Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word (3).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
274.43 Кб
Скачать

2.1.3 Компенсаційні виплати безробітним

Компенсаційні виплати застосовуються як надзвичайна соціальна міра і призначені для стримування масових звільнень і часткової підтримки доходів працівників організацій, що перебувають у відпустках без збереження заробітної плати у зв'язку з вимушеним припиненням роботи або вимушено працюють в режимі неповного робочого часу. Ці виплати проводяться за кошти Державного фонду зайнятості населення РФ. Переважним правом на отримання таких виплат користуються працівники містоутворюючих підприємств, а також проживають в кризових регіонах.

Надання компенсаційних виплат сприяє зняттю соціальної напруженості в регіонах з найбільш кризовою ситуацією на ринку праці.

2.2 Професійна орієнтація, професійне навчання і перекваліфікація безробітного населення

Одним з напрямків політики в галузі зайнятості населення є професійна орієнтація громадян.

Основна мета професійної орієнтації - сприяти громадянам, які звертаються до центру зайнятості, у визначенні відповідного місця роботи відповідно до їх особистими інтересами, потребами роботодавців і ринку праці шляхом:

  • професійного інформування та консультування,

  • психологічної підтримки з метою підвищення конкурентоспроможності безробітних громадян на ринку праці,

Прямим продовженням профорієнтаційної роботи є професійне навчання, перенавчання та підвищення кваліфікації громадян.

Основна мета - підвищення конкурентоспроможності безробітних громадян на ринку праці за допомогою широкого спектру освітніх послуг з урахуванням потреб роботодавців і прогнозів розвитку попиту на робочу силу в галузевому і територіальному розрізі. Програма професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації безробітних громадян відповідно до ст.23 Закону «Про зайнятість» спрямована на людей:

  • не мають професії (спеціальності),

  • для яких неможливо підібрати підходящу роботу через відсутність у громадянина необхідної професійної кваліфікації,

  • для яких необхідно змінити професію (спеціальність, рід занять) у зв'язку з відсутністю роботи, що відповідає наявним у громадянина професійним навичкам,

  • втратили здатність до виконання роботи за попередньою професією (спеціальністю).

Професійна підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації безробітних громадян здійснюється в освітніх установах професійної та додаткової освіти, навчальних центрах органів служб зайнятості.

2.3Організація громадських робіт і тимчасова зайнятість

Однією з форм працевлаштування безробітних громадян є проведення оплачуваних громадських робіт в організаціях, що перебувають у державній і муніципальної власності, і за договорами - у інших організаціях з метою забезпечення тимчасової зайнятості. Ця форма працевлаштування служить не тільки матеріальною підтримкою, але нерідко допомагає знайти постійне місце роботи.

Під громадськими роботами згідно ст.24 Закону «Про зайнятість населення РФ» розуміється трудова діяльність, що має соціальну корисну спрямованість і організована в якості додаткової соціальної підтримки громадян, які шукають роботу.

Право на участь в громадських роботах мають громадяни, зареєстровані в органах служби зайнятості з метою пошуку підходящої роботи, безробітні громадяни. Переважним правом на участь в громадських роботах користуються безробітні громадяни, які не одержують допомоги по безробіттю, безробітні громадяни, які перебувають на обліку в органах служби зайнятості понад шість місяців.

Громадські роботи організуються для реалізації наступних цілей:

  • задоволення потреб суб'єктів територій і організацій у виконанні робіт, що носять тимчасовий корисний характер і робіт з виконання федеральних цільових та регіональних програм соціально-економічного розвитку;

  • надання громадянам матеріальної підтримки у вигляді тимчасового заробітку;

  • прилучення до трудової діяльності осіб, які вперше шукають роботу і не мають професії (спеціальності), в тому числі молоді, яка вступає в працездатний вік;

  • збереження мотивації до праці в осіб, що мають тривалу перерву в роботі;

  • трудова реабілітація осіб, які мають тривалий (більше одного року) перерву в професійній діяльності

У період участі безробітних громадян у громадських роботах за ними зберігається право на отримання допомоги по безробіттю. Переважним правом на участь в громадських роботах користуються безробітні громадяни, зареєстровані в органах служби зайнятості, не отримують з різних причин допомоги по безробіттю, які перебувають на обліку в органах служби зайнятості понад 6 місяців, а також працівники, що вивільняються в результаті реорганізації підприємства і т.д .

Фінансування громадських робіт проводиться за рахунок коштів організацій, в яких проводяться ці роботи.