Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-124.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
402.08 Кб
Скачать

105Роль української діаспори у культурному житті сша і Канади.

Українська діаспора (українці та особи українського походження) Канади по чисельності займає друге місце на американському континенті і взагалі у світі, перевищуючи 1 млн. осіб – 25 % від закордонних українців у цілому. По кількості український етнос у Канаді займає зараз п'яте місце після англійців, французів, італійців і німців, хоча ще на початку ХХ ст. українці перебували на другому.

Українські емігранти стали прибувати в Канаду з 1891 р. першими поселенцями українського походження були жителі села Небилив Калушського повіту Станіславського воєводства (нині Рожнятовський район Івано-Франківської області) Василь Єленяк та Іван Пилипів, що 7 вересня 1891 р. прибули на кораблі "Орегон" у Канаду й оселилися в провінції Манітоба. Усього в 1891-1914 р. кількість українських переселенців виросла у Канаді до 150 тис. чоловік. Продовжували прибувати українські емігранти й у міжвоєний період, і після закінчення Другої світової війни. В основному осідали представники української діаспори в слабко освоєних у той час регіонах Північної Канади, у сільській місцевості. З тих пір основна їхня маса (85 %) проживає в провінціях Онтаріо (30 %); Альберта (20 %); Манітоба (20 %); Сасчачеван (15 %). Крім цього, центрами компактного проживання вихідців з України є м. Вінніпег (65 тис. чоловік), м. Едмонтон (63 тис. чоловік), м. Торонто (62 тис. чоловік), м. Монреаль (20 тис. чоловік), м. Оттава (6 тис. осіб), м. Ванкувер (32 тис. чоловік). На сьогодні основна маса представників української діаспори (85-90 %) народилися в Канаді. Канадські українці дбайливо зберігають мову, звичаї, історію. На кошти діаспори в Канаді встановлені пам'ятники князеві Володимиру Святому, Маркіяну Шашкевичу, Тарасу Шевченко, Лесі Українці, Василю Стефанику, Івану Франко; жертвам голодомору 1933 р.; жертвам Чорнобиля 1986 р. Символом української громади в Канаді є 20-метрова "писанка" у м. Вергевель. Більшість українських політичних, суспільних, культурних і релігійних організацій входять у Конгрес українців Канади. У країні видається україномовна преса: "Українські вісті", " Український голос", " Гомін України" і ін. Більшість українців Канади – християни православної віри; 32 % належать до української греко-католицької церкви; 21 % – римо-католицької церкви та ін.

Українці почали переселятися на територію США з другої половини ХІХ ст. і до початку 90-х рр. ХХ ст. склали приблизно 30 % від усієї чисельності закордонної української діаспори – приблизно 1,2 млн. чоловік. По чисельності українці в США займають друге місце серед слов'янської еміграції – після поляків. Найбільше компактно розселені українці на американській території в південно-східних промислових штатах – Пенсільванії, Нью-Йорку, Нью-Джерсі, а також у Массачусетсі, Коннектикуті, Огайо, Іллінойсі, Мічигані, Міннесоті та Південній Дакоті. На відміну, приміром, від Канади або Аргентини, майже 90 % українців США проживають у містах. По місцю їхнього виїзду (або самих, або прямих предків) – це емігранти зі Східної Галичини і Північної Буковини (45 %) і Закарпаття (40 %) і лише 15 % вихідці з території Східної України. Структура зайнятості населення українського походження в цілому відповідає структурі зайнятості міського населення США. Відповідно до соціологічного опитування в штаті Пенсільванія більша кількість українського населення в США зайнята в промисловості, фінансових структурах і торгівлі, трохи менше – в армії, школі, медичних установах.

За релігійною ознакою частина – атеїсти; інші відносяться до Української католицької церкви (285 тис. чоловік); Карпато-руської католицької церкви (263 тис. чоловік); Української православної церкви (90 тис. чоловік); Греко-католицької церкви (108 тис. чоловік) і т.д. Велику культурну роботу ведуть суспільно-політичні організації української діаспори – Лемко-Союз, "Батьківщина", "Черемош", Ліга американських українців і т.д. Політичною діяльністю займаються Організація українських націоналістів, Українська революційно-демократична партія та ін. Багатотисячними тиражами виходить україномовна преса США -"Українські вісті", "Сучасність", "Дзеркало тижня", "Українське життя", "Народна воля" та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]