Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІЖНАРОДНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ КОНСПЕКТ лекцій упор. Го...doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

Контрольні питання

1. В чому полягає етична поведінка в бізнесі?

2. Які питання вирішує мікроетика?

3. Яка сутність концепції етики філантропії? Назвіть приклади.

4. Назвіть критерії, за якими реклама може бути охарактеризована як нечесна.

5. Вкажіть ознаки соціально відповідального бізнесу.

6. Які міжнародні організації сприяють поширенню концепцій соціально відповідального бізнесу?

7. Які складові ділової репутації організації ви можете назвати?

8. Яких втрат може зазнавати фірма з активною соціальною політикою?

9. Охарактеризуйте підходи до аналізу й оцінки соціальної відповідальності бізнесу.

10. Кого можна вважати зацікавленими особами в діяльності МНК?

Тема 17. Глобальні Перспективи міжнародного менеджменту

1. Причини перебудови і змін в ТНК.

2. Антикризовий менеджмент в системі перебудови МНК

3. Розбіжності інтересів і перебудова ТНК.

1. Причини перебудови і змін в тнк

Джерелом змін в ТНК є зміни в технічній і технологічній стороні виробництва, а також у виробничих відносинах самої компанії і в оточуючому ринковому середовищі. Можна виділити декілька ланцюгів регулювання, збої в яких призводять до необхідності перебудови, тобто свідомих змін в організації. 

Політична сфера

Державні органи визначають правові рамки, податкову і митну політику, інші важливі параметри, що формують економічне середовище. Підприємство ж прагне лобіювати свої інтереси у владних структурах, має можливість маневру у рамках закону. Державна економічна політика може входити в протиріччя з інтересами МНК. Найчастіше фірми не влаштовують високі податки. У результаті з’являються складні організаційні структури з головними холдінгами в оффшорних зонах або країнах з низькими податковими ставками. Інколи міжнародні компанії вимушені переносити частину своєї діяльності із-за впливу політичних обмежень.

Інвестиційна сфера

Значимість даного ланцюга регулювання визначається тим, що за його допомогою формується управлінська команда підприємства. Збої в цьому механізмі пов’язані з протиріччями інтересів власників і менеджменту.

Адміністративна сфера

Визначає сферу повноважень і механізм взаємодії між адміністрацією і робітниками. До цієї сфери відноситься те, що називається внутрішнім ринком робочої сили, плануванням кар’єри, представництво робочих в адміністративних органах, взаємодії адміністрації і найманих робітників. Міжнародні відмінності в економічних умовах і управлінській культурі збільшують вірогідність неузгодженості у цьому ланцюгу.

Технологічна сфера

Регулює відносини в технологічній сфері. Мова йде про спосіб розподілення ресурсів, відповідальності і повноваженнях між менеджерами і робітниками безпосередньо у виробничому процесі.

Народногосподарське середовище

П’ятий ланцюг охоплює ринкову сферу. У результаті цих відносин детермінуються зовнішні економічні величини. Коливання кон’юнктури – найтиповіша причина перебудови компанії. 

Суспільна сфера

Пов’язана з відношеннями “трудові колективи – профсоюзи” і “топ-менеджмент – організації роботодавців”. Наприклад, у Великобританії профсоюзи побудовані за професійною ознакою і на підприємстві може діяти декілька структур, у Німеччині – по галузевому, і на підприємстві – лише один профсоюз. Різні і функції у профсоюзів: у Німеччині вони приймають участь лише у переговорах по укладанню тарифних угод. У США профсоюзи укладають колективні договори, що охоплюють більш широке коло питань. В різних країнах відрізняються механізми згладжування конфліктів між профсоюзами і роботодавцями. Перенесення міжнародного досвіду сприяє зменшенню протиріч.