Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПР БЖД (Выживание) 2011 1.2.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
15.12.2018
Размер:
643.58 Кб
Скачать

Контрольні питання для самоперевірки

  1. Які існують вимоги до рятувальних шлюпок?

  2. Які існують вимоги до надувних рятувальних плотів?

  3. Яка залежність постачання суден колективними рятувальними засобами залежно від району плавання?

  4. Яка залежність постачання суден колективними рятувальними засобами від класу та призначення суден?

  5. Назвіть переваги рятувальних надувних плотів порівняно із шлюпками.

  6. Назвіть недоліки рятувальних надувних плотів порівняно із шлюпками.

  7. Перелічіть спорядження рятувальної шлюпки.

  8. Перелічіть спорядження надувного рятувального плота.

  9. У чому полягає різниця в спорядженні рятувального плота та шлюпки?

  10. Як впливає район плавання судна на спорядження колективних рятувальних засобів?

Практичні заняття № 15, 16 Тема: Правила поведінки при надзвичайних випадках Мета роботи

Знати правила збору, його місце на судні для кожної аварійної партії, правила екіпіровки членів екіпажу по тривозі та порядок дій, відповідно до ситуації:

1. Надати основні відомості про існуючи на судах види тривог.

2. Вміти пояснити дії членів екіпажу відповідно Розкладу по тривозі.

3. Надати правила поведінки при залишенні судна.

4. Ознайомити із існуючими шляхами порятунку з аварійного судна та безпечним спуском із загиблого судна колективних рятувальних засобів.

Вимоги до оформлення завдання

Розв’язування завдання повинно супроводжуватися поясненнями.

Курсант (студент) повинен вміти пояснити види тривог, дії по тривозі, шляхи та засоби порятунку із потопаючого судна.

Після оформлення практичного заняття курсант (студент) проводить її захист і виставляється підсумкова оцінка.

Варіанти індивідуальних завдань

Вміти розказати та пояснити порядок дій членів екіпажу, згідно наступних видів тривог:

  1. «Загальна тривога».

  2. «Шлюпочна тривога».

  3. «Людина за бортом».

  4. «Пожарна тривога».

  5. «Водяна тривога».

  6. «Хімічна тривога».

  7. «Радіаційна тривога».

Теоретичні передумови до виконання роботи

Класифікація аварійних випадків (АВ):

- Руйнування судна.

- Аварія.

- Аварійна подія.

- Експлуатаційне ушкодження.

Руйнуванням судна вважається:

  • АВ, у результаті якого відбулася загибель судна або його повне конструктивне руйнування, після чого проведення відбудовного ремонту судна недоцільно;

  • АВ, у результаті якого загублено судном об'єкт, що їм буксирується.

Аварією вважається:

  • АВ, ведучий к загибелі людини (випадок загибелі й/або травм людини (людей) розслідується згідно встановленого порядку, незалежно від проведення розслідування АВ).

Випадок класифікується аварією, якщо загибель людини є наслідком АВ. Загиблою вважається особа, що померла на місці аварійного випадку або померла від наслідків такого.

  • АВ з пасажирським судном, у результаті якого відбулося ушкодження судна, ведуче до втрати хоча б однієї з морехідних якостей і/або перешкода, що була створена у виробничій діяльності у зв'язку з появою яких-небудь експлуатаційних обмежень.

Аварійною подією вважається:

  • АВ, у результаті якого відбулося ушкодження судна, ведуче до втрати хоча б однієї з морехідних якостей і/або перешкода, що була створена для виробничої діяльності у зв'язку з появою яких-небудь експлуатаційних обмежень.

Поява хоча б одного експлуатаційного обмеження в результаті АВ (наприклад, зниження потужності суднової енергетичної установки, швидкості, обмеження району плавання, зміна режиму перевезення вантажів і т.д.) є одною із ознак, що враховуються при класифікації АВ.

  • АВ, у результаті якого відбулося ушкодження судном підводного кабелю, підводного трубопроводу, берегового спорудження, ведуче до виводу їх з експлуатації.

  • АВ, у результаті якого судно перебувало на мілині 24 години й більше, незалежно від розміру й характеру отриманих і/або нанесених ушкоджень.

У випадку виявлення при доковані судна ушкоджень корпуса, не виявлених водолазним оглядом, що відбулися в результаті посадки на ґрунт або після плавання судна в льодах, незалежно від часу, що пройшов після зазначених подій, необхідно провести розслідування по знов розкритих фактах, що додатково характеризують аварійний випадок.

  • АВ, у результаті якого на судні відбувся зсув перевезеного вантажу й/або зміна його властивостей, ведучий до втрати хоча б однієї з морехідних якостей.

Ушкодження вантажу, втрата палубного вантажу (каравану лісу), без ушкодження корпуса й втрати морехідних якостей судна, ставляться до комерційного шлюбу.

  • АВ, у результаті якого відбулося намотування тросів, і/або риболовної сітки на гребний гвинт або кермо, ушкодження судном іншого судна, що створило перешкоди у виробничій діяльності судна (судів) у зв'язку з появою яких-небудь експлуатаційних обмежень.

Експлуатаційним ушкодженням уважається:

  • АВ, у результаті якого відбулося ушкодження судна або іншого судна, або зсув перевезеного вантажу й/або зміна його фізико-хімічних властивостей.

При відсутності втрати морехідних якостей судна й/або створення перешкод у виробничій діяльності у зв'язку з появою експлуатаційних обмежень АВ ставиться до класу експлуатаційних ушкоджень.

Плановані зупинки суднової енергетичної установки у відкритому морі для здійснення технічного обслуговування або усунення виниклого дефекту, інші дрібні ушкодження корпуса, його конструкцій, механізмів, систем, пристроїв і встаткування, що не створили перешкод для виробничої діяльності судна й усунуті силами суднового екіпажа, до класу експлуатаційних ушкоджень не ставляться.

  • АВ, у результаті якого відбулося ушкодження судна при правомірних діях екіпажа під час плавання в льодових умовах, незалежно від втрати морехідних якостей судна.

  • АВ, у результаті якого відбулося ушкодження судна при правомірних діях екіпажа під час плавання в районах або умовах, коли не забезпечується навігаційна безпека, незалежно від втрати морехідних якостей судна.

  • АВ, у результаті якого відбулося ушкодження судна при правомірних діях екіпажа під час проведення аварійно-рятувальних операцій, незалежно від втрати морехідних якостей судна.

  • АВ, у результаті якого відбулося ушкодження судна при правомірних діях екіпажа під час проведення швартовних і/або бункерних операцій у море, що не підпадає під ознаки, зазначені в аварійній події, за умови, що:

- операції відбувалися в місцях (відкрите море, затока, протока, рейд і т.д.) без участі берегових організацій лоцманського, буксирного забезпечення;

- АВ не викликав ушкоджень, ведучих до втрати морехідних якостей судна (судів).

  • АВ, у результаті якого судно перебувало на мілині менш 24 годин і при цьому не отримало ушкоджень, ведучих до втрати хоча б однієї з морехідних якостей і/або створення перешкод у виробничий діяльності у зв'язку з появою яких-небудь експлуатаційних обмежень. У цьому випадку капітан судна не звільняється від необхідності пред'явити судно Регістру або іноземному класифікаційному суспільству для огляду.

  • АВ, пов'язаний з незначним ушкодженням судном підводного кабелю, підводного трубопроводу, берегового спорудження, не ведучим до їхнього виводу з експлуатації.

Класифікація АВ здійснюється капітаном судна й капітаном морського порту. Для визначення органа розслідування капітан судна робить попередню класифікацію АВ. Попередня класифікація АВ, здійснювана капітаном судна, стає остаточною, якщо вона підтверджена капітаном порту.

У порядку здійснення нагляду за розслідуванням капітанами судів експлуатаційних ушкоджень судновласник може зажадати від капітана судна передати необхідні документи капітанові порту для остаточної класифікації АВ. При цьому рішення про втрату сили дії суднових документів приймається тільки інспекцією Регістра або іншого класифікаційного суспільства за результатами огляду судна.