Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word (3).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
274.43 Кб
Скачать

3.3.1 Програма «Молодіжна практика»

З метою здійснення практичних заходів щодо розв'язання проблем зайнятості та створення ефективної системи навчання молоді безпосередньо на робочих місцях з 1 січня 1995 р. на території Російської Федерації була введена в дію програма організації тимчасової зайнятості безробітної молоді - «Молодіжна практика». Метою програми є працевлаштування випускників навчальних закладів, зареєстрованих як безробітні більше 3 місяців, у віці від 16-26 років на тимчасові робочі місця, що дозволяють придбати професійні знання, вміння та навички для постійного робочого місця.

Для проведення «Молодіжної практики» підбираються робочі місця на підприємствах усіх форм власності. Підприємство приймає на роботу молодого людини на певній посаді на підставі строкового трудового договору-контракту строком до 6 місяців, про що робиться запис у трудову книжку. Під час практики стажист отримує заробітну плату до 50% від середньої зарплати на підприємстві, але не менше 4-х кратного розміру мінімальної оплати праці. За рішенням роботодавця до закінчення терміну «Молодіжної практики» стажист може бути працевлаштований на постійне робоче місце.

Громадянин, непрацевлаштованих після завершення участі у даній програмі, може бути знову визнаний безробітним у встановленому законодавством порядку.

3.3.2 Організація та проведення ярмарків вакансій

Служба зайнятості щорічно проводить ярмарки вакансій робочих та навчальних місць для молоді та випускників навчальних закладів. На ярмарках молоді пропонують ознайомитися з банком даних вільних робочих місць, самостійно підібрати собі роботу і в ході безпосереднього спілкування з роботодавцем з'ясувати варіанти і умови свого працевлаштування.

Школярам і студентам пропонується робота на літо. Це, як правило, виїзд в табори праці і відпочинку або робота з благоустрою та озеленення міст і районів, в будівельних і ремонтних бригадах, робота в приміських радгоспах.

Молоді люди, які збираються продовжити навчання в різних навчальних закладах, на ярмарках отримують саму докладну інформацію про вузи, про правила прийому і про підготовчих відділеннях навчальних закладів.

Учасники ярмарків можуть отримати консультацію у юристів служби зайнятості з питань трудового законодавства.

Психологи-профконсультанти проводять тестування з визначення професійних нахилів, допомагають зорієнтуватися у виборі професії або напрямку перенавчання.

Служба зайнятості постійно шукає нові можливості для сприяння у працевлаштуванні молоді, яка отримала професію і шукає роботу вперше. Ярмарки-презентації випускників навчальних закладів, які не отримали розподілу на робочі місця, є одним з нових напрямків при проведенні цієї роботи. На ярмарках-презентаціях роботодавці мають можливість запросити на свої підприємства випускників навчальних закладів для проходження «Молодіжної практики» на конкурсній основі.

З метою надання молоді додаткових послуг зі сприяння в працевлаштуванні, посилення взаємодії з роботодавцями щодо збільшення числа повідомляються ними вакансій для молоді органами служби зайнятості проводяться не тільки ярмарки вакансій робочих місць, а й спеціальні ярмарки вакансій учнівських робочих місць.