Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Menedzhment gotovo.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
209.92 Кб
Скачать

25.Система контролю виробництва

сприяє успішному функціонуванню підприємства. Без контролю спільної діяльності на підприємстві починається хаос.

Зміст функції контролю в конкретній ситуації визначається структурою і змістом інших функцій управління (планування, организовывания, мотивування). В той же час прийнята система контролю впливатиме на зміст систем планування, організації діяльності, мотивування.

Тісний зв'язок контрольної функції з функцією планування проявляється у формулюванні цілей і контрольних показників, які фіксуються у відповідних планах, а також в тому, що тимчасові періоди здійснення обох функцій повинні співпадати. Це означає, що по періодах здійснення контроль має бути трьох видів: стратегічного, тактичного і оперативного.

Зв'язок контролю з функцією организовывания простежується у вирішенні проблеми централізації - децентралізації і встановленні суб'єкта і об'єкту контролю. Чим вище нестабільність середовища, тим актуальніше застосування децентралізації по різних рівнях ієрархії.

Ефективне поєднання різних видів контролю з урахуванням параметрів зовнішнього і внутрішнього середовища - запорука успіху функціонування організації.

26. Контроль фінансової діяльності

- це сукупність дій і операцій по перевірці фінансових і пов'язаних з ними питань діяльності суб'єктів господарювання і управління із застосуванням специфічних форм і методів його організації. Фінансовий контроль, будучи складовою частиною контролю в діяльності господарюючого суб'єкта, є одним з функцийуправления. Він є системою дій уповноважених осіб по перевірці дотримання керованим суб'єктом :

  • норм фінансового права і рішень, прийнятих суб'єктом, що управляє

  • інтересів суб'єкта, що управляє.

Фактично, вище названо дві основних мети фінансового контролю, які можна назвати тактичними. При цьому стратегическиецели фінансового контролю, як і будь-якого іншого

27.28. ТЕОРІЯ ВИБОРУ КЕРІВНИКІВ,

що володіють соціально-психологічними методами управління, заснована на двох принципах.

Перший враховує, що певна частина персоналу не любить організовувати свою працю. Це люди, які позбавлені якого б то не було честолюбства і ініціативи. Вони вважають за краще, щоб ними керували, давали їм цілком певні і конкретні завдання, щоб про них піклувалися і щоб їх захищали. Таким людям потрібні вимогливі, владні, жорсткі і рішучі керівники, що мають здатність організувати працю підлеглих і переконати їх в необхідності працювати "не покладаючи рук".

Другий принцип застосований до людей, що мають ініціативу і великий творчий потенціал, з сильно розвиненим почуттям власної гідності. При відповідному моральному і матеріальному заохоченні вони можуть принести велику користь і організації, і собі. Таким співробітникам потрібні демократичні керівники, що мають гнучкість, делікатність і такт.

У будь-якому колективі є, як правило, і ті, і інші люди, тому керівник має бути висококваліфікованим і грамотним фахівцем, знайомим з соціально-психологічними методами управління і уміючими застосовувати ці методи на практиці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]