Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Filosofiya (1).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
392.19 Кб
Скачать

Модуль 3. Сучасна філософія.

Тема 8. Позитивізм і неопозитивізм. (2 години)

Класична і некласична філософія. Умови виникнення позитивізму. Проблеми філософії у позитивізмі. Істина та її критерії. О. Конт. Г. Спенсер. Історичні форми позитивізму. Емпіріокритицизм. Проблеми теорії пізнання. Е. Мах. Р. Авенаріус. Неопозитивізм і його школи. Логічний позитивізм, лінгвістичний аналіз, семантичний позитивізм. Б. Рассел, Л.Вітгенштейн, Р.Карнап, К. Поппер. Гносеологія неопозитивізму. Проблема верифікації. Істина в позитивізмі. Конвенціоналізм. Проблеми людини та суспільства в філософії позитивізму.

Тема 9. Ірраціональна філософія. (2 години).

Принципи “філософії життя” та її сутність. Анти раціоналізм. А. Шопенгауер. Система філософії А. Шопенгауера. Вчення про волю і уявлення. Проблема людини і її буття. Ф. Ніцше. Відношення до християнства. Переоцінка цінностей. Вчення про волю до влади, ідея надлюдини.

Тема 10. Філософські ідеї в психоаналізі (2 години).

Фрейдизм і неофрейдизм. Поняття свідомого і несвідомого у З.Фрейда. Структура психіки за Фрейдом. Психоаналітична онтологія людського буття. Психоаналіз і антропосоціогенез. Неофрейдізм. Проблеми душі сучасної людини. Структура і архетипи колективного несвідомого у філософії К. Юнга. Проблема “соціального характеру” і філософії Е. Фромма. Любов і агресія. Любов як найвища цінність. Свобода і відповідальність.

Тема 11. Філософія екзистенціалізму. (2 години).

Зародження екзистенціалізму. Основні ідеї та принципи. С. К’єркегор – попередник філософії екзистенціалізму. Проблема екзистенціального вибору. Вчення про три стадії життєвого шляху людини. Розвиток екзистенціалізму у ХХ ст. Релігійний і світський екзистенціалізм. М. Хайдеггер. Проблема буття. Ідея свободи людини в філософії Ж.-П. Сартра. Бунт, абсурд і свобода у творах А. Камю.

Тема 12. Філософське поняття буття. Проблема духу. (2 години).

Онтологія – вчення про буття. Поняття буття, субстанція, матерія, дух як першооснова буття. Філософське вчення про матерію. Розмаїття і взаємозв’язок форм буття.

Свідомість як ідеальна діяльність і спосіб духовної орієнтації у світі. Ідеальне і матеріальне. Походження свідомості. Свідомість і самосвідомість. Суспільна і індивідуальна свідомість. Пізнання як відображення дійсності. Проблема істини. Шляхи і способи пізнання. Критерії істини.

Тема 13. Соціальна філософі. Проблема людини в філософії (2 години).

Поняття і суть суспільного буття. Суспільство як система. Закони функціонування і розвитку соціальної системи. Діяльність як спосіб суспільного буття. Духовні основи суспільного буття. Проблема спрямованості і сенс людської історії.

Поняття: людина, індивід, індивідуальність, особистість, єдність біологічного і соціального. Походження людини. Людина і суспільство. Свобода і свобода волі.

Тема 14. Філософські ідеї в срср в період 1917-1990 рр. (2 години).

Філософські дискусії про роль і значення філософії в соціалістичній державі (1918-1920 рр.). Ставлення до філософії, її ідеологічне призначення. Догматизація марксизму. Дискусії з приводу зіткнення механістичного та діалектичного напрямків філософії. Сталін Й.В. “Основи ленінізму”, “Про діалектичний та історичний матеріалізм”. Втрата філософією її критичної функції. Відродження філософії у 60-80-х рр. Філософські школи. Розробка ідеї наукового пошуку, проблем людини, достовірності свободи і суспільства в межах марксизму. 90-ті роки: критика марксизму, відродження філософії ХІ-ХІХ ст.. Звернення до сучасної західної філософії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]