Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІЖНАРОДНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ КОНСПЕКТ лекцій упор. Го...doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

3. Рольові функції міжнародного менеджера

Виділимо сім основних ролей міжнародного менеджера:

1. Міжнародний менеджер як організатор стратегічного пошуку можливостей фірми на зовнішньому ринку. На цьому етапі організуюча роль міжнародного менеджера передбачає рішення трьох ключових проблем:

- виділення спільно з командою ключових напрямків пошуку;

- організація зусиль служб і зовнішніх консультантів на проведення попереднього аналізу;

- остаточний вибір перспективних можливостей.

2. Міжнародний менеджер як стратегічний мотиватор. Передбачається особлива роль в остаточному визначенні тих стратегічних мотивів, якими буде керуватись фірма, вибираючи ті чи інші напрямки і можливості виходу на міжнародний ринок.

3. Міжнародний менеджер як культурний аналітик. Він повинен бачити і розуміти особливості національної культури; пропрацювати всі проблеми комунікацій для забезпечення ефективності менеджменту, і лише він може контактувати з топ-менеджерами зарубіжних фірм з урахуванням їх національних стереотипів.

4. Міжнародний менеджер як дипломат. Ця роль передбачає значний, саме дипломатичний талант, який є необхідним постійно: від грамотних, тонко проведених переговорів до рішення непростих проблем взаємовідносин з владою в країні перебування.

5. Міжнародний менеджер як громадський діяч. Міжнародний менеджер виступає досить часто, оскільки він представляє за кордоном не лише свою фірму, але й свою країну. Участь у громадському житті країни перебування – обов’язкова умова ефективності і стабільності бізнесу за кордоном.

Контрольні запитання

1. Дайте характеристику культурній складовій середовища міжнародного бізнесу.

2. Які дані необхідні міжнародному менеджеру для аналізу економічної складової середовища міжнародного бізнесу?

3. Назвіть основні джерела міжнародного права.

4. Порівняйте вплив освітнього середовища на фірму на міжнародному та на національному рівнях.

5. Які внутрішні зміни в психології і підходах міжнародного менеджера свідчать про його вищу придатність до своєї роботи порівняно з іншими?

6. Назвіть основні функції міжнародного менеджера по аналізу зовнішнього середовища.

7. Які завдання вирішує міжнародний менеджер на етапі стратегічного пошуку можливостей фірми на зовнішньому ринку?

8. Чому управлінцю в міжнародній компанії доводиться виконувати роль громадського діяча?

Тема 6. Основи стратегічного планування в міжнародних корпораціях

1. Сутність стратегічного планування в МНК.

2. Особливості визначення місії та стратегічних цілей МНК.

3. Процес реалізації стратегії, контролю та оцінки результатів діяльності.

1. Сутність стратегічного планування в мнк

Стратегічне планування є однією із найважливіших частин стратегічного менеджменту поряд з процесами фор­мулювання цілей та завдань розвитку, реалізації та контролю виконання стратегічних напрямів. Становлення стратегічного менеджменту як само­стійної галузі досліджень розпочалося ще на поч. XX ст., і пройшло чотири етапи: бюджетування і контроль; довгострокове планування; стратегічне планування; стратегіч­ний менеджмент в сучасному розумінні (в МНК складається з таких основних етапів):

1. Стратегічний аналіз середовища.

2. Встановлення головної мети розвитку.

3. Формування стратегії.

4. Реалізація стратегії.

5. Контроль та оцінка результатів.

Процес стратегічного менеджменту є циклічним, після оцінки результатів здійснення процес розпочинається з І етапу. Існує стійкий зворотній зв'язок і відповідний зворотній вплив кожного етапу стратегічного менеджменту на інші й на всю їх сукупність. Схематично цей процес показаний на рис. 6.1.

Стратегічне планування – це процес визначення голов­них цілей МНК, ресурсів, необхідних для їх досягнення та політики, спрямованої на придбання та викори­стання цих ресурсів.

Рис. 6.1. Процес стратегічного менеджменту в міжнародних корпораціях

Стратегія МНК – це довгостроковий якісно визначений напрям розвитку, що охоплює сфери, засо­би та форми діяльності, систему внутрішніх взаємовідносин, а також позицію щодо зовнішнього середовища і призначений для забезпечення здійснення місії та досягнення цілей міжна­родної корпорації.