Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кінцевий варіант (Восстановлен).docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
2.64 Mб
Скачать

35. Магнетронний розряд

Черняк малював приблизно такий малюнок:

У Черняка електрони рухаються між полюсами. Електричне поле перпендикулярне до магнітного, тут і буде дрейф. Плазма зосереджена між полюсами магніту. Газ буде світитися кільцем. Це магнетронний розряд.

Зрозуміти, що відбувається насправді і де тут плазма, може допомогти наступне зображення. Там показані і лінії електричного і магнітного полів, тільки геометрія системи дещо інша.

36. Плазмова частота

Для плазми справедливі наступні рівняння:

  1. Рівняння Пуассона , яке можна переписати у вигляді

Оскільки , то

Розв’язок цього рівняння шукатимемо є функцією вигляду:

де . Величина носить назву плазмової, або ленгмюрової, частоти.

37. Синтез вуглецевих мононуклеозів

До вуглецевих наночастинок можна віднести фулерени та нанотрубки. Фулерени це по суті квантові точки зроблені приблизно з 60 атомів вуглеводу. Розглянемо спочатку просту схему утворення таких наночастинок.

Фатично процес відбувався при температурі 10000С внаслідок чого відбувалося випаровування атомів вуглецю та утворення потрібних структур. Але тут одразуж відбувалося продування Не, що робив тепловідвід і фактично виморожував такі стпуктури. В масспектрометрі були мас 60 та 72 атоми вуглецю. Це були сфери С60 – фулерени, С72 - еліпсоїди. Фактично в експерименті було показано, що є певна визначеність структури, тобто іде класерізація.

Далі було запропоновано зробити побудову фулеренів в розряді.

Тиск був 100-150 мм. Рт. Стовбчика. Для того щоб оптимізувати процес треба піднести поверхню до того місця, де їх уносять. Для цього є трубка з певним ексцентриситетом. Як результат 25% фулерени. Якщо туди додати більше Не, то утворюються нанотрубки.

Взагалі кажучі на сьогоднішній день не можна вважати, що все створюється в об’ємі. Для нанооб'єктів більш визначні поверхневі властивості, а не об'ємні.

38. Рух зарядів в схрещених електричному та магнітному

Запишемо систему рівнянь, що описують рух електрона у такій системі.

(1)

(2)

Зробимо далі формальну заміну

(3)

U=E/B (3.1)

Продиференціюємо (3),тоді

(4)

Тоді (1), (2) стане

(5)

(5.1)

Підставивши (3.1) у (5.1) отримуємо

(6)

(6.1)

Легко бачити, що система (6), (6.1) описує рух по колу. Якщо потім підставити вираз x1 у (3) та виразити x, то побачимо, що це рух по колу центр якого рухається із швидкістю U=E/B.

Важливо помітити, що U не залежить від q, m, v. Це легко бачити із наступної фізичної картини(Будемо розглядати довільно схрещені поля). На першому напівоберті іон отримує енергію від електричного поля, збільшує швидкість, а значить і радіус. На другому півоберті він втрачає енергію и радіус зменшується. Ця різниця в радіусах і викликає дрейф. Від’ємний іон обертається в протилежному напрямку, але й енергію він отримає при русі у напрямку, протилежному тому в якому рухається іон. Тому дрейф іона і електрона в один бік. Із частинок, що мають різні маси, але однакові швидкості, у більш легких буде меньший радіус і як наслідок меньший дреф за один оберт. Однак у більш легких частинок частота обертання більша, і два ефекта в точності компенсують один одного. Дві частинки з однаковими массами, але з різними енергіями повинні мати одну і туж частоту. Більш повільна частинка повинна мати меньший радіус і тому за один оберт від електричного поля отримає меньше енергії. Однак для меньш енергетичних частинок відносна зміна радіуса при зміні енергії буде більша і тому ці два ефекта взаємно компенсують один одного.