Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lecture_for_students_EP_12_new.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
166.4 Кб
Скачать
    1. Структура виробничого процесу

Виробничий процес – сукупність взаємопов’язаних трудових, технологічних та природних процесів, внаслідок яких вхідні предмети праці перетворюються на готову продукцію.

Процес виробництва на підприємстві складається з основних, допоміжних та обслуговуючих процесів.

Основні процеси – це процеси, які перетворюють сировину і матеріали в готову продукцію, на випуску якої спеціалізуються дане підприємство.

Допоміжні процеси – процеси, які забезпечують безперебійне проходження основних виробничих процесів. Отримана таким чином продукція використовується на підприємстві для обслуговування основного виробництва.

Обслуговуючі процеси – вирішують завдання обслуговування основного і допоміжних процесів.

Виробничі процеси у свою чергу можуть розподілятися на стадії чи фази. Для машинобудування, наприклад, це заготівельна оброблювана, збиральна фази основного процесу. Кожна стадія (фаза) складається з часткових процесів,1 які характеризуються певною завершеністю етапу виробництва продукції.

Головною складовою виробничого процесу є технологічний процес - сукупність дій зі зміни та визначення стану предмета праці.

Частина технологічного процесу, яка виконуються робітниками чи групою робітників на одному робочому місці при незамінних знаряддях праці і без переналадки обладнання називається технологічною операцією.

За характером виробництва розрізняють прості і складні виробничі процеси.

Простий процес – виготовлення окремої деталі чи процеси із кількох послідовно виконуваних операцій.

Складні – це процеси, які складаються з послідовно і паралельно виконуваних операцій.

    1. Поняття виробничого циклу

Виробничий цикл – це інтервал часу, протягом якого запущені у виробництво предмети праці перетворюються на готову продукцію.

Скорочення тривалості виробничого циклу зменшує потребу в оборотних коштах, забезпечує більш раціональне використання основних засобів, оптимізує виробничі потужності.

Зменшення тривалість виробничого циклу досягається через скорочення робочого періоду і перерв у виробничому процесі шляхом:

  1. удосконалення технічного рівня виробництва;

  2. підвищення організаційного рівня виробництва.

Основні шляхи скорочення тривалості виробничого циклу:

  • скорочення тривалості виконання технологічних операцій;

  • збільшення частки паралельно виконуваних операцій;

  • зменшення перерв між ними;

  • скорочення затрат часу на обслуговуючі операції тощо.

    1. Організація процесу виробництва в часі

Метою організації виробництва в часі – забезпечення узгодженого і планомірного протікання виробничого циклу виготовлення виробу.

Існують три види поєднання операційних циклів (руху предметів праці по операціях процесу):

  • послідовний;

  • паралельний;

  • паралельно-послідовний.

Послідовний вид руху предметів праці характеризується тим, що:

  • вироби на кожну подальшу операцію передається цілими партіями після обробки її на попередній;

  • устаткування в межах оброблюваної партії виробів працює без простоїв.

При послідовному виді руху партія деталей затримується на кожній операції до завершення обробки всіх деталей. Це приводить до збільшення незавершеного виробництва, збільшення тривалості виробничого циклу. Цей вид застосовується в одиничному та малосерійному виробництві.

n=6

Тривалість операції (ti)

Всього – 48 хв.

1

1

6

2

2

12

3

1

6

4

3

18

5

1

6

Паралельний вид руху предметів праці полягає в тому, що частина партії чи окремі деталі запускаються на наступну операцію одразу ж після обробки їх на попередній стадії незалежно від усієї партії. Таким чином деталі однієї й тієї ж партії обробляються одночасно на всіх операціях.

При великих партіях передача здійснюється не поштучно, а частинами. Ця кількість називається транспортною або передаточною партією.

Особливу увагу в паралельному русі відіграє головна (найдовша) операція. Всяке скорочення часу на неї приведе до зменшення простоїв на інших операціях.

n=6

Тривалість операції (ti)

Всього – 23 хв.

1

1

1

2

2

2

3

1

1

4

3

18

5

1

1

Паралельно-послідовний вид руху предметів праці характеризується тим, що наступна операція починається до повного закінчення обробки всієї партії на попередній операції і здійснюється без перерв у виготовленні деталей на кожному робочому місці. Обробка деталей всієї партії на кожній операції проводиться безперервно.

При паралельно-послідовному русі тривалість виробничого циклу скорочується у порівнянні з послідовним за рахунок того, що процес нібито "стискається", а точніше зсувається вліво.

Загальна тривалість технологічного циклу при паралельно – послідовному русі скорочується на суму тих відрізків часу t на протязі яких суміжні операції виконуються паралельно:

n=6

Тривалість операції (ti)

Всього – 28 хв.

1

1

1

5

2

2

5

7

3

1

5

1

4

3

5

12

5

1

5

1

Тривалість циклу виявляється дещо більшою, ніж при паралельному виді руху, значно менша, ніж при послідовному, зате устаткування в межах оброблення партії не простоює і зникла необхідність в організації паралельних робочих місць. Послідовно паралельний рух найчастіше застосовують у серійному виробництві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]