Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОС.экз.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
576.51 Кб
Скачать

33. . Організація виконання Державного бюджету.

Виконання бюд-ту полягає у мобілізації запланованих доходів і фін-ні запланованих видатків. Орг-ція виконання бюд-ту покладається на Кабмін; оперативна робота ведеться МінФіном, Держ. податковою адміністр-ю, Держ. казначейством. Виконання бюд-ту здійснюється на підставі розпису доходів та видатків. Це документ складається після затвердження бют-ту відповідно до підрозділів бюд-ної класиф-ції, яка містить повну деталізацію видів дох. та напрямів видатків. Розпис доходів та видатків здійснюється з поквартальною розбивкою, що дає змогу збалансувати бюд-т на різні періоди. МінФін Укр.. протягом бюд-ногоперіоду забезпечує відповідність розпису Держ.бюд-ту встановленим бюд-ним призначенням. Касове виконання бюд-ту (зарахуваня коштів на рахунки бюд-ту та перерах-ня з них) може здійснюватися за 2-ма сис-ми: банківською (рах-ки бюд-ту відкриваються в установах банк. сис-ми) та казначейською (створюється спец. стр-ра – казначейство – яка веде рах-ки бюд-ту, мобілізує кошти і фін-є видатки). В Укр.. застосовується казначейська сис-ма обслуговування держ.бюд-ту Укр.., яка передбачає здійснення держ.казначейством: 1) операцій з коштами держ.бюд-ту; 2) розрахунково-касове обслуговування розпорядників бюдж.коштів; 3) контролю бюдж.повноважень при зарахуванні надх-нь, прийнятті забов-нь та проведенні платежів; 4) бухгал. обліку та складання звітності про виконання держ.бюд-ту. Виконання бюд-ту за дох. має такі стадії: 1) МінФін здійснює прогноз і аналіз держ. бюд-ту Укр.., має виключне право відстрочок по сплаті податків; 2) Держ. казначейство веде бух. облік всіх надх-нь держ.бюд-ту; 3) органи стягнення здійснюють забезпечення своєчасного та в повному обсязі надх-нь до держ.бюд-ту податків та зборів; 4) податки, збори, ін. дох. держ.бюд-ту зараховуються на єдиний казнач. рахунок держ.бюд-ту і не можуть акумулюватися на рах-х органів стагнення . Стадіями виконання Державного бюджету України за видатками визнаються: 1) встановлення бюджетних асигнувань розпорядникам бюджетних коштів на основі затвердженого бюджетного розпису; 2) затвердження кошторисів розпорядникам бюджетних коштів; 3) взяття бюджетних зобов'язань; 4) отримання товарів, робіт та послуг; 5) здійснення платежів; 6) використання товарів, робіт та послуг на виконання бюджетних програм.

34. Програмно-цільове планування бюджету включає складання проекту бюджету, його розгляд і затвердження.

Завдання бюджетного планування: достовірне визначення обсягу та джерел формування доходів бюджету; оптимальний розподіл видатків за окремими групами і галузями; збалансування бюджету.Бюджетне планування починається з визначення можливого обсягу доходів. Достовірність їх планування забезпечує реальність бюджетного процесу. Оптимальність розподілу видатків визначається ефективністю використання бюджетних коштів з позицій забезпечення економічного зростання та соціальної гармонії у суспільстві. Найбільш доцільним і обгрунтованим станом бюджету е рівновага доходів і видатків. Вона означає, що всі видатки мають відповідні постійні джерела фінансування.Бюджетний надлишок може виступати однією з форм бюджетних резервів. З позицій планування він не може бути значним за розміром, адже тоді краще або зменшити доходи, або збільшити видатки.Бюджетний дефіцит є найскладнішим явищем і досить поширеним у світі. Наявність дефіциту вимагає встановлення джерел його покриття, якими можуть бути: державний кредит; емісія грошей.

Методи бюджетного планування:- загальний метод — балансовий; - окремих статей — нормативний: - прямого рахунку,

аналітичний, коефіцієнтів.Процедура бюджетного планування — послідовність заходів і дій зі складання і розгляду проекту бюджету.