Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
testi_zao 2 кор.doc
Скачиваний:
70
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.76 Mб
Скачать

2.2. Кінематика

2.2.1. Кінематика точки. Координатний та природний спосіб задання руху точки

Приклад 1.Вказати правильну відповідь. Обчислення проводити з точністю до трьох значущих цифр.

Якщо точкаА (рис. 8) рухається у площині відповідно до рівнянь

xA =  0,4t2 + 0,1t (м),

yA = 0,5t (м),

то її швидкість VA в момент часу t1 = 1 с має значення:

1) VA = 0,56 м/с;

2) VA = 0,47 м/с;

3) VA = 0,86 м/с;

4) VA = 0,73 м/с.

Розв’язання. У даному прикладі за заданим законом руху точки А треба визначити величину її швидкості VA (відносно тіла відліку Землі) в момент часу с.

Тут рух точки Авідносно тіла відліку описуєтьсякоординатним способом.Рух відбувається у площині (рис. 8), тому закон руху точки представлений як закон зміни за часом її координат, у системі координатxОy, яка неодмінно зв’язана з тілом відліку і нерухома відносно нього.

Примітка. Треба зауважити, щокоординати точкице параметри, які визначаютьположення точкив обраній системі координат, а значить іположення точкивідносно тіла відліку.

Щоб відповісти на поставлене питання, треба скористатися формулою

,

де модуль (величина) вектора швидкості, аі його проекції на координатні осі.

Проекція вектора швидкості на вісь xвизначається як похідна за часом від закону зміни координати, а проекція на вісьyвідповідно як похідна за часом від закону зміни координати:

(м/с);

(м/с).

Із виразів видно, що VАуне залежить від часу (стала величина не змінюється за часом), аVАхзалежить від часу (змінюється за часом), тому далі треба знайти значенняв заданий момент часус і підрахувати величину повної швидкості в заданий момент часу:

м/с;

м/с.

Таким чином, із наведених в прикладі відповідей правильною буде відповідь 3).

Приклад 2. Вказати правильну відповідь.

Якщо точка (рис.9) рухається у площині відповідно рівнянням

xA =  0,4t2 + 0,1t (м),

yA = 0,5t (м),

то вектор її швидкості в момент часу t1 = 1 с має такий напрямок:

1)

3)

2)

4)

Розв’язання. У даному прикладі за заданим законом руху точки, представленим у координатній формі, треба визначити напрямок вектора її швидкостіу площині(рис. 9) в заданий момент часуt1 = 1 с.

У тестовому завданні напрямок вектора швидкості треба встановити наближено, не обчислюючи напрямні косинуси і кути, які утворює вектор із координатними осями. При цьому треба врахувати, що в такому випадку вектор швидкості зручно представити двома складовими векторамиі, направленими паралельно координатним осям:. Величину і напрямок кожного складового вектора тоді можна визначити, враховуючи величину і знак проекції вектора швидкості на відповідну вісь. Так, величина складового векторавідповідає величині проекції вектора швидкості на вісь, а напрямок цього вектора відповідає знаку вказаної проекції. Наприклад, векторбуде спрямований удодатномунапрямку осіx, якщо проекціямає знакплюс, і увід’ємному, якщо проекція має знакмінус.

Слід зауважити, що вектор треба зображувати із тієї точки координатної площини, в яку попадає точкаАв процесі руху в заданий момент часу=1с. Тому розв’язання даного прикладу треба починати з визначення положення точки в системі координат. Для цього треба вcтановити значення координат точки в заданий момент часу:

м;м.

Значення координат показують, що точка в заданий момент часу проходить положення, яке знаходиться у другій чверті координатної площини.

Щоб встановити величини і напрямки складових векторів і, треба підрахувати проекції векторана координатні осі. Оскільки ці проекції відповідають нижче наведеним функціям

м/с; м/с,

то вони в заданий момент часу t1 =1с набувають такі значення (див. приклад 1):

м/с; м/с.

Ці результати означають, що складовий вектор спрямований із вказаного положення точки паралельно до осіу від’ємному напрямку осі (так як проекціяVAx 0) і чисельно дорівнює 0,7 м/с; векторспрямований із того ж положення точки паралельно до осіyу додатному напрямку осі (так як проекція VAy0) і чисельно дорівнює 0,5 м/с. Тоді на рисунку результуючий векторбуде зображатися діагоналлю прямокутника, побудованого на складових векторах як на сторонах.

Правильне положення точки Аі правильні напрямки векторів,,показані у відповіді 3).

Приклад 3. Вказати правильну відповідь.

Якщо точка( рис. 10) рухається у площині від-повідно до рівнянь

xA =  0,4t2 + 0,1t (м),

yA = 0,5t (м),

то її прискорення aA має значення :

1) aA = 0,8 м/с2;

2) aA = 0,4 м/с2;

3) aA = 0,6 м/с2;

4) aA = 0,5 м/с2.

Розв’язання. У даному прикладі за заданим законом руху точкиА, представленим у координатній формі, треба визначити величину її повного прискорення(відносно тіла відліку Землі).

При координатному способі завдання руху точки величина вектора повного прискорення точки визначається за формулою , де , проекції вектора прискорення на координатні осі. Проекція вектора прискорення на вісьxзнаходиться як похідна за часом від проекції швидкості на вісьx, а проекція прискорення на вісьyвідповідно як похідна за часом від проекції швидкості на вісьy. Оскільки (див. приклад 1)

;м/с,

то м/с2= const;

м/с2= const.

Тоді модуль (величина) вектора повного прискорення точки приймає таке значення: = 0,8 м/с2.

Таким чином, із наведених у прикладі відповідей правильною буде відповідь 1).

Приклад 4. Вказати правильну відповідь.

Якщо точкаА (рис. 11) рухається у площині відповідно до рівнянь

xA =  0,4t2 + 0,1t (м),

yA = 0,5t (м),

то вектор її прискорення в момент часу =1 с має такий напрямок:

  1. 2)

  1. 4)

Розв’язання. Уданому прикладізазаданим закономруху точкиА, представленимукоординатній формі, треба визначити напрямок вектора прискоренняуплощиніxОy(рис. 11) в заданий момент часус.

Тутнапрямок вектораприскорення треба встановити по аналогії з визначенням напрямку векторашвидкостів прикладі2, не обчислюючи напрямні косинуси і кути, які утворює вектор із координатними осями. При цьомувектор прискореннятреба представитидвома складовими векторами і, направленимипаралельно координатним осям:= + . Величину і напрямок кожного складового вектора тоді можна визначити, враховуючи величину і знак проекції вектора прискорення на відповідну вісь.

Розв’язання даного прикладу (як і прикладу 2) треба починати з визначення положенняточки в системі координатxОy. Для цього треба підрахувати координатиxA і yAточки прис, які відповідно становлять 0,3 м і + 0,5 м (див. приклад 2). Потім треба визначитипроекціївектора прискорення на координатні осі, які приймають такі значення:м/с2, м/с2(див. приклад 3). Наведені дані дозволяють встановити, що точкаАв процесі руху в заданий момент часу проходить положення, яке знаходиться у другій чверті координатної площини. Складовий вектор спрямований із вказаного положення точки паралельно до осі x у від’ємному напрямку осі (так як проекція) і чисельно дорівнює 0,8 м/с2. Складовий вектор відсутній (= 0). Вектор повного прискорення точки дорівнює складовому вектору:.

Правильне положення точки і правильний напрямок вектора повного прискорення показано у відповіді 4).

Приклад 5. Вказати правильну відповідь.

Якщо точкаМ (рис. 12) рухається по круговій кривій радіуса м відповідно до закону

OM = SМ = 0,1t2 0,8t (м),

то її швидкість VМ в момент часу с набуває значення:

1) VМ =  0,6 м/с;

2) VМ = + 0,2 м/с;

3) VМ =  0,8 м/с;

4) VМ = + 0,9 м/с.

Розв’язання. У даному прикладі по заданому закону руху точки М треба визначити її швидкість VМ (відносно тіла відліку) в момент часу с.

Примітка. Тут рух точкиМзадаєтьсяприродним способом. Треба зауважити, що таким способом задати рух точки можна тільки тоді, коли існує інформація про те, яку траєкторію в процесі руху описує точка відносно тіла відліку.

Відповідно до умови прикладу рух точки відбувається по відомій траєкторії круговій кривій радіусам (рис. 12). Законом руху точкиМє закон зміни за часом її дугової (криволінійної) координатиSМ: SМ = ОМ = SМ(t).

Дугова координата точкице параметр, який вимірюється вздовж траєкторії (від початку відліку на траєкторії до точки) і визначаєположення точкина траєкторії, а значить визначає іположення точкивідносно тіла відліку.

Примітка. На рис.12 початок відліку на траєкторії відмічено літероюО, а напрямки відліку знаками «+» і «»(додатнийівід’ємнийнапрямок відповідно).

Для відповіді на питання прикладу треба скористатися формулою . Ця похідна за часом від закону руху фактично визначаєпроекціювектора швидкості точки на дотичну до траєкторії і тому її чисельне значення в розрахунках супроводжується знаком.

Скористаємося вказаною формулою і знайдемо значення швидкості точки в заданий момент часу с:

;

м/с.

Таким чином, із наведених у прикладі відповідей правильною буде відповідь 1).

Приклад 6. Вказати правильну відповідь.

Якщо точкаМ (рис. 13) рухається по круговій кривій радіуса м відповідно до закону

OM = SМ = 0,1t2 0,8t (м),

то її швидкість в момент часу с має такий напрямок:

1) 2)

3) 4)

Розв’язання. У даному прикладі за заданим законом руху точкиМ, представленим у природній формі, треба визначити напрямок вектора її швидкостіу момент часус.

Для відповіді на поставлене питання треба спочатку визначити положення точки на траєкторії в заданий момент часу с, а для цього треба підрахувати значення дугової координатиSМ в цей момент часу:

SМ = 0,1t12 0,8t1 = 0,1·12 0,8·1 = 0,7 м.

Отримане значення дугової координати показує, що точка Мв заданий момент часу проходить положення, яке знаходиться на траєкторії (рис. 13) зліва від початку відліку (SМ < 0) на відстані 0,7 м від нього.

Далі треба визначити швидкість точки в заданий момент часу за формулою так, як це показано в прикладі 5.

Примітка. Якщо в заданий момент часу швидкість точки набуває значення, то це означає, що вектор швидкостіспрямований по дотичній до траєкторії руху точки у додатному напрямку відліку (+). Якщо ж, то векторспрямований по дотичній до траєкторії у від’ємному напрямку відліку ().

Скористаємось результатами прикладу 5 (закони руху точки у прикладах 5 і 6 ідентичні): значення швидкості становить м/с. Тоді на рисунку вектор швидкостітреба зобразити із вказаного положення точки по дотичній до траєкторії увідємному () напрямку відліку.

Правильне положення точки Мі правильний напрямок векторапоказано у відповіді 4).

Приклад 7.Вказати правильну відповідь. Обчислення проводити з точністю до трьох значущих цифр.

Якщо точка М (рис. 14) рухається по круговій кривій радіуса м відповідно до закону

OM = SМ = 0,1t2 0,8t (м),

то її повне прискорення aМ в момент часу с приймає значення:

1) aМ = 0,633 м/с2; 3) aМ = 0,721 м/с2;

2) aМ = 0,447 м/с2; 4) aМ = 0,586 м/с2.

Розв’язання. У даному прикладі за заданим законом руху точкиМ, представленим у природній формі, треба встановити значення повного прискорення точки в заданий момент часус.

При природному способі задання руху точки вектор її повного прискорення розкладається на два складових вектора тангенціальне (дотичне) і нормальне прискорення:.

Так як ці вектори взаємно перпендикулярні, то величина вектора повного прискоренняточки відповідає формулі:.

Тангенціальне прискорення обчислюється як перша похідна за часом від закону зміни швидкості точки . Ця похідна фактично визначаєпро-екціювектора прискорення точки на дотичну до траєкторії і тому її чисельне значення в розрахунках супроводжується знаком. Нормальне прискорення обчислюється за формулою, де радіус кривизни траєкторії точки.

Примітка.Тангенціальне прискорення точкивідсутнє під часрівномірногоруху точки, тобто колиV=const (тоді) ііснує під часнерівномірного руху точки, тобто колиVconst. Нормальне прискорення точкиіснуєпід часкриволінійногоруху точки івідсутнєпід часпрямолінійного руху точки, так як радіус кривизни прямої дорівнює нескінченності, тоді:

Визначимо тангенціальне прискорення точки. Оскільки

, то

м/с2 =const.

Визначимо нормальне прискорення точки. Так як при с швидкість точки набуває значенням/с (див. приклад 5), то:

м/с2.

Тоді величина повного прискорення точки при с становить:

м/с2.

Таким чином, правильною буде відповідь 2).

Примітка. Треба зауважити, що в прикладі 7 швидкість точки в заданий момент часу t1 =1с має відємне значення, а тангенціальне прискорення точки – додатне значення, тобто швидкість і тангенціальне прискорення точки мають різні знаки. Це означає, що рух точки буде уповільненим. Якщо ж звернути увагу ще й на той факт, що тангенціальне прискорення точки – стала величина, тобто =const, то рух точки можна назвати рівноуповільненим.

Приклад 8. Вказати правильну відповідь.

Якщо точкаМ (рис. 15) рухається по круговій кривій радіуса м відповідно до закону

OM = SМ = 0,1t2 0,8t (м),

то її повне прискорення в момент часу с має такий напрямок:

1) 2)

3) 4)

Розв’язання. У даному прикладі за заданим законом руху точкиМ, представленим у природній формі, треба визначити напрямок вектора прискорення в момент часус.

Для відповіді на поставлене питання треба спочатку визначити положення точки на траєкторії в заданий момент часу , а для цього, як і у прикладі 6, треба підрахувати значення дугової координатиSМ в заданий момент часу с:м.

Значення дугової координати показує, що точка Мв заданий момент часу проходить положення, що знаходиться на траєкторії (рис. 15) зліва від початку відліку (SМ < 0) на відстані 0,7 м від нього.

Далі треба визначити (за величиною) складовівектора повного прискорення точки тангенціальне і нормальне прискорення, так, як це показано в прикладі 7. Для заданого в даному прикладі закону руху і моменту часу ці значення становлять (див. приклад 7):

м/с2;м/с2.

Примітка.Вектор тангенціального прискорення точки спрямованийпо дотичній до траєкторії руху точки у додатному напрямку відліку (+), якщо в заданий момент часу його значення становить, і у від’ємному напрямку відліку (), якщо. Вектор нормального прискорення у випадку криволінійного руху точкизавждиспрямованийдо центру кривизни траєкторії(у бік увігнутості траєкторії).

Напрямки складових прискорень будуть такими: вектор тангенціального прискорення точки спрямований із вказаного вище положення точки по дотичній до траєкторії у додатному напрямку відліку (+), так як; вектор нормального прискорення спрямований із того ж положення точки до центру кривизни траєкторії, тобто до центра кругової кривої (окружності).

Оскільки повне прискорення точки дорівнює векторній сумі складових прискорень , то на рисунку результуючий векторбуде зображатися діагоналлю паралелограма (прямокутника), побудованого на складових векторах як на сторонах.

Правильне положення точки Мі правильні напрямки векторів, , показані у відповіді 4).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]