Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
001_NATsIONAL_NA_IDYeOLOGIYa_TA_POLITIChNI_YeLI....doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
581.12 Кб
Скачать

3.5. Баскська націоналістична партія

Іспанське назва

Partido Nacionalista Vasco

Французька назва

Parti Nationaliste Basque

Президент

Іньіго Уркуллу

Засновник

Сабіно Арана

Заснована

1895

Штаб-квартира

Sabin Etxea, Ibáñez de Bilbao, 16 Bilbao

Молодіжне крило

Euzko Gaztedi

Членство

32 000

Ідеологія

Баскський націоналізм, християнська демократія

Політична позиція

Центр

Європейський приналежність

Європейської демократичної партії

Європейський парламент

Група Альянс лібералів і демократів за Європу

Офіційні кольори:

червоний, зелений

Місцеве самоврядування

1043 / 66046

Баскський парламент

30 / 75

Конгрес депутатів

6 / 350

Іспанський сенат

4 / 264

Європейський парламент

1 / 50

Сайт

www.eaj-pnv.eu

Баскська Націоналістична партія (баскська: Euzko Alderdi Jeltzalea, EAJ) є найбільшою і найстарішою баскською націоналістичною партією. В даний час це найбільша політична партія в баскській автономної області (особливо в провінції Біскайя) і з незначною присутністю в Наваррі (де є членом коаліції Nafarroa Bai) і маргінальних один у французькій Країні Басків. Партія керує Баскським регіональним урядом протягом тривалого періоду з утворення Баскської автономії на початку 1980-х і до 2009 року. Вона також грає важливу роль в іспанському конгресі, серед інших регіональних націоналістичних партій.

Баскською мовою вона називається Euzko Alderdi Jeltzalea (EAJ) (буквально «Баскська партія Прихильників Бога і старих законів", чи Fuero) і на іспанській мові це називається Націоналістична партія Басків. В Іспанії вона зазвичай згадується як НПБ у той час як його французька філія Партії націоналістів басків (EAJ-PNB). Партія зазвичай називає себе як EAJ-PNB. Нинішній голова EAJ-PNB є Іньіго Уркуллу. Молодіжне крило Націоналістичної партії басків називається EGI (Euzko Gaztedi Indarra, Баскська молодіжна група).

Партія також має офіси серед баскської діаспори, головним чином, у Венесуелі, Аргентині, Мексиці, Уругваї, Чилі та Сполучених Штатах.

Походження та рання історія. Партія була заснована в 1895 році Сабіно де Арана Гоїрі як католицька консервативна, партія агітує за відновлення самоврядування та захист "Баскської раси". В даний час вона описує себе як баскська, демократична, участі, множина, і гуманістична. Це поміркована націоналістична партія, що виступає за більш широку автономію, якщо не незалежності себе, для баскської нації. EAJ-PNB виступає проти політичного насильства.

На самому початку, партія ввела вимогу для своїх членів, щоб довести Баскське походження, маючи мінімальну кількість Баскських прізвищ.

У 1921 році рух Арана поділився на традиціоналістський Comunión Nacionalista Vasca ("Баскська націоналістична комуна") незалежні Аберрі ("Батьківщина").

Під час диктатури генерала Мігеля Прімо де Рівери, націоналістичні партії були оголошені поза законом і переслідувалися. Тим не менш, вона продовжує свою діяльність під виглядом гірських (mendigoizale) і фольклорних клубів.

Наприкінці 1930 року, Aberri і CNV возз'єдналися під старою назвою EAJ-PNB. Тим часом, була сформована невелика група Acción Nacionalista Vasca („Баскська націоналістична дія”). Це було утворення лівих націоналістів, не-конфесійних і відкритою для альянсів з республіканськими і соціалістичними партій у боротьбі з диктатурою.

1934-1935 роки. Поділ на автономістів і незалежних знову з'явився в другій іспанській республіці. Очолювана Елі Галластегі, невелика група радикальних незалежників і Біскайська гірська Федераці, залишили партії. Вони відкинули автономію, над якою працювала PNV.

Іспанська громадянська війна і правління Франко. Після державного перевороту 18 липня 1936 року партія визнала рветься. Вона розділяє католицизм повстанської сторони і не було тиску з боку Ватикану, щоб триматися подалі від республіки, але обіцяв автономію та їх антифашиська ідеологія привела їх на сторону республіканського уряду:

Біскайська та Guipuzcoan філії, були більш важливим у номері, заявлена підтримки республіки, демократії і боротьбі з фашизмом в наступній іспанській громадянській війни і були ключовими у забезпеченні балансу у цих провінціях на стороні республіканців.

На території, захопленої повстанцями, члени БНП стикаються важкі часи:

– Деякі члени Alavese і Navarrese комітетів, без офіційного рішення, оголосили про відмову підтримки республіки.

– Деякі націоналісти можуть бігти до Франції або республіканської області.

– Деякі воювали на боці повстанців, за що потрапили до в'язниці або булирозстріляні.

– Деякі з них вступили до Карлістських батальйонів, або за переконанням, або щоб уникнути атаки.

Репресії були спрямовані на лівих, але націоналісти також постраждали. Партійні офіси та преса були закриті в липні.

Спочатку у комітетах оборони у Біскаї та Гіпускоа домінував Народний фронт. Хоча і з труднощами, баскська автономія була надано в роки Другої іспанської республіки і новий баскський уряд негайно організував Баскську армії, що складається з бойовиків набраних з кожної політичної організації, у тому числі БНВ.

Хосе Антоніо Агірре, лідер партії, став у жовтні 1936 року першим lendakari (Баскським президентом) військоого багатопартійного баскського уряду, що правим нескореною частиною Біскаї та Гіпускоа. Коли Більбао, найнаселеніше місто в Країні Басків, було взята військами Франко баскські націоналісти вирішили залишити недоторканими всі галузі важкої промисловості в Більбао, які виробляли залізо і машини, думаючи, що вони несуть відповідальність за забезпеченя процвітання свого народу в майбутньому. Це рішення надало фашистським заколотникам ці важливі галузі. У липні 1937 року, втративши всі території Басків Баскська армія відступила до Santander. Зі своєї землі і без допомоги від Республіки Баскська армія здалася Італійському корпусу Truppe Volontari через так звані угоди Santoña. Глави EAJ-БНП залишився з солдатами слідувати ж доля своїх людей. Тюрма і страти на замовлення фашистів було. "Баскський уряд у вигнанні", потім переїхав до Барселони до падіння Каталонії, а потім з Іспанії у вигнання, спочатку до Франції, де вони організували табори і служби з президентом на чолі особисто. Агірре був у Бельгії, коли Гітлер окупував цю країну і тому він почав довгу подорож до Берліна під чужим ім'ям.

Під захистом панамського посла, Агірре досяг Швеції та сховався від німецької розвідки СС, він прибув до Бразилії і Уругвай, де його перевага була відновлена і отримав візу до Нью-Йорку, де він перебува під захистом американських басків, як викладач Колумбійського університету.

Коли Сполучені Штати вирішили підтримати Франко в 1952 році Агірре відправився до Франції, де було створено заново баскський уряд у вигнанні. Крім того, він дізнався, що пронацистський французький уряд Віші конфіскував будівлі баскського уряду, і що анти-нацист Де Голль зберіг їх як володіння іспанського уряду, враховуючи, що баскський уряд ніколи не мав ніякого міжнародного визнання, крім представників регіону в Іспанії не більше. Будівля сьогодні є приміщенням Інституту Сервантеса, де французький народ може дізнатися будь-яку з іспанських мов, включаючи басків. Президент баскського уряду у вигнанні завжди був членом БНП і навіть єдиний іспанський представник в Організації Об'єднаних Націй був Баском призначений Хесус-де-Галіндес до його вбивства за нез’ясованих обставин під час підготовки дисертація про диктатора Трухильо у Домініканській Республіці. Крім того, він вирішив створити велику Баскську закордонну мережу на службу стороні союзників і співпрацював з Державним секретарем США і ЦРУ за часів холодної війни і боротьби з комунізмом в іспанській Америці.

Останні роки. У 1959 році молодими студентами з району Більбао була створена ЕТА (організація EKIN) , які поділяли Баскську націоналістичну ідеологію, але все більше незадоволених неефективними політичними діями БНП, в значній мірі заляканої повоєнними репресіями та розсіяниою у вигнанні. Крім того, нове покоління обурювався спробою БНП смикати за мотузки їх рух і молодіжного крила БНП Euzko Gaztedi (EGI), з яким вони злилися в середині 50-х років, а також демонструвала більш сучасні позиції, підкреслюючи, для одна мова як центр Basqueness, замість раси.

У 1950-х і 60-х років партія шукала альянсів за кордоном, очікуючи, що поразка Осі у Другій світовій війні сприятиме підтримці США до можливого повалення Франко, яке не відбулося. Крім того, вона була одним із засновників партії Міжнародних Християн-демократів, але тепер партія є активним членом Європейської демократичної партії, з французького Союзу за демократію Française, і т.д.

У 1987 році опозиціонери з партії створили нову партію-конкурента Eusko Alkartasuna ("Солідарність басків»). Карлос Гарайкоетксеа був обраний першим президентом партії.

Відділилися від БНП, в основному, на основі:

• особистого зіткнення між lehendakari К. Гарайкоетксеа, який створив Eusko Alkartasuna (EA) і лідером БНП Хав'єром Арзаллузом.

• конфігурації Країни Басків: сильний Баскський уряд і слабкі провінційні (EA), Сильні провінції (БНП).

Після цього виникли і деякі ідеологічні розбіжності. EA прийняла соціал-демократичну ідеологію, у той час як БНП залишилася більше прив'язаною до своїх християнсько-демократичних ідей.

Розкол був особливо гірким, враховуючи той факт, що його очолив особисто lehendakari. Багато політичних барів БНП (batzoki, "місце зустрічі") стали alkartetxe ("взаємними домами").

Починаючи з 1991 року, гіркий розкол послабився (допомогло те, що обидва Arzalluz і Garaikoetxea пішли на політичну пенсію), обидві сторони домовилися про створення виборчої коаліції на низці місцевих виборів, як засобу для максимального збору націоналістичних голосів, що в кінцевому підсумку призвело до об’єднання обох кандидатур у загальному списку ще раз для регіональних урядів Наварри і Баскського автономного співтовариства в 1998 році. Таким чином, ЕА брала участь у кількох Баскських урядах на чолі з БНП, включаючи поточного президента Хуана Хосе Ibarretxe Markuartu. Тим не менш, EA вирішила працювати самостійно в муніципальних виборах, що відбулися в травні 2007 року.

До своєї поразки на виборах у 2009 році, БНП домінувала у кожній адміністрації Баскького уряду. У Наваррі, ЕА і БНП формували коаліцію Nafarroa Bai разом з Aralar і Batzarre. БНП має 1 з 12 місць „Наварри Так” у парламенті Наварри.

Колишній президент Хуан Хосе Ibarretxe очолив заклик до реформи Статуту Автономії, яка управляє Автономним співтовариством Країни Басків, через пропозицію широко відому як План Ібарретхе, який був відхилений Генеральними кортесами.

Позиція на останніх референдумах. БНП закликала:

• Утриматись на референдумі за Конституцією Іспанії в 1978 році.

• Надав свободу голосувати „так” чи „ні” перебуванню Іспанії в НАТО в 1986 році. „Так” виграв голосування в Іспанії, але не був першим вибором серед виборців Країни Басків.

• „Так” проекту Європейської Конституції на референдумі, що відбувся в Іспанії в 21 лютого 2005; і підтримали Лісабонський договір в іспанських Генеральних кортесах.

Керівництво партії. Національна рада Баскської Націоналістичної партії (Euzkadi-Buru-Batzar) була створена в 1911 році. Президенти партії у 2004-2008 – Хосу Хон Імаз, з 2008 – Іньіго Уркуллу.