Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lecture_for_students_EP_12_new.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
166.4 Кб
Скачать
    1. Організація комплексної технічної підготовки виробництва

Технічна підготовка виробництва (ТПВ) – сукупність заходів науково-технічного та організаційно-економічного характеру, які спрямовані на розробку та освоєння нових видів продукції.

Організація комплексної технічної підготовки виробництва включає в себе наступні стадії:

  1. стадія організації проведення науково-дослідних робіт (НДР);

  2. стадія організації конструкторської підготовки (КП);

  3. стадія організації технологічної підготовки (ТПВ);

  4. стадія організаційно-планової підготовки (ОПП);

  5. стадія організації освоєння виробництва нових виробів (ОВНВ).

Науково-дослідні роботи – це діяльність, спрямована на генерування сучасних науково-технічних ідей і підготовка їх до комерціалізації.

Основними видами НДР є фундаментальні, прикладні та пошукові дослідження.

Дослідно-конструкторська підготовка виробництва – су­купність робіт і процесів, спрямованих на розробку нових кон­струкцій виробів і формування конструкторської документації для їх серійного виготовлення, модернізації та удосконалення існуючих виробів.

Конструкторська підготовка здійснюється відповідно до вимог Єдиної системи конструкторської документації та складається із таких стадій:

1. Технічне завдання – технічні, експлуатаційні та виробничі вимоги, які ставляться до нових виробів (умови і режим експлуатації товару, необхідні технічні параметри і характеристики, ресурси, обладнання, об’єм випуску, зовнішній ринок, умови зберігання, дизайн, тара, упаковка, секретність).

2. Технічна пропозиція – техніко-економічне обґрунтування розробки даної конструкторської документації на основі аналізу технічного завдання, варіантів можливих рішень, матеріалів патентних досліджень

3. Ескізний проект – документ, в якому подаються загальний вигляд виробу та його основних складових елементів, кінематична, гідравлічна і електрична схеми його роботи, а також інші конструктивні параметри виробу.

4. Технічний проект – документ, який містить кінцеві технічні рішення, які дають повну уяву про конструкцію та принципи роботи виробу, а також вихідні дані для розробки технічної документації.

5. Робочий проект характеризується формуванням повного комплекту конструкторської документації на виріб.

Технологічна підготовка ви­робництва здійснення сукупності взаємозв'язаних заходів, спрямованих на забезпечення технологічної готовності підприємства до випуску продукції необхідної якості при встановлених термінах, обсягах виробництва і затратах.

Організаційно-планова підготовка виробництва – сукупність процесів організації, планування, обліку і контролю на всіх стадіях і етапах комплексної підготовки виробництва, в результаті якої забезпечується готовність підприємства до освоєння і виготовлення виробів заданого рівня якості при встановлених термінах і обсягах їх випуску та найменших затратах.

Освоєння нової продукції складає собою сукупність різних процесів і робіт, в процесі яких здійснюється перевірка і відпрацювання конструкцій і технологій до встановлення типових вимог, освоєння нових форм організації виробництва.

Освоєння випуску нових видів продукції включає в себе три види освоєння:

Технічне освоєння – початком являється отримання виробничими підрозділами технічної документації і дослідного зразка одночасно з завданням приступити до промислового виготовлення, закінчення досягнення технічних параметрів конструкції, визначеної стандартами або технічними умовами.

Виробниче освоєння – здійснюється в процесі наладки виробництва і закінчується в умовах, коли всі виробничі ланки підприємства забезпечують виконання встановлених об’ємів випуску продукції при заданій якості і необхідній стійкості виробництва.

Економічне освоєння нової продукції – це досягнення основних проектних економічних показників. Затрати на виробництво перших виробів в декілька раз перевищують затрати на серійну партію продукції. Дальше проходить різке зниження затрат. З часом темпи зниження уповільнюються і стають незначними.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]