Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lecture_for_students_EP_12_new.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
166.4 Кб
Скачать
    1. Організація технічного контролю якості продукції

Якість – це сукупність характеристик об'єкта, які дозволяють задовольняти існуючі і можливі потреби споживача.

Показник якості продукції – це кількісна характеристика однієї або кількох властивостей продукції, які характеризують її якість.

Існує ціла система показників якості продукції, які упорядковані за певними класифікаційними ознаками. Зокрема, показники можуть бути одиничні, комплексні, інтегральні.

Одиничні характеризують одну властивість показника – швидкість, потужність, стійкість. Комплексні – сукупність декількох об'єднаних властивостей, наприклад надійність. Інтегральний показник якості виражається через відповідні економічні показники, оскільки він дорівнює відношенню сумарного корисного ефекту від експлуатації або споживання продукту до сумарних витрат на його створення або на експлуатацію.

Для порівняльного аналізу якості продукції використовують показник рівня якості, який характеризує співвідношення інтегрального показника якості оцінюваного виробу до інтегрального показника якості виробу, вибраного за еталон.

При характеристиці продукції як об'єкта експлуатації використовуються експлуатаційні та обмежувальні показники якості, а також показники додаткових (сервісних) функцій.

Експлуатаційні показники якості продукції включають показники призначення, надійності, ергономічні, естетичні, екологічні показники, показники безпеки, показники уніфікації та ін.

Обмежувальні показники характеризують продукцію на етапі її реалізації та визначають її спроможність бути представленою на певному ринку збуту. До обмежувальних показників відносяться показники транспортабельності, патентно-правові показники та показники, що відображають узгодження властивостей продукції із зовнішніми умовами її використання.

Додаткові (сервісні) функції не змінюють основного призначення виробу. До сервісних функцій можна віднести такі, що спрощують процес експлуатації (наприклад, автоматизація управління виробом, яка полягає у забезпеченні можливості автоматичного початку і закінчення роботи, вибору режимів експлуатації, регулювання параметрів тощо), розширюють кількість отримуваних вигод від використання виробу (наприклад, забезпечення можливості отримання додаткової аналітичної інформації про процес експлуатації виробу) та ін.

Контролем якості слід називати процес перевірки відповідності показників якості продукції встановленим критеріям і вироблення на основі результатів аналізу стану виробничого процесу і рівня якості продукції відповідних коригуючих заходів.

Організація технічного контролю включає:

  • проектування процесу контролю продукції і розробленні технологічних карт контролю;

  • визначення організаційних форм здійснення контролю;

  • формування структури органів, які виконують контрольні функції;

  • вибір і техніко-економічне обґрунтування технічних засобів контролю якості продукції, а також методів контролю;

  • проектування інформаційного забезпечення системи контролю;

  • розроблення методів аналізу браку і дефектів;

  • навчання кадрів освоєнню методів контролю якості;

  • забезпечення взаємодії всіх елементів системи контролю якості продукції.

Об’єктами системи якості продукції є:

  • якість системи (науково-технічний рівень, організаційно-економічний рівень, управлінський рівень);

  • якість процесу виробництва (кваліфікаційний рівень персоналу, якість технічного обладнання, якість сировини і матеріалів, рівень прогресивності технологій, ступінь стандартизації);

  • якість продукції (параметри якості, покращення якості, сертифікація якості, вартість якості);

  • якість процесу споживання (якість після продажного обслуговування, якість експлуатації, експлуатаційні затрати засобів і часу споживача).

Об'єктами технічного контролю є всі складові елементи процесу виробництва, предмети праці, засоби праці, технологія трудових процесів, праця виконавців, умови праці та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]