Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2.Тертишник Робоча прогр.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
988.67 Кб
Скачать

Тема 3. Учасники кримінального процесу

Всього годин - 36 , у т.ч. лекції – 10, семінарські заняття – 2, практичні заняття – 8, самостійна робота - 16

Семінарське заняття (2 год.)

Запитання для обговорення:

  1. Учасники кримінального процесу: поняття і класифікація.

  2. Державні органи і посадові особи, які здійснюють кримінальне судочинство.

  3. Особи, які мають свої законні інтереси в кримінальному процесі.

  4. Особи, які сприяють правосуддю.

  5. Забезпечення безпеки учасників процесу.

практичні заняття (8 год.)

Практичне заняття 1 (2 год.)

1. Аналіз нормативно-правових актів:

У ч. 1 ст. 103 зазначено: «На орган дізнання покладається вжиття необхідних оперативно-розшукових заходів з метою виявлення ознак злочину і осіб, що його вчинили», а у ч. 3 ст. 104 КПК: «Якщо у справі про тяжкий злочин, що передана слідчому, не встановлено особу, яка його вчинила, орган дізнання продовжує виконувати оперативно-розшукові дії ...».

1. З’ясуйте чи узгоджуються положення цих статей із положеннями Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність» щодо мети ОРД та діяльності органів дізнання після направлення кримінальної справи для провадження досудового слідства.

2. Чи усі органи дізнання, перераховані у ст. 101 КПК, мають повноваження щодо здійснення оперативно-розшукової діяльності ?

2. Вирішення практичних ситуацій:

1. Начальник слідчого сектору (згідно зі ст. 1141 КПК - «начальник слідчого відділу») Жовтневого РВ ДМУ УМВС України у Дніпропетровській області Курилко О.Р. дав письмову вказівку слідчому щодо провадження відтворення обстановки та обставин події для перевірки можливості проникнення неповнолітнього обвинуваченого Мартинова О.П. через вікно до квартири потерпілого, а також допитати матір обвинуваченого для з’ясування обставин, перелічених у ст. 433 КПК.

На думку слідчого, названі обставини матеріалами справи достатньо з’ясовані, і він категорично відмовився їх виконувати. Тоді начальник сектору сам провів відтворення обстановки і обставин події, допитав матір обвинуваченого, не приймаючи справи до свого провадження. Протоколи названих слідчих дій він передав слідчому для приєднання до кримінальної справи, але слідчий відмовився це зробити на тій підставі, що він не брав участі у проведенні слідчих дій.

Якими є повноваження начальника слідчого відділу під час досудового слідства ?

Чи вправі слідчий не погодитися із вказівками начальника слідчого сектору (відділу) і не виконувати їх ?

Чи слідчий і начальник слідчого сектору (відділу) у описаній ситуації діяли відповідно до закону ?

2. На територію військової частини проникли два студенти цивільного вищого навчального закладу і викрали звідти цінні речі військовослужбовців.

Який із перерахованих у ст. 101 КПК органів дізнання має повноваження щодо порушення кримінальної справи і розслідування злочину до передачі справи слідчому ?

3. Сомов обвинувачується за ст. 209 «Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом». Розслідування у цій справі здійснював помічник прокурора району Куликов, якому доручено підтримувати у суді державне обвинувачення.

Під час судового розгляду кримінальної справи Сомов заявив відвід державному обвинувачеві, обґрунтувавши це тим, що Куликов здійснював розслідування і тому не може бути об’єктивним, бо він буде домагатися, щоб суд погодився із висновками досудового слідства. Окрім того, Сомов заявив, що Куликов вів слідство упереджено, бо відхилив клопотання, заявлені обвинуваченим під час ознайомлення із матеріалами кримінальної справи у порядку ст. 218 КПК.

Чи підлягає заявлений відвід задоволенню ?

Чи мав право помічник прокурора здійснювати досудове слідство ?

Чи мав право помічник прокурора, який здійснював досудове слідство, підтримувати державне обвинувачення у суді ?

Якими є підстави відводу прокурора під час досудового слідства і у суді та яким є порядок відводу прокурора ?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]