Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_fil-fak_A5.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
623.1 Кб
Скачать

Лабораторна робота №5 Тема. «Вставка об'єктів. Текстові ефекти»

В результаті виконання цієї роботи Ви навчитесь:

  • вставляти, масштабувати і редагувати графічні об'єкти,

  • вставляти об'єкти WordArt,

  • вставляти написи, автофигури, інші геометричні фігури,

  • переміщати на сторінці малюнки і написи.

Хід роботи: Вставка графічних об'єктів

Створіть новий файл.

Натисніть кнопку із стрілкою Параметры панелей инструментов. Виберіть команду Добавить или удалить кнопки, а потім – команду Настройка. Відкрийте вкладку Команды. У полі Категории виберіть категорію Рисование для команди, яку повинна виконувати кнопка. Перетягнете команду Рисунок Word з поля Команды на панель інструментів, що відображується. Натисніть на команду Рисунок Word (мал. 16).

Для вставки малюнка зверніться до меню Вставка, клацніть на рядку Рисунок, а потім на рядку Картинки або рядку Из файла. Виберіть малюнок або файл (наприклад, який-небудь файл з одним з розширень bmp, gif, wmf з будь-якої папки, що містить такий файл), клацніть на нім, а потім на кнопці Добавить. Файл, що містить малюнок буде вставлений в документ. Приклад показаний на рис. 17.

Переміщення малюнка. Клацніть на малюнку. Навколо нього з'явиться обрамлення з 8-ми квадратиків, а курсор миші набуде форми хреста із стрілками. При цьому, замість символу кінця абзацу з'явиться маркер у вигляді якоря. Він вказує, що малюнок прив'язаний до цього абзацу. Тепер натисніть клавішу миші і повільно ведіть її разом з малюнком до місця, де Ви бажаєте розмістити малюнок. Якщо малюнок треба пересунути на декілька абзаців, то спочатку треба пересунути якір до абзацу прив'язки, а потім сам малюнок.

Рис. 16. Вікно малюнка Word

Рис. 17. Вставка малюнка Из файла

Деформація малюнка. Клацніть на малюнку. Підведіть курсор до одного їх обрамляючих квадратиків. Коли курсор набере вигляду двонаправленої стрілки натисніть ліву клавішу миші і переміщайте її. Малюнок деформуватиметься. Клацніть на документі поза малюнком. Обрамлення зникне.

Обрізання малюнка. Клацніть на малюнку. При цьому в нижній частині екрану з'явиться панель Обробка малюнка. Клацніть на кнопці Вырезать, підведіть курсор (він тепер має вигляд значка на кнопці) до одного з квадратиків, натисніть клавішу миші, ведіть її всередину. При цьому розмір малюнка зменшуватиметься, а невидима частина вирізуватися. Відпустите клавішу.

Малюнок усередині тексту може розташовуватися по-різному. Текст може його обтікати з усіх боків, згори і знизу тощо. Форма обтікання задається кнопкою Обтекание.

Міняти контраст і яскравість малюнка можна за допомогою відповідних кнопок панелі Обробка малюнків.

Вставка написів, текстів і текстових об'єктів

Для нестандартної вставки невеликих текстів можна використовувати об'єкт Надпись. Кнопка із зображенням тексту і буквиці А, організуюча цей об'єкт знаходиться на панелі Малювання. Гідністю цього об'єкту є можливість розташовувати текст, який він містить, в будь-якому місці сторінки, без дотримання інтервалів, поверх будь-якого об'єкту або його частини, з різною орієнтацією тексту тощо.

Для створення напису клацніть на кнопці і ведіть курсор миші, не натискаючи клавіш, в те місце документу, де буде лівий верхній кут напису. Відпустите клавішу миші. При цьому виникне квадрат із зовнішнім штриховим обрамленням і квадратиками. Клацніть усередині нього і введіть текст. Клацніть в стороні від напису. Обрамлення буде знято. Об'єкт Напис можна розтягувати і стискувати так само, як малюнок, а текст усередині нього – форматувати, як звичайний текст документу.

На цій панелі міститься кнопка у вигляді синьої похилої букви А, яка дозволяє організувати трансформовані ажурні написи. Такі написи називаються об'єктами WordArt.

Панель Малювання містить ряд інших корисних кнопок, за допомогою яких можна малювати прямокутники, відрізки прямих ліній, стандартні фігурки, створювати обрамлення, тіні, встановлювати кольори, заливки цих елементів і тощо. Повправляйтеся з кнопками цієї панелі.

Поекспериментуйте з панеллю WordArt, яка з'являється на екрані при виділенні об'єкту. Деформуйте об'єкт за допомогою жовтого квадратика. Якщо панель заважає роботі, натисніть на її заголовок і пересуньте в інше місце.

Рис. 18. Приклад створення візитної картки

Збережете документ і закрийте редактор.

Контрольні питання до лабораторної роботи №5

  1. Уставлення графічних об’єктів створених в інших програмах.

  2. Створення графічних об’єктів за допомогою власної панелі малювання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]