Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word (3).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
274.43 Кб
Скачать

2.4 Сприяння працевлаштуванню в іншій місцевості

Для реалізації цих завдань Мінпраці Росії розробило «Положення про порядок надання громадянам сприяння в працевлаштуванні в іншій місцевості».

До теперішнього часу існувала ситуація, в якій бажаючі працювати через відсутність вакансій на місцях проживання не могли отримати роботу.

Зазначене Положення дає людям таку можливість за рахунок працевлаштування на новому місці проживання. Розроблене Положення визначає порядок роботи органів СЗН з надання громадянам сприяння в працевлаштуванні в іншій місцевості та надання безробітним громадянам компенсацій матеріальних витрат у зв'язку з їх направленням на роботу в іншу місцевість за пропозицією органів СЗН.

Положення визначає коло осіб, яким буде надаватися сприяння у працевлаштуванні:

  • зайнятим трудовою діяльністю,

  • визнаним у встановленому порядку безробітними,

  • біженцям і вимушеним переселенцям.

Безробітним громадянам може бути запропоновано працевлаштування в іншій місцевості в наступних випадках:

для працевлаштування на умовах строкового трудового договору (контракту) на строк не більше 5 років або на час виконання певної роботи (тимчасові, сезонні роботи, роботи вахтовому методом) при відсутності пропозицій підходящої роботи за місцем проживання;

  • для працевлаштування на умовах трудового договору, що укладається на невизначений термін (постійна робота);

  • в рамках реалізації федеральних і регіональних програм з переселення громадян з даної місцевості в інші регіони;

  • за відсутності пропозицій підходящої роботи після закінчення початкового (12-місячного) періоду безробіття.

Переважним правом для направлення на роботу в іншу місцевість користуються безробітні, звільнені з організацій у зв'язку з їх ліквідацією, здійсненням заходів щодо скорочення чисельності або штату, і безробітні, які перебувають на обліку понад 18 місяців.

ЦЗН оплачує витрати, пов'язані з працевлаштуванням безробітних громадян в іншій місцевості. Матеріальні витрати на переїзд безробітного, компенсовані СЗН, включають:

  • витрати на транспорт,

  • добові витрати,

  • вартість перевезення особистого майна (до 1000 кг).

Можуть бути відшкодовані і витрати на переїзд членів сім'ї безробітного, що знаходяться на його утриманні.

3. Соціальний захист молоді від безробіття

Наслідки соціально-економічної кризи в Російській Федерації найбільш важко відбилися на умовах життя і на розвитку підростаючого покоління. Різко загострилися негативні тенденції, що характеризують становище дітей і молоді в Російській Федерації.

Загрозливого характеру набуває зростання безробіття серед молоді. Молоді громадяни становлять 39% від загального числа безробітних, у ряді регіонів - майже 50%. Відсів з освітніх закладів загальної середньої та середньої професійної освіти складає в даний час до 2 мільйонів чоловік. Незатребуваність найбільш професійно підготовленої частини молодих громадян становить майже 50%. Держава сьогодні не гарантують забезпечення зайнятості молоді, створюючи тим самим умови для дестабілізації суспільства, зростання напруженості і кримінальних проявів серед молоді. Зниження інтелектуального потенціалу країни, погіршення становища молоді різних вікових груп та різного ступеня професійної підготовки, втрата значною частиною молоді розуміння значущості праці як найважливішої життєвої цінності загрожують подальшим поглибленням негативних тенденцій в соціальній, соціально-економічній, і культурній сферах суспільства.

Саме непрацююча молодь в порівнянні з іншими групами безробітного населення схильна до антигромадської поведінки, входженню в кримінальні структури. Труднощі з пошуком нового місця роботи у законослухняних молодих людей супроводжуються зниженням самооцінки, призводять до проблем трудової адаптації, коли робота вже знайдена, деформують мотивацію трудової діяльності. Саме тому суспільство і держава повинні приділяти більше сил і засобів вирішення проблем молодіжного безробіття.