Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Купчик М.П. Основи охорони праці.doc
Скачиваний:
225
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
3.81 Mб
Скачать

13.5. Методи та прилади радіаційного контролю

Основа реєстрації будь-якого виду випромінювання - його взаємодія із речовиною детектора. Детектор при цьому розглядається як пристрій, на вхід якого надходять іонізуючі частинки і на виході з'являються сигнали. В залежності від типу детектора сигналом можуть бути шляхи світла (сцинтиляційний детектор), імпульси струму (іонізаційний детектор), бульбашки пари (бульбашкова камера), краплинки рідини (камера Вільсона). Невід'ємна частина будь-якого детектора - чутливий об'єм, в якому енергія іонізуючого випромінювання у процесі взаємодії із речовиною перетворюється в певний вид сигналу. Речовина, що являє собою чутливий об'єм, може бути газом, рідиною, твердим тілом, що дає відповідні назви детекторам: газові, рідинні, твердотілі.

Розглянемо методи реєстрації і дозиметрії іонізуючих випромінювань, що використовуються найчастіше.

Іонізаційний метод реєстрації і дозиметрії

При проходженні будь-якого іонізуючого випромінювання у газах в результаті іонізації утворюються електрони і позитивні іони. Якщо іонізація відбувається в шарі газу між двома електродами, що мають різні потенціали, то електрони та іони будуть рухатися до відповідних електродів і в колі виникає струм. Газові іонізаційні детектори - це конденсатори, заповнені яким-небудь газом, їх називають іонізаційними камерами.

іонізаційні камери поділяються за такими основними ознаками: за принципом дії (струмові, імпульсні); за конструктивним оформленням (плоскі, циліндричні, сферичні); за призначенням (реєстрація а-, р-, у-випромінювання) та ін. На рис.13.1 схематично зображена плоска іонізаційна камера, включена у вимірювальне коло. Найважливішою характеристикою іонізаційної камери є її вольт-амперна характеристика, що представляє собою залежність струму, що протікає через неї, від прикладеної до електродів різниці потенціалів (рис.13.2).

Рис. 13.1. Схема включення плоскої струмової камери у вимірювальне коло: 1,2- електроди; 3 - вимірювальний прилад; 4 - джерело живлення

Рис. 13.2. Вольт-амперна характеристика іонізаційної камер

Іонізаційні детектори, в яких застосовується принцип газового підсилення, називаються газорозрядними лічильниками (область III на рис. 13.2).

Широке використання газорозрядних лічильників для реєстрації іонізуючих випромінювань зумовлено їх високою чутливістю, можливістю реєстрації різних типів випромінювання, великим вихідним сигналом, простотою дозиметрів і радіометрів з цим типом детекторів.

Реєстрація іонізуючих випромінювань напівпровідниковими детекторами

Напівпровідниковий детектор є аналог іонізаційної .камери з твердотілим чутливим об'ємом. Густина речовини чутливого об'єму в напівпровіднику приблизно на три порядки вище густини газу в іонізаційній камері, а енергія утворення пари носіїв на порядок нижче, що дає збільшення поглинутої енергії в одиниці об'єму напівпровідника в 104раз.

Висока чутливість при невеликих розмірах - основна перевага напівпровідникових детекторів.

Сцинтиляційний метод дозиметрії

Фізична основа сцинтиляційного методу - збудження і іонізація атомів і молекул речовини при проходженні через неї заряджених частинок. Через короткий час вони переходять в основний стан, випромінюючи світло, спектр якого залежить від структури енергетичних рівній атомів і молекул речовини.

Сцинтилятори класифікуються за рядом ознак. Розрізняють органічні і неорганічні сцинтилятори.

Органічні сцинтилятори являють собою монокристали деяких органічних з'єднань - антрацена, стільбена, нафталіна, толана. Існують рідкі і пластичні органічні сцинтилятори.

Неорганічні сцинтилятори - це монокристали деяких неорганічних з'єднань N3I, СзI, КІ,LіІ,ZnSта ін. Одним із кращих сцинтиляторів є NaI(ТI).

Люмінесцентні методи дозиметрії

Під люмінесцентними методами розуміють методи, засновані тільки на радіофотолюмінесценції і радіотермолюмінесценції.

Суть методу заклечається в тому, що утворені в люмінофорі під дією іонізуючого випромінювання носії заряду (електрони і дирки) локалізуються в центрах захоплення, в результаті чого відбувається накопичення поглинутої енергії, яка потім може бути звільнена при додатковому збудженні. Додаткове збудження може бути викликане чи освітленням люмінофору ультрафіолетовим випромінюванням певної довжини хвилі, чи нагріванням. Оптичні ефекти, що при цьому спостерігаються, вважають мірою поглинання енергії.

Широке розповсюдження одержали термолюмінесцентні дозиметри на основі алюмофосфатного скла (метод ІКС).

Фотографічний метод дозиметрії

Вплив іонізуючого випромінювання на фотоемульсію приводить до ефекту, подібного впливу видимого світла.

Фотографічний метод отримав широке розповсюдження при індивідуальному дозиметричному фотоконтролі (ІФК) в полях фотонного, β-випромінювань, теплових і швидких нейтронів.

Класифікація приладів для радіаційного контролю

Є багато ознак, за якими можливо класифікувати прилади, що використовуються у галузі радіаційної безпеки. Зупинимося на найважливіших.

Призначення приладу. За цією ознакою прилади поділяються на дозиметри, радіометри і спектрометри.

Дозиметри служать для вимірювання поглинутої дози чи потужності поглинутої дози іонізуючого випромінювання.

Радіометри служать для визначення густини потоку іонізуючих випромінювань, активності радіонуклідів.

Спектрометри служать для вимірювання розподілу іонізуючих випромінювань за енергією часток чи фотонів.

Конструктивні властивості приладів і характер проведення контролю радіаційної обстановки

За цією ознакою прилади діляться на чотири групи:

  1. Прилади для індивідуального дозиметричного контролю.

  2. Переносні прилади для групового дозиметричного контролю.

  3. Переносні прилади для групового дозиметрично-радіаційного технологічного контролю.

  4. Стаціонарні прилади і багатоканальні установки для безперервного дистанційного дозиметричного і радіаційного контролю.