Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vsyo_1111_Kollektivnaya_rabota_33_zmist.docx
Скачиваний:
188
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
435.51 Кб
Скачать

70. Інформаційно-аналітична документація дипломатичних представництв.

В закордонних дипломатичних представництвах одним із оперативних інформаційних матеріалів, що готуються прес-аташе, є огляди преси. Огляди матеріалів засобів масової інформації (ЗМІ) бувають трьох видів:

оперативний, в якому дається Інформація про всі виступи місцевих ЗМІ щодо України, її внутрішньої і зовнішньої політики, відображають ставлення до керівництва держави;

тематичний, який направляється для використання в територіальних управліннях і висвітлює певну тему публікацій і передач місцевих ЗМІ у певному часо­вому відрізку;

—«Країна на сторінках і в передачах ЗМІ» — інфор­маційно-аналітична довідка узагальнюючого пла­ну (готується, як правило, не менше двох разів на рік).

Огляди преси повинні бути максимально стислими і відображати найголовніше, що стосується внутрішньої і зовнішньої політики або подій, до яких у даний момент привернута увага міжнародної громадськості.

Особливо важливі і цікаві публікації доцільно перекла­дати повністю і надсилати за призначенням як до управ­ління інформації, так і до відповідного функціонального або територіального управління.

Окрім огляду преси в кожному дипломатичному пред­ставництві повинна вестись хроніка подій, до якої, як правило, включаються найважливіші з цих подій, а такожвізити, переговори, конференції і симпозіуми; перерахо­вуються основні питання, які на них вирішувались або розглядались. Хроніка, подібно до інших дипломатичних документів, має бути стислою і чіткою.

Інші інформаційно-довідкові матеріали

До інших інформаційно-довідкових матеріалів належать анотації окремих книг, брошур, переклади статей, записи текстів цікавих теле- або радіопередач, огляди парламент­ських дебатів, різного роду статистичні дані, які можуть містити актуальні інформаційні матеріали про зовнішню і внутрішню політику країни перебування, її державних, політичних і громадських діячів, про інші події, що так чи інакше мають відношення до країни, впливають на її імідж або відносини з нею.

Звіти за підсумками візитів

Важливими аналітичними документами інформаційно-довідкового характеру є звіти за підсумками візитів глави держави (глави уряду, міністра закордонних справ), в яких стисло відображаються результати візиту, відпрацьовуються рекомендації по розвитку двосторонніх відносин, вносяться пропозиції щодо конкретної і практичної реалізації до­сягнутих домовленостей.

Звіт за підсумками візиту складається, як правило, з трьох основних частин:

оцінка вибраної дати і терміну візиту, хронологія зу­стрічей, загальна оцінка візиту, виходячи з реалізації його концепції;

ґрунтовний аналіз виконання кожного з розділів візи­ту: ділової частини, інформаційного та протоколь­ного забезпечення, організаційних заходів;

висновки і пропозиції щодо активізації двосторонніх відносин і підвищення їх ефективності.

71. Види інформаційних документів, які готуються в закордонних представництвах України.

ПОПЕРЕДНЄ   +    

Дипломатичні документи внутрівідомчого характеру диппредставництва за кордоном надзвичайно різноманітні і відображають широку палітру його діяльності. Засадничим таким документом можна вважати Інформаційну до­відку про країну перебування, або як її ще називають «довідку по схемі». Довідка про країну перебування містить стислу характеристик її політики, економіки, культури, державного устрою, преси, партій, інформацію про її геополітичне становище, короткі відомості з історії і т. д.

У довідці подається інформація з проблем внутрішньо­політичної ситуації; визначаються гострі питання поточного моменту, як полі­тичного, так і економічного плану; місце держави в зов­нішньополітичній стратегії країни перебування тощо.

Другим за значенням інформаційним документом, є довідка щодо стану двосторонніх відносин, яка включає розділи про:

умови і цілі розвитку двосторонніх відносин;

хронологію контактів між керівниками держав (пре­зидентами, головами парламентів, прем'єр-міністра­ми, міністрами закордонних справ);

стан договірне-правової бази (документів існуючих і тих, що готуються до підписання);

стан торговельно-економічного і науково-технічно­го співробітництва, діяльність міжурядових комісій, змішаних консультативних та робочих груп і т. ін.;

стан співробітництва в гуманітарній сфері (наука, освіта, культура, охорона здоров'я), а також пробле­ми національних меншин, специфіку релігійного життя.

На основі бесід, проведених дипломатами, складаються документи, приймаються рішення про необхідні оперативні заходи як дипломатич­ним представництвом, так і зовнішньополітичним відомством акредитуючої держави. Такий документ, як запис бесіди, - важливий для інфор­мування власного уряду, а також для уточнення того чи іншого питання, яке порушувалось під час розмови. Запис бесіди дозволяє провести її аналіз, зокрема з метою врахування власних помилок. Для максимально точного відтворення бесіди рекомендується оформляти її запис одразу після її проведення, як виняток - наступного дня.

За результатами бесіди можуть укладатися різні документи: звіт у ви­гляді запису бесіди (щоденниковий запис); запис у журналі бесід (більш стислий, ніж звіт); проект телеграми на підпис до посла, якщо бесіда ма­ла важливий характер; стенографічний запис бесіди. Відомі записи бесід у вигляді п'єс, сценарію, які, наприклад, оформляються за результатами бесід під час зустрічей на вищому рівні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]