Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
1.07 Mб
Скачать

2.2.4 Ультразвукові витратоміри

2.2.4.1 Загальна характеристика

Ультразвукові витратоміри засновані на вимірі того або іншого акустичного ефекту, що виникає при проході ультразвукових коливань через потік газу.

В даний час застосовуються два різновиди ультразвукових витратомірів.

        витратоміри, засновані на переміщенні ультразвукових коливань (УЗК) середовищем, що рухається:

а) УЗК направляються по потоці і проти потоку;

б) УЗК направляються перпендикулярно до руху потоку.

        витратоміри, засновані на ефекті Допплера.

Найбільша кількість розробок відноситься до витратомірів, заснованих на переміщенні УЗК середовищем, що рухається.

Витратоміри, засновані на ефекті Допплера, виникли порівняно недавно. Вимірювальні схеми в них простіші. Але ці прилади призначені в основному для виміру місцевої швидкості потоку.

Ультразвукові витратоміри знаходять застосування для трубопроводів усіляких діаметрів починаючи від 10 мм і вище. Вони служать для виміру витрат і швидкостей газових потоків, незважаючи на дуже малу величину акустичного опору газів і труднощі одержання в них інтенсивних звукових коливань.

Основними елементами перетворювачів ультразвукових витратомірів є випромінювачі і приймачі УЗК. Їхня дія заснована на п'єзоелектричному ефекті, що полягає в тім, що при стиску і розтяганні у визначених напрямках деяких кристалів (п'єзоелементів) на їхніх поверхнях виникають електричні заряди. Якщо ж до цих поверхонь прикласти різницю електричних потенціалів, то п’єзоелемент розтягнеться або стиснеться в залежності від того, на якій з цих поверхонь буде більша напруга. Це явище називається зворотнім п'єзоефектом. Воно лежить в основі роботи випромінювачів УЗК, що перетворять змінну електричну напругу в механічні коливання тієї ж частоти. Приймачі ж, що перетворять ці коливання в змінну електричну напругу, працюють на прямому п'єзоефекті.

Одним з найбільш відомих природних п'єзоелементів є кварц. Однак у даний час в ультразвукових витратомірах у якості п’єзоелементів майже винятково застосовуються лише різні п’єзокерамічні матеріали, такі як титанат барію (ВаТiO3), цирконат титанату свинцю, що є твердим розчином цирконата (Pb2O3) і титанати (РbТiO3) свинці й ін. Ці матеріали мають дуже високу (1100—1500) діелектричну проникність е, приблизно в триста разів переважаючу проникність кварцу, і дуже великий п’єзомодуль d. Основні властивості деяких п’єзокерамічних матеріалів наведені в ГОСТ 13927—68.

До п’єзоелементи, звичайно виготовлені у вигляді круглих дисків діаметром  10–20 мм, необхідно під’єднувати електроди. Для цього їх спеціально оброблені поверхні покривають шаром металу. Існує кілька способів металізації. Найбільш розповсюдженим є сріблення. Гарне срібне покриття має високий ступінь зчеплення з поверхнею кераміки. Крім того, воно допускає, що дуже важливо, припаювання з’єднувальних проводів.

 

2.2.4.2 Теоретичні засади методу вимірювання

Якщо вважати, що ультразвуковий сигнал передається від п’єзоелектричного перетворювача (A), розташованого під кутом 2 до осі трубопроводу, через потік газу, направлений вдовж осі х, як показано на рисунку 2.16, локальні швидкості якого залежать тільки від координати у.

Рисунок 2.16  Схема вимірювальної ділянки

За час  ультразвуковий сигнал пройде деякий шлях, траєкторія якого може бути описана такими рівняннями:

dy= с0sin(2) d,                                                                                                  (2.42)

.                                                                         (2.43)

Якщо за час 2 сигнал достягає п’єзоелектричного елемента, то координати кінця шляху сигналу згідно з рівняннями (2.12) та (2.13) можуть бути розраховані за такими формулами:

Y=2с0sin(2),                                                                                                     (2.44)

 

.                   (2.45)

Згідно з рівнянням (2.42) d=dy/с0sin(2), інтеграл у рівнянні (2.45) може бути перетворений:

.                                                         (2.46)

Ураховуючи, що

,                                                                                              (2.47)

та с0sin(2)=Y/2,                                                                                                (2.48)

 

рівняння (2.46) можна привести до виду:

.                                                                         (2.49)

Так як D/Y=d/X,  рівняння (2.49) можна записати в такому вигляді:

.                                                                                                            (2.50)

Піднісши в квадрат праву та ліву частини рівнянь (2.48) та (2.50) і додаючи їх з урахуванням тотожностей sin2(2)+cos2(2)=1 и X2+Y2=(Lр)2, отримуємо таке рівняння:

         (2.51)

Розв’язуючи рівняння (2.51) відносно 2, отримуємо таку формулу для обчислення часу проходження сигналу між п’єзоелектричними елементами “А” та “В”:

                                                              (2.52)

Час проходження ультразвукового сигналу від п’єзоелектричного елемента “В” до елемента “А” може бути розрахований за аналогічною процедурою з урахуванням, що швидкість газу вносить оборотний ефект на розповсюдження сигналу в потоці:

.                                                              (2.53)

Вирішуючи разом рівняння (2.42) та (2.43) відносно швидкості u, отримуємо таку формулу:

  .                                                                                             (2.54)

Середню швидкість газу через поперечний переріз трубопроводу можна обчислити за значенням середньої швидкості газу уздовж акустичного шляху та функції розподілу швидкостей потоку в трубопроводі.

Середня швидкість газу через переріз трубопроводу за відомими локальними швидкостями потоку розраховується за такою формулою:

,                                                                                                (2.55)

а  середня швидкість газу вздовж акустичного шляху за формулою:

.                                                                                                       (2.56)

У такому випадку залежність між швидкостямиu и uможе бути виражена в такому вигляді:

,                                                                                                         (2.57)

де

.                                                                                            (2.58)

Для однопроміневого ультразвукового перетворювача витрати (УЗПВ), коли промінь проходить через вісь труби для повністю розвинутих рівномірних турбулентних потоків, значення Кu, розраховані за формулою (2.18), можуть бути апроксимовані формулою:

.                                                                             (2.59)

Для ламінарного режиму  в разі рівномірної течії газу Кu = 0,75.

Якщо промінь проходить через хорду, яка знаходиться на відстані 0,25D від осі УЗПВ, то  К може бути прийнято таким, що дорівнює середньому значенню 0,996.  У цьому випадку при числах Re від 10до 108 відхилення К від його середнього значення не перевищує 0,4 %. 

Середня швидкість газу може бути обчислена через значення середніх швидкостей на хордах перерізу труби за такою формулою:

,                                                                (2.60)

або

.                                                                      (2.61)

Багатопроміневі УЗПВ мають обмежену кількість акустичних шляхів, тому необхідно рівняння (2.31) замінити такою квадратурною формулою:

.                                                                                            (2.62)

Значення вагових коефіцієнтів, що входять до формули (2.32), залежать від числа Re, числа акустичних шляхів і їх розташування. Головним завданням під час вибору числа та місця розташування акустичних шляхів є зниження залежностей показів витратоміра від числа Re.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]