Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕП-практ.doc
Скачиваний:
309
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
6.33 Mб
Скачать

Задача 2.167

Обчислити економічний ефект у виробника і споживача нового верстату, якщо його виробництво обходиться у 5000 грн. Рентабельність виробництва становить 33%, а прибуток оподатковується за ставкою 25%. Використання верстату дозволить щороку виготовляти продукцію в обсязі 1500 шт., за ціною 4,0 грн./шт., собівартість виробу − 3,2 грн. Супутні капіталовкладення у споживача верстату становлять 690 грн. щорічно, нормативний термін експлуатації − 4 роки.

Задача 2.168

Обчислити народногосподарський ефект від ви­робництва і впровадження на підприємствах металургійної промисловості нових установок по очистці шкідливих викидів в атмосферу.

Проектування і виготовлення установки розраховане на 3 роки, причому вартість проектних робіт оцінюється у 89 тис. грн.: 65 тис. грн. у першому році; 24 тис. грн. - у другому. Вартість виробництва установки - 35 тис. грн.

Крім того, супутні одноразові витрати у споживача установки становитимуть 9,3 тис. грн.

Впровадження установки дасть змогу додатково використовувати у виробництві зворотні відходи в кількості 6 т щорічно за ціною 2,5 тис. грн./т.; зменшити викиди в атмосферу в кількості 25 т шкідливих речовин за рік, за що підприємство сплачувало штрафи в сумі 650 грн./т.

Задача 2.169

Визначити величину народногосподарського ефекту від використання нової потокової лінії по виробництву дитячого харчування.

Процес проектування і підготовки документації розрахований на 2 роки. Вартість цих робіт становить 50 тис. грн., які розподілені за роками: 35 тис. грн. у першому році і 15 тис. грн. - у другому.

Витрати на виготовлення необхідного обладнання представлені в таблиці 2.57.

Таблиця 2.57

Вихідні дані для розрахунків

Елементи витрат

Сума, тис. грн.

Матеріальні витрати

40

Оплата праці

34,5

Відрахування на соціальні заходи

25,4

Амортизація основних фондів

11,2

Інші витрати

10,6

Виготовлення і монтаж потокової лінії, вартість якої становить 12,9 тис. грн., повинні бути виконані протягом року.

Діюча лінія забезпечить виробництво 0,4 млн. умовних банок харчування в рік ціною 1,4 грн. за ум. банку. Додаткові одноразові витрати в процесі експлуатації потокової лінії становлять 2,8 тис. грн./рік.

Термін експлуатації лінії − 7 років.

Тема 14. Організація виробництва.

  1. Структура і принципи організації виробничого процесу.

  2. Організаційні типи виробництва.

  3. Виробничий цикл.

  4. Методи організації виробництва.

Поняття та основні елементи виробничого процесу. Технологічний процес як головна складова виробничого процесу. Поділ виробничих процесів за призначенням (основні, допоміжні, обслуговуючі), перебігом у часі (дискретні, безперервні) і ступенем автоматизації (ручні, механізовані, автоматизовані, автоматичні). Принципи організації виробничого процесу: спеціалізація, пропорційність, паралельність, прямоточність, безперервність, ритмічність, автоматичність, гнучкість, гомеостатичність. Тривалість виробничого циклу як характер-ристика виробничого процесу за складністю та швидкістю протікання.

Сутнісна характеристика типів виробництва (оди-ничного, серійного і масового). Дослідно-експериментальне виробництво. Характеристика робочих місць за ознаками особливостей операцій та обладнання в різних типах виробництва. Порівняльна характеристика типів виробництва. Вплив типу виробництва на його ефективність. Види поєднань виробничих операцій: послідовне, паралельне, послідовно-паралельне.

Методи організації виробництва. Властиві ознаки, сфери застосування і модифікація непотокового виробництва. Загальна характеристика потокового виробництва (ознаки, умови застосування). Класифікація потокових ліній. Особливості організації та основні параметри функціонування потокових ліній. Тенденції розвитку потокового виробництва в Україні.