяння цихлюдей керівник не може ефективно здійснювати свої функції. Багатокерівники також безпосередньо залежать від людей і організацій, що знаходяться позаїх власної організації: постачальників, замовників, конкурентів,що регулюють їх діяльність відомств і профспілок.

В ідеальному варіанті всі ці люди і сили будуть охоче співробітничати зкерівником і надавати все необхідне для виконання роботи тадосягнення цілей організації. На жаль, реальний світ робить цю роботутрохи складніше.

Навіть у тому випадку, коли керівник має чітко визначенимиповноваженнями спрямовувати зусилля підлеглих, це не завжди виявляєтьсяможливим. Підлеглі можуть відмовитися виконати прохання керівника, тимсамим зводячи нанівець всі його повноваження. Сучасні робочі зазвичай набагатобільш освічені і менше згодні змиритися з традиційною владою, ніж їхпопередники. Навіть якщо такої проблеми не виникає, керівник частозалежить від людей, які йому формально не підпорядковані. Наприклад, по частиніінформації та послуг, лінійний керуючий тепер все більше залежить відштабного управлінського персоналу, над яким у нього немає ніякогоконтролю. У деяких ситуаціях у штабного персоналу є тількидорадчі повноваження і в здійсненні своїх рекомендацій апаратникизалежать від лінійних керівників.

Ця залежність від факторів і людей, якими не можна управлятинапряму, є основною причиною труднощі, яку відчуваєкерівний персонал. Однак страждає не тільки почуття. Якщо керівникне в змозі ефективно взаємодіяти з цими численними

"Некерованими" силами, він або вона не може виконувати свою власнуроботу, а це обов'язково знизить ефективність, як індивідуальноготрудового вкладу, так і діяльність всієї організації.

Влада та вплив, інструменти лідерства є фактичноєдиними засобами, які має керівник для вирішенняподібних ситуацій. Якщо керівник не володіє достатньою здатністю,щоб впливати на тих, від кого залежить ефективність його діяльності, він абовона не зможе одержати ресурси, необхідні для визначення та досягненняцілей через інших людей. Т.ч. влада, хоча часто і неправильнощо використовується, є необхідною умовою успішної діяльностіорганізації. Як стверджує соціолог Р. Бірстед, "влада стоїть за кожноюорганізацією та підпирає її структуру. Без влади немає організації та немаєпорядку ".