Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2.Тертишник Робоча прогр.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
988.67 Кб
Скачать

Тема 5. Запобіжні заходи

Всього годин - 22 , у т.ч. лекції – 4, семінарські заняття – 2, практичні заняття – 4, самостійна робота - 12

Семінарське заняття (2 год.)

Запитання для обговорення:

1. Поняття запобіжних заходів як частини заходів процесуального примусу. Система запобіжних заходів.

2. Підстави і процесуальний порядок обрання запобіжних заходів.

3. Взяття під варту: процесуальна характеристика.

4. Застава у кримінальному процесі.

практичні заняття (4 год.)

Практичне заняття 1 (2 год.)

1. Аналіз нормативно-правових актів:

Проаналізуйте норми глави 13 КПК і з’ясуйте чи враховується тяжкість злочину, у вчиненні якого обвинувачується особа, під час застосування щодо неї запобіжних заходів. Якщо так, то яких саме ?

Рекомендація: Під час самостійної підготовки слід обов’язково ознайомитися із Рішенням Конституційного Суду України від 8 липня 2003 року № 14-рп/2003 у справі за конституційним поданням 50 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) положення статті 150 Кримінально-процесуального кодексу України стосовно тяжкості злочину (справа про врахування тяжкості злочину при застосуванні запобіжного заходу).

2. Вирішення практичних ситуацій:

1. Пред’явивши Кирієнку обвинувачення у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 122 КК „Умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження”, слідчий застосував щодо обвинуваченого запобіжний захід у вигляді підписки про невиїзд.

Застосування такого запобіжного заходу слідчий мотивував тим, що Кірієнко має похилий вік, у нього постійне місце проживання, злочин вчинив вперше і тому немає підстав для побоювання, що він може ухилитися від слідства і суду або перешкодити встановленню істини у справі.

Чи є правомірним за таких умов застосування щодо Кирієнка запобіжного заходу ?

Як повинен діяти слідчий, коли підстав для застосування запобіжного заходу щодо обвинуваченого немає і якою нормою КПК він повинен при цьому керуватися ?

2. Затриманий за підозрою у вчиненні крадіжки чужого майна (ч. 2 ст. 185 КК) Іваненко І.І. повідомив слідчому, що вдома у нього залишилося троє дітей дошкільного віку, собака. Дружина перебуває на стаціонарному лікуванні у кардіологічному відділенні лікарні. Родичів у м. Дніпропетровську у нього і у дружини немає. Він має постійне місце проживання і роботи. Під час перевірки повідомлені Іваненком І.І. дані підтвердилися.

У той же час у слідчого, виходячи із наявних матеріалів справи, є підстави вважати, що Іваненко І.І. буде намагатися перешкоджати встановленню істини у справі.

Визначитись, який запобіжний захід за даних обставин доцільно обрати Іваненку В.І.

Прийняте рішення оформити процесуальним документом.

Практичне заняття 2 (2 год.)

1. Аналіз нормативно-правових актів:

Запобіжні заходи є частиною заходів процесуального примусу. Проаналізуйте ст. 1541 КПК і віднайдіть чи йдеться у ній про примусове обрання запобіжного заходу у вигляді застави.

У чому полягає примус під час обрання запобіжного заходу у вигляді застави?

Яким чином вирішується питання про заставу у разі порушення обвинуваченим зобов’язань, взятих на себе під час обрання цього запобіжного заходу?

Хто і коли вирішує питання про повернення застави заставодавцю?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]