Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
001_NATsIONAL_NA_IDYeOLOGIYa_TA_POLITIChNI_YeLI....doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
581.12 Кб
Скачать

3.4. Амаюр (amaiur)

Заснована

27 вересня 2011

Коаліція партій

Abertzale Left, Aralar, Eusko Alkartasuna, Alternatiba, незалежні

Ідеологія

баскський націоналізм, лівий націоналізм, сепаратизм, ліві патріоти

Політична позиція

ліві

Конгрес депутатів

7 / 350

Сенат

3 / 264

Сайт

amaiur.info

Амаюр” (Amaiur) є лівою баскською націоналістичною політичною коаліцією з Південної Країни Басків в Іспанії, яка включає в себе автономні співтовариства Країни Басків та Наварри. Назва коаліції походить від баскської назви місцевості в Наваррі, яка була одним з останніх опорних пунктів Басків під час іспанського завоювання.

Скориставшись перемир'ям, оголошеним украй ослабленою ЕТА, ліві баскські націоналісти, створили нове політичне об'єднання "Більду", стали другою за впливовістю політичною силою в Країні Басків. Після цього вони підсилили тиск на ЕТА, щоб змусити її остаточно відмовитися від збройної боротьби. Що й відбулося 20 жовтня 2011 р.

„Амаюр” була офіційно утворена 27 вересня 2011 р. бакскими партіями Abertzale Left, Eusko Alkartasuna, Alternatiba (яка раніше була частиною Bildu), Aralar (раніше у союзі з Баскською націоналістичною партією, PNV в Nafarroa Bai) та іншими Патріотичними (abertzale) групами і незалежними політиками з баскського ліво-націоналістичного середовища, в той час як Баскська націоналістична партія відмовилася до неї приєднатися.

Нова коаліція взяла участь у загальних виборах 2011 року в провінції Країна Басків і Наваррі. І вперше за останні 15 років ліві баскські сепаратисти увійшли до іспанських кортесів. Коаліція „Амаюр”, що складається з колишніх членів забороненої 8 років тому партії „Батасуна” – політичного крила ЕТА, завоювала 7 місць у конгресі депутатів і 3 місця у Сенаті.

Цей успіх прийшов до AMAIUR за місяць по тому, як ЕТА оголосила про завершення збройної боротьби, що тривала 40 років.

Після виборів 2011 р. Amaiur стала п‘ятою політичною силою в країні. Після 15 років відсутності баскські ліворадикали з тріумфом повернулися до будівлі парламенту в Мадриді.

Ми повертаємося. Повертаємося, щоб захищати наші права і нашу культуру”, – заявив Сабіно Куадра, лідер баскської ліворадикальної коаліції Amaiur.

До коаліції увійшли колишні члени партії Батасуна, політичного крила ЕТА. Вісім років тому парламент Іспанії ухвалив рішення щодо її заборони. Відтоді представники партії на знак протесту бойкотували державні установи Іспанії.

Ситуація змінилася у травні під час муніципальних виборів. На тлі зусиль послабленої ЕТА у напрямку перемир‘я, ліворадикали від партії Bildu, членів коаліції, здивували всіх, потрапивши на позицію другої політичної сили Країни Басків.

Протягом останнього року вони посилили тиск на керівництво сепаратистського угруповання з вимогою покласти край насильству.

20 жовтня ЕТА офіційно заявило, що припиняє збройну боротьбу. А за два тижні до виборів повідомило про початок роззброєння.

Вперше з моменту повернення демократії парламентські вибори в Іспанії відбулися за відсутності терористичних погроз з боку сепаратистів. Це, на думку деяких виборців, вплинуло на результати виборів. Говорить мешканець Більбао: “Вважаю, що коаліція Amaiur перемогла завдяки своїм мирним зусиллям. Виключно завдяки цьому. Ось чому вони отримали стільки голосів. Хоча особисто я віддаю перевагу Баскській націоналістичній партії.”

БНП, Баскська націоналістична партія, яка досить тривалий час очолювала уряд басків, отримала більше голосів, ніж коаліція Amaiur. Однак у парламенті БНП матиме на одне крісло менше, згідно з правилами розподілу місць, означеними Законом про вибори.

Депутат Конгресу депутатів від Амаіур Джон Інарріту: Усім відомо, що не Мадрид був нашою метою, а Країна Басків. Ми йдемо до Мадрида, щоб відстоювати права баскського народу, баскських робітників. Ми йдемо до парламенту, щоб просити і отримувати те, чого бажають громадяни Країни Басків. Ми не маємо наміру брати активну участь в управлінні державою в цілому.

Ми працюватимемо у трьох напрямках. По-перше, щодо питання суверенітету: ми відстоюватимемо право басків обирати своє майбутнє. По-друге, це стосується того конфлікту, який переживала наша країна протягом десятиліть чи то навіть століть. Наша вимога до уряду – розв‘язання цього конфлікту демократичними шляхами. По-третє, ми вимагатимемо створення нової соціально-економічної моделі. Ми хочемо, щоб її впроваджували тут. Оскільки Країна Басків належить Іспанії, ми збираємося попросити лівих вжити заходи задля боротьби з цією нео-ліберальною політикою.

На нашу думку, результати отримані нашою коаліцією на виборах стали можливими завдяки згуртованності націоналістичних сил, розробки плану з встановлення миру і нормалізації ситуації в Країні Басків. Цей план ухвалено і підписано в місті Герніка політичними силами, що входять до складу коаліції Amaiur.

На нашу думку, заходи економії, вжиті попереднім іспанським урядом, абсолютно не допомогли. Від них немає жодної користі. Навпаки, адже ми не позбулись ані боргу, ані дефіциту. Бідність і безробіття зростають. Отже, на нашу думку, баскські ліві мають докласти зусилля задля виходу з цієї ситуації.