Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
001_NATsIONAL_NA_IDYeOLOGIYa_TA_POLITIChNI_YeLI....doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
581.12 Кб
Скачать

3.7. Республіканські ліві каталонії

Президент

Oriol Junqueras i Vies

Генеральний секретар

Marta Rovira i Vergés

Заснований

19 березня 1931

Штаб-квартира

C/Calàbria, 166 08015 Barcelona, Spain

Ідеологія

каталонський independentism, республіканізм, лівий націоналізм,

соціал-демократія, прогрессівізм

Політична позиція

ліві

Європейський приналежності

Європейський вільний альянс

Група Європейського парламенту

Європейські Зелені-Європейський вільний альянс

Офіційний колір

Помаранчевий

Місцеве самоврядування

1591 / 66046

Парламент Каталонії

10 / 135

Конгрес депутатів

3 / 350

Іспанська сенат

0 / 264

Європейський парламент

1 / 50

Сайт

www.esquerra.cat

Республіканські ліві Каталонії” (каталонська: Esquerra Republicana de Catalunya, ERC, IPA: [əskɛrə rəpubɫikanə də kətəɫuɲə]) – ліва каталонська індепендентська політична партія в Іспанії. Вона також є основним спонсором руху за незалежність від Франції та Іспанії на територіях відомих серед каталонських націоналістів, як Països каталонців. „Окситанські Республіканські ліві”, утворені в 2008 році, виступають в якості Aranese секція.

Президентом партії є Оріол Хункверас і Вієс, а Генеральним секретарем – Марта Ровіра і Вергес.

Президенти РЛК: Joan Puigcercós (2008-2011), Oriol Junqueras i Vies (з 2011); Генеральні секретарі: Joan Puigcercós (2004-2008), Joan Ridao i Martín (2008-2011).

Політичні принципи та позиції. Її основні політичні принципи визначені в Ідеологічній Заяві, затвердженій на 19-му Національному конгресі у 1993 році. Вони охоплюють три області, які дають свою назву організації: Esquerra (прихильність лівим ідеям у політичних дебатах), República (прихильність Республіканській формі правління в порівнянні з Нинішньої конституційною монархією Іспанії) і Catalunya (каталонський індепендентизм, який, як його розуміє ERC, включає в себе так званий Каталонську країну).

Незважаючи на те, що РЛК був одним з головних рушійних сил рух за зміни, партія зрештою виступила у 2006 р. проти змін до Положення каталонської автономії, які збільшували автономію Каталонії. Це було зроблено на тій підставі, що вони не зробив достатньо для збільшення каталонської незалежності. Це викликало урядову кризу зі своїми партнерами (особливо з Partit dels Socialistes de Catalunya, PSC), які призвели до дострокових виборів в 2006 році.

РЛК має десять місць в каталонському парламенті, які зазнали серйозну невдачу після каталонських парламентських виборів 2010 року, і одне місце у Балеарському парламенті. До 2010 року РЛК був одним з трьох членів коаліції тристороннього лівого уряду Каталонії, разом із Соціалістичною партією Каталонії (PSC) та Ініціативою Зелених для Каталонії (ICV). Коаліція часто було нелегко через суперечки, пов'язані з новими Статутом автономії Каталонії.

Вона має 3 місця (восьма за кількістю місць) в іспанському парламенті і одне місце в Європарламенті.

Історія. На чолі з Франсиском Масіа в 1931 році, партія оголосила незалежною Каталонську республіку, що була припинена за новою Конституцією Другої Іспанської Республіки.

У 1934 році під керівництвом Луїса Компаніса, обраного Президента Каталонії, партія проголосила незалежну Каталонську республіку в Іспанській федерації запропоновану Компанісом, після входження правих міністрів від Іспанської конфедерації автономних правих (СЕДА) до складу Уряду Іспанської Республіки, однак лідери партії (у тому числі Компаніс) і весь уряд Каталонії (Женералітат) було заарештовано і кинуто до в'язниці за це, і спеціальні автономі закони для Каталонії припинили діяти до 1936 року.

У 1936 році, на зорі громадянської війни в Іспанії, РЛК стала частиною іспанського Народного фронту для участі у виборах того року, які вона виграла. РЛК стала провідною силою Народного фронту в Каталонії і намагалася зберегти єдність фронту в умовах зростання напруженості у відносинах між Робочою партією марксистського об'єднання (ПОУМ) та Комуністичною партією Іспанії (PCE).

Партія була оголошена поза законом (поряд з усіма іншими учасниками Народного фронту) Франсіско Франко після його приходу до влади в 1939 році. Колишній президент каталонського Женералітата, Луїс Компаніс, був арештований німецькими агентами в співпраці з Віші у Франції, його повернули до Іспанії і стратили в 1940 році.

Партія також входить до федерації з партіями, на Балеарських островах і в Північній Каталонії у Франції, а також з Республіканськими лівими країни Валенсії у Співтоваристві Валенсія. За винятком їх Балеарських колег, жоден з останніх в даний час не має представництва в парламенті на відповідних територіях, хоча вони і провели низку муніципальних радників.