Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word (3).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
274.43 Кб
Скачать

3.1 Характеристика молоді, як соціально-демографічної групи

В даний час на території Росії проживає понад 30 млн. чоловік у віці від 14 до 29 років. З точки зору проблем ринку праці молодь неоднорідна і за віком, і за освітнім рівнем, і за якісним складом своїх цілей і потреб. У зв'язку з цим в соціальній групі «молодь» можна виділити щонайменше чотири різні підгрупи, для яких будуть характерні специфічні проблеми:

1. 14-16-літні років: це період становлення особистості, навчання і засвоєння індивідом цінностей, норм, зразків поведінки, властивих даному суспільству. У цей період суспільство повинно витратити кошти і сили для того, щоб у молодої людини склався стійкий стереотип в оцінці та ранжуванні потреб як у трудовій, так і в дозвільній сфері життєдіяльності.

  1. 16-18-річні: у цьому віці характерне прагнення адаптуватися до нових умов життя; вони готові до зміни професії, беруть ринкові відносини як об'єктивні, шукають способи пристосування до них.

  2. 18-23-річні: як правило, мають середню освіту і професію. У багатьох випадках професія виявляється незатребуваною, і в цьому випадку гостро встає питання професійного перенавчання, а іноді і професійної реабілітації. У цей період необхідний цілий комплекс заходів адаптації молоді до реального життя, забезпечення нормального включення в процес виробництва.

  3. старше 23 років: це період досягнення трудової і соціальної стабільності, економічної самостійності та професійного самовизначення.

Знання специфічних особливостей молоді як групи трудових ресурсів може відіграти суттєву роль у вирішенні проблем молодіжної зайнятості, у розробці нових соціальних технологій включення різних груп молоді у ринок праці та їх адаптації до його умов і вимог.

3.2 Комплекс заходів соціального захисту молоді від безробіття

У рамках Федеральної програми зайнятості намічено комплекс заходів, покликаних допомогти молодим людям, що зазнають труднощі з працевлаштуванням. Серед них:

  • широке інформування та консультування молоді (включаючи учнівську молодь) про можливості служби зайнятості у вирішенні проблеми зайнятості молоді;

  • професійне консультування молоді з метою її самовизначення (з використанням методів діагностики);

  • надання послуг з психологічної підтримки молоді з метою підвищення конкурентоспроможності на ринку праці;

  • профнавчання, перенавчання, організація підготовки непрацюючої молоді за професіями, в яких відчувається потреба на регіональному ринку праці;

  • збільшення термінів навчання у навчальних закладах, що займаються професійною підготовкою з метою корекції трудового потенціалу випускників відповідно до потреб регіонального ринку праці;

  • організація оплачуваних громадських робіт для працевлаштування безробітної молоді у віці від 16 до 29 років у сільськогосподарському секторі, торгівлі, у різних фондах і громадських організаціях;

  • створення тимчасових робочих місць для працевлаштування підлітків в літній період і у вільний від навчання час;

  • квотування та створення робочих місць для молоді, в тому числі для неповнолітніх з категорії сиріт, осіб, які залишилися без піклування батьків, осіб, які перебувають на обліку в інспекціях у справах неповнолітніх, дітей безробітних, з неповних та багатодітних сімей;

  • субсидування зайнятості безробітної молоді у віці від 16 до 26 років у рамках програми «Молодіжна практика»;

  • підтримка молодіжного підприємництва, видача субсидій на відкриття власної справи;

  • організація і проведення ярмарків вакансій робочих та навчальних місць;

  • соціальна підтримка (у т.ч. виплата допомоги, стипендій, надання матеріальної допомоги);

  • навчанням навичкам самостійного пошуку роботи через клуб шукають роботу, організація при обласних (крайових) центрах зайнятості та діючих навчальних закладах усіх рівнів різного роду курсів для навчання молоді професіями, що сприяють розвитку самозайнятості.