Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_fil-fak_A5.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
623.1 Кб
Скачать

Лабораторна робота №3 Тема. «Виведення документу на друк»

В результаті виконання цієї роботи Ви навчитесь:

  • просматривать текст перед выводом на печать;

  • нумеровать страницы документа;

  • настраивать принтер;

  • направлять на печать весь документ или отдельные его фрагменты.

Хід роботи:

Увійдіть в редактор і відкрийте раніше створений файл з текстом службової записки. Для цього скористайтеся рекомендаціями, викладеними на стор. 6.

Про те, щоб отримати представлення, як виглядатиме документ в надрукованому вигляді, скористайтеся вікном попереднього перегляду. У цьому вікні можна відобразити одну або відразу декілька сторінок, відображувати сторінки з різним масштабом, перегортати текст тощо.

Попередній перегляд економить час, папір і фарбу принтера, оскільки дозволяє вчасно побачити і виправити допущені помилки, змінити положення тексту на сторінках і так далі

Клацніть на кнопці Предварительный просмотр (рис. 3).

Вікно попереднього перегляду виглядатиме приблизно так, як на рис. 10. Для того, щоб дізнатися призначення кнопок на панелі вікна, підведіть курсор миші до кнопки. При цьому під кнопкою на короткий час з'явиться хінт (підказка). Про кнопки і інші елементи вікна можна отримати детальнішу інформацію, якщо спочатку натиснути кнопку із стрілкою і знаком питання, а потім на якому-небудь елементі вікна. Після цього поверх екрану буде виведено вікно з поясненням. Для скидання цього вікна клацніть в стороні від нього і знову натисніть на кнопку з питанням. Для виходу з режиму перегляду натисніть кнопку Закрыть.

Якщо документ складається з декількох сторінок, то їх можна пронумерувати. Для цього треба в меню Вставка клацнути на рядку Номера страниц. Далі вказати місце номерів на сторінках і натиснути ОК. Програма пронумерує сторінки документу відповідно до ваших установок. Помітимо, що перша сторінка документу зазвичай не нумерується.

Рис. 10. Вікно попереднього перегляду документу

Перед друком слід включити і настроїти принтер, заправити папір. Для цього в меню Файл треба клацнути на рядку Печать. При цьому відкриється вікно, показане на рис. 11. Якщо вимоги до друку відрізняються від призначених за умовчанням, то натиснувши кнопки Свойства або Параметры, можна встановити орієнтацію сторінки, режим витрачання фарбувальної речовини, тип картриджа, формат листа, порядок друку сторінок тощо. Тепер треба встановити що слід друкувати.

Віддрукувати можна: 1) увесь документ, 2) поточну сторінку, 3) іншу сторінку, 4) декілька сторінок, 5) виділений фрагмент. Для цього треба клацнути на відповідному покажчику в лівій частині вікна. Якщо треба віддрукувати одну або декілька сторінок, то в рядок номера треба внести номери тих сторінок, які підлягають друку (зразок заповнення рядка номерів сторінок показаний під рядком введення). Далі треба клацнути на клавіші ОК. Якщо треба віддрукувати окремий фрагмент документу, то спочатку його треба виділити, потім перейти до друку, призначивши друк виділеного фрагмента. Якщо принтер налагоджений правильно, то після закриття вікна налаштування почнеться друк.

Рис. 11. Вікно налаштування принтера

Якщо документ складається з однієї сторінки або треба віддрукувати увесь багатосторінковий документ, то можна не входити в меню друку, а відразу клацнути на кнопці Печать панелі Стандартна (рис. 3) або на ту ж кнопку у вікні попереднього перегляду.

Виконайте перегляд тексту у вікні попереднього перегляду і виведіть текст на друк.

Контрольні питання до лабораторної роботи №3

  1. Установлення параметрів сторінки.

  2. Уставлення розривів сторінок.

  3. Уставлення нумерації сторінок.

  4. Установлення колонтитулів.

  5. Способи створення багатошпальтового документа.

  6. Друкування документів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]